India: Mijn onderzoek in Udaipur | Weflycheap

India: Mijn onderzoek in Udaipur

Udaipur, India

Al jaren komt er een groep derdejaars bachelorstudenten vanuit Nijmegen naar Udaipur, een stad in Rajasthan, een provincie in het noordwesten van India. Udaipur is de plaats die is uitgekozen als onderzoeksplaats en de docente komt er al jaren met steeds een andere groep jonge onderzoekers.  Twee jaar geleden was ik één van die studenten en mocht, net als alle anderen, vier weken lang onderzoeken. Mijn onderzoek ging over de bruidsschat, wat in mijn volgende blog aan bod zal komen. Herinneringen van twee jaar terug halen is niet gemakkelijk, maar in hier probeer ik te vertellen hoe ik Udaipur heb ervaren.

udaipar

Udaipur

Udaipur is de stad van de meren. We hebben met de groep vele uitstapjes gedaan tussen de onderzoeken door. Bijvoorbeeld ’s ochtends een wandeling gemaakt over een pad langs de berg. Op de top keek je uit over de stad met de prachtige meren, het City Palace, het Lake Palace midden in het water en alles was omgeven met bergen. Ook hebben we later het City Palace bezocht met vele ramen, Indiase kunst en muurschilderingen. Tempels en forten waren ook onderdeel van onze toeristische uitstapjes.

Minder toeristisch maar misschien wel indrukwekkender, waren een Indiase bruiloft die we bij mochten wonen, een Indiaas verjaardagsfeest op een dakterras, en paardrijden door de bergen. Omgeven door stilte, over paden door kleine dorpjes waar mensen uit de working class in boerderijtjes woonden die je bij ons 100 jaar geleden zag. Met koeien en een ploeg het land bewerken, oude boeren met een kromme rug, tractors die nog net vooruit kwamen en vrouwen die op het land werkten in gekleurde sari’s.

udaipar

Gastvrije bewoners en chai

Al meteen de eerste dagen hebben we kennis gemaakt met meerdere gezinnen uit de straat waar ons hotel zich bevond. Waarschijnlijk omdat er ieder jaar zo’n groep komt, leek het alsof de mensen erg gastvrij, open en vriendelijk waren, al waren ze dit ook uit zichzelf. Van ouderejaars hoorden we later inderdaad dat zij veel van die mensen ook ontmoet hadden.

De eerste dag al, na uitgepakt te hebben, een douche en ontbijt ben ik samen met een studiegenootje de straat ingegaan voor verkenning. Na nog maar een paar honderd meter kwamen we een leuk winkeltje tegen met allerlei sieraden en prullaria. De vrouw, Renu, was erg aardig en we ontmoetten ook gelijk haar man en twee kinderen. Voordat we het wisten had ze ons allerlei sieraden omgedaan. Ze deed ons een sari aan en hebben een fotoshoot gehouden. Natuurlijk dachten we ‘dit doet ze vast met iedereen en omdat ze ons van alles wil verkopen’, maar het was niet ongemakkelijk. Ze liet ons haar kleine huisje zien en ze maakte chapatti (plat brood) voor ons met wat pittig gekruide groentes. In India kun je niet echt iets weigeren omdat men dat als een belediging ziet, dus we gingen op de grond zitten en aten wat voor ons gemaakt was (alleen met de rechterhand, want de linkerhand is onrein!). Later zouden we hier nog vaker terugkeren.

india

Op de terugweg kwamen we twee andere studiegenootjes tegen die bij een andere vrouw, Teena, in haar winkeltje zaten. Zij hadden hun naam in het Hindi op hun pols laten schrijven met henna. Dat wilden wij ook wel! Later kwam Teena’s man eraan vanuit zijn winkeltje ertegenover en vroeg ons of we met hun dochtertjes wilden spelen in hun huis. Na even aarzelen en ‘ach kom op!’ van de man liepen we naar boven en hebben we tikkertje gespeeld op het dak met de twee zusjes van drie en tien. Ook zij waren waarschijnlijk al bekend met de groep die ieder jaar kwam en waren blij met wat ‘nieuwe blanken’ en aandacht, zo leek het. Bij alle twee de bezoekjes, overal in India trouwens, wordt er vaak chai aangeboden: een zoete thee met melk en veel Indiase kruiden. In het begin is het wat wennen, daarna is het lekker en aan het eind kun je geen chai meer zien!

Soms zat het wat tegen: je was wat ziekjes, het onderzoek liep niet lekker, of je zat even in een dip. Maar dan moest je jezelf er weer aan herinneren dat we gewoon studiepunten kregen om in het prachtige India te mogen zijn.

Mis nooit meer een topdeal!