Eerste etappe: van Moskou naar het Baikalmeer | Weflycheap

Eerste etappe: van Moskou naar het Baikalmeer

Eerste etappe: van Moskou naar het Baikalmeer

In Rusland ontvangt vliegveld Sheremetyevo ons met haar ontzagwekkend grote armen, metershoge plafonds en een immens grote, klinische ontvangsthal om in te verzuipen. Verderop verwerkt een geüniformeerde mevrouw in een loket onze entreebewijzen. Geen onvriendelijk ontvangstcomité. Een stempel en dan zijn we binnen: twaalf dagen Rusland.

Transmongolië-Express

Aan het begin van de avond zet een taxi ons bij de achterdeur van Hotel Cosmos af: een verpulverend immense constructie van vijventwintig etages. Glanzend hout, stralende vitrines met glimlachende matroesjka's en een slaapkamer waarin de tijd dertig jaar heeft stil gestaan. Vanuit het raam zien we ‘s avonds de lichten van Moskou en een woest standbeeld met hamer en sikkel.

De volgende dag werpen we ons via de diepten van het metrosysteem het politieke, religieuze en toeristische hart van Moskou in: het rode plein met daaraan grenzend het kremlin. We vragen en zoeken terwijl de grootsheid van Moskou onwezenlijk over onze hoofden waait. Achter onze rug verandert Nederland langzaam in een klein miniatuur, met kerktorens als kaasprikkers en huisjes van kurk.

Onder een asgrauwe lucht opent het rode plein zich voor ons, met aan het eind de oud-gekleurde uibollen van de Basiliuskathedraal. Daaromheen bevinden zich pleinen, tuinen, fonteinen en onderaardse winkelcentra. Koninklijke kathedralen in het kremlin, gillende koreanen en een cappuccino om vier uur. Het gevoel van citytrip.

Transmongolië-Express

Vertrek

Pas als de trein zich langzaam losmaakt van het perron maakt de Hollandse waan van de dag plaats voor een andere – die van het leven in de trein. Als we onze coupé binnenstruikelen spellen de gezichten van de twee aanwezige Russen ons een ijskoud welkom voor. Geen rustige slaapreis voor twee, maar een meerdaagse slijtageslag met twee Nederlanders en hun onoorbare taal. Dimitri slentert de coupé uit, de vrouw kijkt verslagen naar buiten. Er volgen passagierswissels – ook Dimitri en de vrouw vertrekken na één nacht – en het monotone landschap trekt onverstoorbaar langs ons raam, gedurende vier lange nachten.

Transmongolië-Express

Listvyanka en het Baikalmeer

Een reis door meerdere tijdzones trekt onze biologische klok langzaam uit elkaar. De aankomst in Irkutsk – het Parijs van Siberië – voelt dan ook als een bevrijding, met bovendien zicht op een bed dat niet schudt en rammelt op rails. Behalve een bejaarde rouwstoet die gedwee achter een ontvangstgids aanstrompelt zijn er verder weinig toeristen.

We nemen een busje naar Listvyanka, recht aan het Baikalmeer. Een uurtje later waait een frisse wind van over het meer de ergste reisstank uit onze kleren. We zijn gelukkig. Te doen aan het meer? Voor vermoeide reizigers: voornamelijk lichamelijk herstel. Een douche met stromend water. Genieten van een paar gezonde maaltijden met vis uit het meer. Misschien een boottochtje, misschien een bezoek aan Baikalmuseum. De benen strekken met een mountainbike. Geen grootse avonturen – slechts een uitgestrekte, stille en rustige ontspanning. Voordat de trein weer verder gaat.

Transmongolië-Express

Mis nooit meer een topdeal!