Header afbeelding

Top 10 koudste steden van Europa

Deze top 10 koudste steden van Europa moet je deze winter bezoeken als je gek bent op kou! Een deel van de steden is nog vrij onbekend onder toeristen en dat maakt een bezoekje extra leuk. Kleed je overdag warm aan en neem de tijd om de stad te ontdekken. Warm aan het einde van de middag op met een veel te grote mok met warme chocolademelk en een typische delicatesse uit de door jou gekozen stad.

koudse steden

#1 Reykjavik

De eerste stad in dit lijstje is Reykjavik in IJsland. In de wintermaanden ligt de temperatuur hier rond het vriespunt. Reykjavik is een moderne stad waar je je niet alleen kunt onderdompelen in geschiedenis en cultuur, maar ook lekker kunt gaan shoppen! Verder is de stad de perfecte uitvalsbasis om de rest van het spectaculaire land te ontdekken. Maak een roadtrip door de ruige natuur, verwonder je over de geisers en neem een duik in de blue lagoon!

#2 Moskou

Moskou, de hoofdstad van Rusland, moet niet alleen vanwege de tempratuur maar ook vanwege de vele bezienswaardigheden op je bucketlist staan. Met zijn Rode Plein en de schitterende gouden koepels van het Kremlin zal Moskou al je verwachtingen overtreffen! Op het Rode Plein vind je ook de belangrijkste blikvanger, de Basiliuskathedraal. Hij staat bekend om zijn kleurrijke torens. Het is een wirwar van kapelletjes en nissen met prachtige beelden en fresco’s. Bezoek ook zeker een aantal musea in Moskou en ga winkelen in winkelcentra als Gum en Tsum.

#3 Tallin

Tallin verdient een plaatsje op deze lijst omdat het hier in de winter altijd onder het vriespunt is. De stad heeft een super mooie oude binnenstad, Vanalinn. De wijk staat in zijn totaliteit op de Werelderfgoed lijst van de UNESCO, dus daar hoef ik niks meer aan toe te voegen ;). Omdat er in de winter veel leuke activiteiten georganiseerd worden, is Tallin juist dan leuk om te bezoeken. Je kunt er ijsvissen, schaatsen op de schaatsbaan en genieten op de prachtige kerstmarkt. Verder worden er in Tallinn het hele jaar door leuke evenementen georganiseerd. 

10 koudste steden

#4 Sint Petersburg

Ook Sint Petersburg kent temperaturen ver beneden het vriespunt. In de winter kan het al snel -11C worden. Sint Petersburg is een belangrijkste stad in Rusland. Het is zowel een wetenschappelijk als industrieel en cultureel centrum. In Rusland is het een bekende toeristische trekpleister. De stad heeft prachtige 18e en 19e -eeuwse architectuur, lange straten en parken waar je uren door heen kunt slenteren en ook mooie tuinen en paleizen.

#5 Minsk

Je moet er wel wat voor over hebben om Minsk te bezoeken. Het is vrij prijzig om naar toe te vliegen en met de trein of de auto ben je wel even onderweg. Ook moet je een visum van tevoren regelen. Toch is het een stad die op je bucket list moet staan! Minsk ziet er inmiddels best kapitalistisch uit, toch komt het nog steeds redelijk dicht in de buurt van hoe de Sovjet-Unie er ooit uit zag. Dat maakt een bezoekje aan de stad ook zo leuk, je kun hier nog echt de communistiche cultuur opsnuiven! Heel tof om het oorlogsmonument Island of Tears te bekijken en een bezoekje te brengen aan het oude KGB-hoofdkwartier!

#6 Oslo

Ook Oslo hoort in dit rijtje thuis! Het is een stad vol pareltjes en vooral in de winter hangt er een bijzondere sfeer. Bezoek het Noors Volksmuseum en struin langs de 155 historische gebouwen. Deze zien er onder een laagje sneeuw nog mooier uit. Fan van skiën? Daarvoor hoef je niet eens de bergen van Noorwegen in. De Holmenkollen skischans is een spectaculaire schans waar vaak wedstrijden worden gehouden. Ook als je daar niet van houd, moet je de schans bezoeken. Boven aan de schans kun je namelijk ook genieten van het uitzicht. Duik ook nog even de wijk Grünerlokka in. Bekijk de mooiste street art, neus in leuke vintage winkels en drink een goede koffie met Oslo-locals. Een creatieve vibe gemixt met Scandinavische cool!

10 koudste steden

#7 Kiev

Kiev is een van de oudste steden van Europa en zeker de moeite waard om te bezoeken. Toch wordt de stad niet veel bezocht door toeristen door de politieke onrust die er heerst. Super zonde want de stad ademt cultuur en geschiedenis en heeft heel wat bezienswaardigheden! Van eeuwenoude kloosters tot kathedralen en zeeën aan gouden koepeltjes. Toch is de stad ook heel modern, dus of je nu houdt van architectuur, fijne parken, urenlang shoppen, of heerlijk eten; Kiev heeft het allemaal en is ook nog eens budget vriendelijk!

#8 Helsinki

Helsinki, nog zo’n mooie Scandinavische stad! De stad is prachtig in de zomer, maar juist in de winter is de stad een leuke bestemming voor je stedentrip. Houd er wel rekening mee dat de temperatuur rond de -8 graden ligt. Bereid je dus van tevoren goed voor. Omdat je met die temperaturen natuurlijk niet steeds buiten wilt zijn, zijn er vele musea te bezoeken. Gek op Scandinavische Design? Bezoek dan het Design Museum! Om meer te weten te komen over de geschiedenis van de stad, kun je de musea op Suomenlinna bezoeken.

Tip: Boek een overnachting in Hotel Katajanokka. Tot 2002 was het een gevangenis, maar nu is het een veilig en knus hotel.

#9 Riga

Riga is misschien niet de eerste bestemming die je te binnenschiet als je gaat brainstormen over je volgende citytrip, maar het is absoluut de moeite waard om deze prachtige stad te bezoeken! Houd je van lekker eten? Dan ben je in Riga helemaal op de juiste plek! Houd je van van veelzijdige architectuur met een historisch tintje? Ook dan mag je Riga niet overslaan. Voor de zon moet je de stad niet bezoeken, maar deze blog gaat natuurlijk over koude steden en de kou hoort er voor de Baltische sfeer natuurlijk helemaal bij! Dus als je nog naar een originele bestemming zoekt deze winter, twijfel dan niet langer en boek een ticket naar Riga!

10 koudste steden

#10 Stockholm

Stockholm biedt veel voor foodies, cultuurliefhebbers en shopaholics. De mooie stad is verdeeld over 14 eilandjes, die je vanaf de SkyView mooi kunt bewonderen.  In Gamla Stan kun je je even onderdompelen in historie en bij het Koninklijk Paleis staan echte wachters in strakke outfits. Als je geluk hebt, kun je zelfs de wisseling van de wacht mee maken! Stockholm staat natuurlijk ook bekend vanwege het Zweedse design, die je in de vele luxe shoppingcentras kunt scoren.  Sofo is de ultieme hipster plek van de stad. Je vindt er vele antiek winkeltjes en markten en relaxte barretjes en restaurants, café Pom & Flora is zeker een aanrader.

Welke van deze 10 koude steden in Europa zou jij graag willen bezoeken deze winter?

  1. Home
  2. blog
  3. top 10 koudste steden europa
Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!

Door je in te schrijven bevestig je dat je de nieuwsbrief van weflycheap wil ontvangen in je inbox en ga je akkoord met de voorwaarden.