Header afbeelding

Volgende bestemming Kroatië?

6 redenen die jou gaan overtuigen

Twee jaar terug ben ik verliefd geworden op Kroatië en ik raad dit prachtige land dan ook aan iedereen aan. Tijdens een roadtrip door Europa heb ik ongeveer week door Kroatië gereden langs een aantal bijzondere plekken. Inmiddels ben ik voor mezelf weer een nieuwe route aan het uitstippelen voor volgend jaar, maar dan wil ik daar zeker twee of drie weken voor uit trekken. Ik zal je vertellen waarom Kroatië je volgende vakantiebestemming moet zijn!

1. Kroatië: een bestemming voor elk budget

Kroatië is een goedkoop land om je vakantie door te brengen. Je vindt er goedkope campings, maar ook luxe resorts. Toen ik door Kroatië heen reisde, had ik een laag budget. Voor 15 euro stond ik op mooie (basic) camping langs de kust. Basic hotels variëren tussen de 30 en 40 euro per nacht. Voor de mensen die een ruimer budget hebben zijn er ook een hoop luxe resorts te vinden. Je kan ook goedkoop uit eten in Kroatië. Zo heb je voor 6 euro een pizza of pasta of voor 15 euro een vlees- of visgerecht. De prijzen liggen wel wat hoger in toeristische steden of andere toplocaties. Als je ‘s avonds wat wil drinken kan je heerlijke zelfgestookte alcoholische drankjes bestellen zoals grappa of domaci. Deze worden vaak ook geserveerd als welkomstdrankje. Een biertje of wat fris kost meestal 2 euro en een koffie kost ongeveer 1 euro.

Lunch in Kroatië
Lunch in Kroatië

2. De authentieke steden van Kroatië

Kroatië kent een aantal prachtige steden. De meeste grootste steden liggen langs de kust en hebben een unieke Adriatische architectuur. Dit zijn de vijf leukste steden:

Dubrovnik

Dubrovnik is het decor geweest voor de fictieve stad Kingslanding in Game of Thrones. Deze vestigingsstad wordt ook wel de ‘Parel van de Adriatische Zee’ genoemd en staat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Dubrovnik werd in de 7e eeuw gesticht door Illyriërs en in 1205 kreeg zij de naam Ragusa. Pas in 1919, na de val van het Habsburgse Rijk, werd de stad Dubrovnik genoemd. In de stad vind je mooie monumenten uit de 14e eeuw, paleizen uit de 17e eeuw en vele fonteinen. Vanaf de stadsmuur heb je mooi uitzicht op de stad en de zee. De huizen bestaan uit zandkleurige bakstenen en oranje dakpannen en dat is een prachtig aanzicht als je door de vele kleine straatjes wandelt.

Dubrovnik Kroatië
Dubrovnik Kroatië

Zagreb, hoofdstad van Kroatië

Zagreb is de hoofdstad van Kroatië en ligt als enige grote stad niet aan de kust. In de 11e eeuw stichtte een Hongaarse koning een bisdom op de heuvel Kaptol. Op een naburige heuvel gebeurde hetzelfde. De twee rivalen sloegen in de 16e eeuw de handen samen en vormden samen één stad. Tot 1918 stond de stad bekend onder de Duitse naam Agram. Zagreb is een kleurrijke stad in vergelijking met andere steden langs de kust. De stad heeft wel 20 theaters, waaronder het Kroatisch Nationaal Theater, en vele musea over geschiedenis en cultuur. Er zijn vele winkels, kerken en monumenten. Er is dus genoeg te doen.

Bezoek de vele mooie eilandjes van Kroatië vanuit Split

Split is erg vergelijkbaar met Dubrovnik, maar Dubrovnik ligt veel zuidelijker. Split is de tweede grootste stad in Kroatië en is de belangrijkste stad van het zuiden van het land. Vanuit de haven kan je de vele mooie eilandjes van Kroatië te bezoeken. De stad is gevormd om het paleis van Diocletianus, dat in de 4e eeuw is gebouwd. Vanaf de 7e eeuw vestigden de eerste bewoners zich in deze stad. Het oude centrum wordt gevormd door het paleis: daarin zijn de winkels, markten, paleizen en kerken gevestigd.

Rijeka, culturere hoofdstad

Rijeka ligt op het prachtige schiereiland Istrië in het noorden van Kroatië en is de derde grootste stad van Kroatië. In 2020 mag zij zich de Culturele Hoofdstad van Europa noemen en dat is niet voor niets! Rijeka heeft zich snel ontwikkeld nadat zij in 1873 werd aangesloten op het spoorwegnet. De stad heeft zowel een industriële uitstraling als een maritieme uitstraling die ook zo kenmerkend is voor andere steden langs de kust. Historische kenmerken zijn het Tsrat kasteel uit de 13e eeuw en het Sint-Vituskathedraal uit de 17e eeuw.

Zadar

Zadar is wederom weer vergelijkbaar met Split en Dubrovnik. De stad stond vroeger bekend onder haar Italiaanse naam Zara en is in de tweede wereldoorlog nog gebombardeerd geweest. Ondanks de bombardementen heeft Zadar nog een hoop historische bouwwerken zoals de Zonnegroet en de Zeeorgel (allebei kunstwerken van Nikola Bašić). In het centrum is een Romeins forum te vinden en een prachtige kathedraal. De huizen van beige baksteen en oranje daken zijn ook hier weer terug te zien.

