Hongerbuikjes, oorlog en dode koeien – vakantie Ethiopië

Yes, we mogen weer! Lees hier alles over welke bestemmingen weer te boeken zijn

Hongerbuikjes, oorlog en dode koeien – vakantie Ethiopië

Hongerbuikjes, oorlog en dode koeien – vakantie Ethiopië

Hongerbuikjes, oorlog en dode koeien. Dat is wat mensen om me heen dachten bij Ethiopië toen ik ze vertelde dat ik daar heen zou gaan op vakantie. Het is niet echt een gebruikelijke vakantiebestemming, maar zeker wel de moeite waard. Maar laten we eerlijk wezen, deze bestemming is zeker niet voor iedereen. Laat me 5 redenen geven waarom je er zo ver mogelijk van weg wilt blijven en 5 redenen waarom je er absoluut heen moet gaan.

Waarom heb je niks te zoeken in Ethiopië?

 1. Wc’s; vies heeft een hele nieuwe betekenis gekregen sinds ik in Ethiopië op vakantie ging. Hoe krijgen mensen het voor elkaar om hun uitwerpselen tegen alle muren omhoog en tegen het plafond aan te krijgen? In één woord; smerig.
 2. Stof; Ethiopië is stoffig. Van dat fijne rode stof. Wat overal in gaat zitten. Wat in klei veranderd als het nat is. Maar het wordt ook gebruikt door een aantal stammen in Ethiopië om hun huid mooi rood te kleuren.

ethiopie

 1.  
 2. Hitte; en geen airco, zwembad of wat voor manier ook om af te koelen. Het is echt warm en er is geen ontkomen aan.
 3. Wegen; als ze er zijn, dan zijn ze niet al te best. En al zijn ze wel goed, dan staan ze nog altijd vol met koeien, ezels, mensen, karren en tuktuks.

ethiopie

ethiopie

 1.  
 2. Water; er is praktisch geen water in Ethiopië. De meeste mensen moeten er ver voor lopen. Je kunt al wel raden dat er niet veel beschikbaar was voor zoiets luxe als douchen.

Waarom moet je echt naar Ethiopië?

 1. Vrolijk; zoals jullie misschien in mijn vorige blogs al eens hebben gelezen, ben ik verliefd op Afrika. En zo ook Ethiopië. Hoe arm het land ook is en hoe weinig de mensen ook hebben, ze lachen eigenlijk altijd. Ze nemen de tijd om je te bekijken, ze genieten van het leven, ze zijn relaxt en ze lachen. We kunnen daar nog veel van leren in Europa.

ethiopie

 1. Landschap; sommige mensen gaan naar Amerika om de Grand Canyon te zien, maar dat kan ook gewoon in Ethiopië. Je reist door allerlei verschillende landschappen, veel meer als dat ik ooit dacht dat ze in Ethiopië zouden hebben.

ethiopie

ethiopie

 1. Authentiek; even weg van alle toeristen. Geen souvenirwinkels op elke straathoek en geen Fred Kroket om de hoek; een Walhalla voor mensen die even weg willen van alle standaard toeristische bestemmingen.
 2. Offline; er is niet overal stroom, laat staan wifi. Voor mij als digitale junkie is het soms heel erg fijn en verhelderend om een tijdje offline te zijn. Ethiopië heeft zoveel moois te bieden dat je het helemaal niet merkt dat je even niet op Facebook rond hebt gehangen.
 3. Veiligheid; Ik heb daar uren door dorpjes geslenterd zonder me ooit onveilig te voelen. Alleen in het oosten van Ethiopië, in de richting van Somalië, in het meer Arabisch georiënteerde gedeelte werd de sfeer harder. Gelukkig is het land heel groot en kun je dat gedeelte prima over slaan en alleen de niet-Arabische gedeeltes bezoeken. (NB; recent zijn er ongeregeldheden uitgebroken in Ethiopië, check vooraf goed de veilige gebieden op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken)

Ethiopië is geen land waar iedereen van zal genieten. Wie kan ik het dan wel aanraden? Het is een perfecte bestemming voor avontuurlijke backpackers. Backpackers die het “standaard rondje” Thailand ontgroeid zijn en backpackers die geen gebaande paden op willen, kunnen in Ethiopië hun hart helemaal ophalen. En om terug te komen op mijn titel. Het beeld wat mensen van Ethiopië hebben is al lang niet meer terecht. Geen dode koeien, geen hongerbuikjes en geen oorlog (al is het recent wel weer iets onrustiger geworden). Mocht je tips willen over welke stukken echt de moeite waard zijn, wanneer je het beste kunt reizen, waar je redelijk veilig kunt eten of misschien heb je andere vragen, stel ze dan gerust. 

ethiopie ethiopie

Mis nooit meer een topdeal!