Tunesië: het land achter de aanslagen

Tunesië: het land achter de aanslagen.

In 2014 ging ik voor het eerst voor een langere periode alleen naar het buitenland: ik ging werken in Tunesië. Toentertijd was het reisadvies nog positief en kwamen vele toeristen op de goedkope all-inclusive vakanties af. Alhoewel ik na een paar weken al snel merkte dat all-inclusive niets voor mij was, kwam ik er ook vrij snel achter dat dit land nog veel meer te bieden heeft dan dat alleen. Hier, in dit land, begon mijn liefde voor reizen. Anno 2017 vertel ik graag iets meer over dit land, over het land dat er bestaat achter de aanslagen.

Douz: de poort van de Sahara

Als ik terugdenk aan mijn tijd in Tunesië, staat met stip op nummer één de Sahara. Na een lange rit in een oude bus kwamen wij op het begin van de middag het dorpje Douz binnen, vanwaar we de Sahara zouden betreden. Omdat de temperaturen boven de 40 graden lagen, moesten we nog een paar uur ‘wachten’ bij een heerlijk zwembad alvorens we op onze kamelen mochten klimmen. Langzaam sjokkend ging ik op een kameel één van de grootste zandbakken ter wereld in. En als kers op de taart kregen we nog een prachtige zonsondergang. Eén woord: fantastisch!

Tunesie 1 Tunesie 2

De medina!

Tunesië heeft verschillende grote en kleinere steden, elk met z’n eigen medina. Keer op keer kon ik me weer uren vermaken in dit gedeelte van de stad. Slenterend van het ene schattige winkeltje met prachtige gekleurde kleden, naar het andere schattige winkeltje met het mooiste versierde aardewerk. Hier in de medina had ik het gevoel dat ik mij in een compleet andere wereld onderdompelde, met al die Arabische sferen, met de liefste (maar soms wel opdringerige) mensen en vrolijke muziek.

El Djem

El Djem is een kleine plaats in Tunesië en staat voornamelijk bekend om het enorm grote Romeinse amfitheater. Dit theater staat op de werelderfgoed lijst van UNESCO en dat is niet voor niets: het theater is in de afgelopen eeuwen zeer goed bewaard gebleven en hierdoor kun je er erg goed een voorstelling van maken. Het is het derde grootste amfitheater ter wereld met plaats voor ruim 35.000 bezoekers. Wat mij betreft, zeker de moeite waard om een keer te bezoeken!

Tunesie 4 Tunesie 3

De stranden van Monastir en Hammamet

Ook al vind ik all-inclusive dan tien keer niks, een dagje strand blijft natuurlijk altijd leuk. En waar beter, dan op de mooie stranden bij Monastir of Hammamet? De temparuren zijn in de zomermaanden over het algemeen altijd goed in Tunesië en door de gunstige ligging van de stranden zijn er vaak vele restaurantjes in de buurt aanwezig. Alles wat je nodig hebt voor een op-en-top relax dagje toch?

Niet nu, maar ooit!

Met het negatieve reisadvies dat op dit moment wordt gegeven voor Tunesië en met de vele bedroefde verhalen van de afgelopen maanden, snap ik dat je op dit moment niet staat te springen om naar Tunesië te vliegen. Fair enough. Zelf zou ik nu ook niet direct willen gaan. Maar als over een aantal jaar de rust weer is teruggekeerd, zou ik je zeker aanraden om dit land een keer te bezoeken. Voor mij een prachtig land, een land met vele gezichten!

Mis nooit meer een topdeal!