Landschap Kroatië
Landschap Kroatië

3. De prachtige landschappen van Kroatië

Kroatië heeft ook een geweldige natuur. De kust is heel ruig met helderblauw water en mooie rotsen. Het binnenland is erg bosrijk met bijzondere watervallen. De mooiste watervallen zie je in Plitvice Nationaal Park en Krka Nationaal Park. Zelf ben ik naar de Plitvice meren geweest en ik vond het adembenemend: ik heb nog nooit zulk blauw/turquoise water gezien! Je hebt verschillende wandelroutes door het park heen en die brengen langs de mooiste plekken. De Krka watervallen zijn een beetje hetzelfde, maar liggen een stuk zuidelijker (tussen Zadar en Split). Houdt er wel rekening mee dat beide plekken enorm toeristisch zijn en dat het dus best wel eens druk kan worden. Bij de Plitvice meren waren sommige stukken zo druk dat we in de rij moesten staan om een foto te maken, maar andere stukken waren dan wel weer rustig.

4. De vijf mooiste eilanden van Kroatië

Langs de kust liggen zo’n 40 eilanden verspreid. Elk eiland heeft zijn eigen natuur en activiteiten. Je kan er snorkelen, duiken, windsurfen, wandelen, fietsen, kajakken, en nog veel meer. Dit zijn de vijf mooiste eilanden van Kroatië. 

Brac met de 'Gouden Hoorn'

Brac is een van de grootste eilanden van Kroatië en ligt voor de kust van Split. Het eiland staat bekend om de ‘Gouden Hoorn’, het strand van Zlatni Rat. De vele pittoreske dorpjes geven je het ultieme vakantie gevoel. Brac is wel wat drukker dan de andere eilanden. Je kan vanaf Split de boot pakken of rechtstreeks naar het vliegveld van Brac vliegen.

Krk, verbonden aan het vaste land van Kroatië

Krk ligt in het noorden voor de kust van Rijeka. Het eiland is door middel van een 1300 meter lange brug met het vaste land verbonden. Krk heeft vele verborgen baaitjes en kleine dorpjes. Je kan er heerlijk eten, leuk wandelen en fietsen. Het eiland heeft alleen niet echt een lekker strand: je ligt voornamelijk op stenen of betonblokken.

Krk Kroatië
Krk Kroatië

Vis

Vis is het eiland dat het verste verwijderd is van de kust. Het eiland is niet heel groot, maar je kan vanaf hier het nabijgelegen eilandje Bisevo bezoeken die bekend staat om de ‘Blue Cave’. Dit is een bijzonder fenomeen, die je alleen kan bezoeken per boot. Verder heb je op Vis zelf nog het prachtige Stiniva Beach, verscholen in een inham. Je kan vanaf Split de boot pakken om naar Vis te gaan.

Mljet, honingeiland

Mljet ligt in het zuiden van Kroatië, ten westen van Dubrovnik. Mljet betekent letterlijk ‘honingeiland’ en dat is niet voor niets. Het eiland staat vol met prachtige planten en bloemen. In het westen van het eiland heb je een nationaal park en er zijn ook twee mooie zoutmeren. Mljet is bereikbaar per boot vanaf Dubrovnik. Je kan hier ook het kleinere eiland St. Maria bezoeken met een historische abdij en kerk.

Brioni archipel Kroatië

Het Brioni archipel ligt voor de kust van Pula en bestaat uit tien kleine eilanden en twee grote eilanden: Veli Brijun en Mali Brijun. Veel mensen noemen dit de ultieme vakantiebestemming met een prachtige kust en helderblauw water. De eilanden vormen samen een nationaal park en leent zich perfect voor een mooie kanotocht. Ook is er een hoop cultuur te vinden zoals wat overblijfselen van de Romeinse Oudheid en Byzantijnse kastelen. In het noorden van Veli Brijun ligt een safaripark met zebra’s en giraffen. De eilanden zijn per boot bereikbaar vanaf Fazana (naast Pula).

5. Kroatië heeft een bruisend uitgaansleven

Kroatië is de ultieme bestemming voor natuurliefhebbers en mensen die wegdromen bij de bijzondere architectuur. Gelukkig is er ook genoeg doen voor de vakantiegangers die van een feestje houden. In Kroatië heb je toffe strandfeestjes en hippe clubs. Het is ook allemaal niet zo duur! Het Zrće strand op het eiland van Pag is een van de populairste party beaches in Europa. Voor de muziekliefhebbers is het eiland Murter aan te raden: in Tisno heb je de hele zomer lang verschillende muziekfestivals. Hvar staat ook bekend om haar bruisende nachtleven en trendy clubs. Verder heb je in elke grote stad, die ik eerder heb genoemd, een actief nachtleven met keuze uit vele verschillende clubs. Er is dus genoeg te doen!

6. Nog een reden om naar Kroatië te gaan: het aangename klimaat

Ik heb al een hoop redenen gegeven om een vakantie naar Kroatië te boeken, maar ik wil nog één argument benoemen: Kroatië heeft een perfect klimaat voor een heerlijke vakantie. De kust en het zuidelijk deel hebben een mediterraan klimaat, wat ervoor zorgt dat de zomers droog zijn en de temperaturen op kunnen lopen. Vanaf oktober t/m mei is de kans op neerslag wel groter, vooral in de winter. Gemiddelde zomertemperaturen liggen rond de 30 graden, maar ik heb ook wel 40 graden meegemaakt. In het voor- en naseizoen liggen de temperaturen rond de 25 graden.

Zoals jullie hebben gelezen, heeft Kroatië alle elementen voor een heerlijke vakantie! Ik hoop dat jullie dit prachte land overwegen als volgende vakantiebestemming.

Bestemmingen

  1. Home
  2. blog
  3. vakantiebestemming kroatie
Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!

Door je in te schrijven bevestig je dat je de nieuwsbrief van weflycheap wil ontvangen in je inbox en ga je akkoord met de voorwaarden.