valletta medina

Valletta & Mdina

Dit zijn de mooiste steden van Malta

Valletta & Mdina zijn twee pareltjes in Malta die je absoluut niet wilt missen tijdens je vakantie. Valletta is de verrassende hoofdstad van de Republiek Malta. Mdina is een oude burchtstad, die in de middeleeuwen de hoofstad van Malta is geweest. Nu vormt het stadje het decor als in een film, de stad is dan ook vaak gebruikt voor opnames voor onder andere Game of Thrones!

Valletta

In tegenstelling tot veel andere hoofdsteden, is dit niet de stad met de meeste inwoners. Het aantal inwoners is met zo’n 6.000 zelfs enorm laag te noemen. De grootste stad qua inwoners is Birgu. Valletta is een prachtige stad met uitzichtpunten, talloze kerken en kathedralen en de waanzinnig indrukwekkende Co-Kathedraal van St. John.

Co-kathedraal van St. John

De italiaanse meesterschilder Caravaggio heeft hier het legendarische schilderij ‘De onthoofding van Johannes de Doper’ geschilderd. Op exact dezelfde plek waar het gigantische schilderij nu hangt heeft hij het meer dan 4 eeuwen geleden geschilderd. Het schilderij, dat ook wel eens is beschreven als het meest iconische schilderij van de 17e eeuw, wordt gekenmerkt door zijn bijzondere ‘chiaroscuro’ techniek. Een technisch knap gebruik van licht en schaduw, die later gekopieerd is door vele andere schilders. In de kathedraal vind je ook een ander beroemd schilderij van Caravaggio genaamd 'Sint-Hiëronymus' 

Caravaggio
Schrijvende Sint-Hiëronymus (1606) - Caravaggio

De kathedraal bevat een overdaad aan pracht en praal. Direct vallen de prachtige schilderingen van Mattia Preti en de gouden versieringen op. Bijzonder is dat er verschillende kapellen in de immense kathedraal zijn, bestemd voor de verschillende afdelingen van de Maltezer Orde. Zo zijn er onder andere kapellen van Frankrijk, Italië en Duitsland. Op de vloer en in de grond liggen de versierde grafstenen van zo’n 300 ridders.

Co-cathedraal van St. John
Knappe schilderingen van Mattia Preti (de personages komen haast tot leven door het gebruik van schaduw en diepte)

Valletta is overdag een drukke bedoeling, door de bestuurlijke functies van de stad en de vele bezienswaardigheden die bezocht worden door toeristen. ‘s Avonds heerst er een rustige en tijdloze sfeer. De stad is gebouwd op de rotsen van het schiereiland Mount Sceberras die hoog oprijzen boven 2 diepe havens. Dit zorgt voor prachtige uitzichtpunten waarbij het hele eiland gezien kan worden. Met name bij de Upper Barakka tuinen is het uitzicht prachtig.

Mdina - 'de stille stad'

Mdina, die ook wel ‘de stille stad’ genoemd wordt, is een fascinerende plek vanwege de tijdloze sfeer en de vele culturele en religieuze schatten die er aanwezig zijn. Maar, zo stil is de stad niet meer! De prachtige burchtstad heeft namelijk een enorme aantrekkingskracht op toeristen, met name in de zomer kan het erg druk zijn. Tip: ga in de avond, dan zijn de meeste toeristen alweer weg en kan je de stad ervaren zoals hij bedoelt is. Je zult de burchtstad waarschijnlijk binnenkomen via de in 1724 gebouwde Vilhena gate, via een brug en de prachtige poort kom je zo op het openbare plein terecht. Je waant je meteen in de Middeleeuwen.

Deze voormalige hoofdstad is volledig ommuurd, heeft nog slechts 400 inwoners en bestaat vrijwel geheel uit gebouwen uit de Middeleeuwen en de barok. Huizen in Mdina kosten stuk voor stuk miljoenen euro’s. Het lukte zelfs Madonna niet om hier een huis te kopen, dat zegt genoeg! Vergeet je fototoestel niet als je naar Mdina gaat, dit stadje heeft een fotogeniek plaatje op elke hoek van de straat. De Sint Paul’s kathedraal is imposant en vooral van binnen prachtig. Ook is het mogelijk om het stadje met paardenkoets te bezoeken, deze kost €35 per koets. 

Kathedraal Mdina
Kathedraal in Mdina

 

Madonna huis Mdina Malta
Het huis in Mdina dat Madonna wilde kopen

Kleurrijke huizen in Medina

Kleurrijke huizen in Mdina

Smalle steegjes in Mdina
De straatjes in dit Middeleeuwse burchtstadje zijn gebogen zodat de pijlen van de vijand nooit ver konden komen

Sfeervolle typische luiken in Mdina
Fotogeniek Mdina

De filmlocaties van Malta

Een fotogeniek eiland gaat zich vroeg of laat lenen voor filmopnames. Er zijn dan ook heel wat films en series opgenomen in Malta. Zo zijn er behoorlijk wat scene’s opgenomen van Game of Thrones in zowel Malta als Gozo, wat behoorlijk veel toerisme aantrekt. Maar niet alleen Game of Thrones is hier opgenomen, ook Troy (Brad Pitt), Murder on the Orient Express, Assassin's Creed en By The Sea (Brad Pitt, Angelina Jolie, te zien op Netflix) zijn hier opgenomen.

 

Bestemmingen

Waanzinnige Malta deals

Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!