Kroatië

Helderblauwe meren en prachtige watervallen

Kroatië is een land dat vooral bekend staat om zijn mooie natuur. De schitterende meren, watervallen en Nationale Parken zijn absolute must-sees. Het is eenvoudig om met bussen van de ene plaats naar de andere te reizen. Natuurlijk kun je ook met je eigen auto gaan of een auto huren. En Kroatië is bij uitstek dé plek om te kamperen! Hierover vind je een overzicht van een aantal bezienswaardigheden en hoogtepunten van dit Oost-Europese land.

Zagreb

In de hoofdstad Zagreb zijn veel dingen te doen. Zo kun je een  ritje maken met de steile kabelbaan (funicular railway) naar Uppertown/Lowertown. Het is het kortste kabelbaanritje ter wereld maar toch fijn als je in de hitte niet naar boven hoeft te lopen. Kosten: 5 kuna = (€0.67). Verder kun je in Zagreb fietstochten maken, of, zoals in alle grote steden, één van de vele musea bezoeken. Twee die ik er even uit wil lichten zijn het Museum of Illusions en het Museum of Hangovers.

Museum of Illusions

In het Museum van Illusies (Muzej iluzija) zie je dingen die er niet zijn. Er gebeuren gekke dingen. Speel bijvoorbeeld een potje kaarten met jezelf, haal trucjes uit in een omgekeerde kamer of verdwaal in een doolhof van spiegels. Leuk voor jong en oud!

Museum of Hangovers

Iets te diep in het glaasje gekeken? Ben je geëindigd in de sloot of werd je wakker met een tattoo op je gezicht? Moeten je vrienden je vertellen ‘what happened last night?’ Het museum of hangovers hoort graag dit soort verhalen en verzamelt ze. Ook objecten die je terugvindt als jij na een avondje stappen wakker wordt zijn welkom. Van fietspedalen tot straatbordjes, je kunt het zo gek niet bedenken.  (Je hoeft trouwens niet naar Zagreb toe om te vertellen wat er gebeurd is toen je dronken was. Via de website kun je ook je verhaal kwijt). Het museum bestaat uit verschillende kamers die je doen denken aan een iets te gezellig avondje. Zo is er bijvoorbeeld  een ‘zigzag’ walk van iemand die niet meer helemaal recht kan lopen en een kamer die helemaal overhoop ligt, zoals in de films van ‘The Hangover’. 

Entree: €4 (€3,50 voor studenten).

Plitvice meren

De Plitvice meren staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en worden drukbezocht. Koop daarom van tevoren kaartjes! Het zou anders zomaar kunnen dat je met lege handen staat of pas laat in de middag het park kan bezoeken. Kijk op deze website voor meer informatie. Het park heeft twee ingangen. Bij elke ingang beginnen verschillende wandelroutes, variërend in lengte en tijd. Deze wandelroutes zijn aangegeven met een letter. Bij de wandelpaden staan bordjes met letters, zodat je weet welke kant je op moet. Informatie over deze routes kun je ook op bovenstaande website te vinden. De omgeving is prachtig. Groene meren die nóg groener lijken als de zon erop staat en mooie watervallen. Absoluut een bezoekje waard. 

plitvice meren kroatie uitzicht
De schitterende Plitvice meren

Split

Het grootste gedeelte van Split bestaat uit smalle straatjes. Het is überhaupt al leuk om hier gewoon rond te struinen en af en toe een klein winkeltje of restaurantje in te duiken. Verder heeft Split een gezellige boulevard met volop keuze aan restaurants. Het centrum van Split is autovrij en alles in de stad is te voet bereikbaar. Bij de haven vertrekken de ferry’s naar de verschillende eilanden. Split is omringd door bergen en dat zorgt ervoor dat de stad bijna het hele jaar door een aangenaam klimaat heeft. 

Marjan

Vanaf de boulevard kun je een trap oplopen naar het uitkijkpunt Marjan (er staan bordjes die aangeven waar het is). Bij dit punt heb je een mooi uitzicht over Split, de haven en de zee. Je kunt zelfs nog iets verder door het park lopen om naar een ander uitkijkpunt te gaan, maar deze is wat moeilijker te vinden, omdat er daar geen bordjes staan. 

Zonnen

Heb je zin om lekker in de zon te liggen/zitten? Als je helemaal langs de haven loopt, kom je bij een strandje met een grasveld waarop mensen gezellig kletsen, eten en ontspannen. Ook aan de kade liggen mensen te genieten van het weer. Naast het grasveld zijn een restaurant en beach club (alleen open in het hoogseizoen) te vinden.

Paleis van Diocletianus

Keizer Diocletianus was soldaat in het Romeinse leger en werd daarna hoofd van het Romeise Rijk. Het paleis is ongeveer 300 na Christus gebouwd en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Op alle mogelijke plekken in en rondom dit paleis zijn wel winkeltjes, restaurants, hotels en zelfs huisjes te vinden. Het is er heerlijk om doorheen te struinen. Als je de trap af loopt naar beneden, zie je allerlei kraampjes waar je souvenirs kunt kopen. 

Hvar

Hvar ligt op zo’n 50 minuten varen van Split. Het is vooral een eiland om lekker te relaxen of te wandelen door de kleine straatjes of langs de haven en de kust. Ook is het mogelijk om een fiets te huren om het eiland te verkennen. Op de boulevard en in de straatjes rondom de haven zijn veel kleine, gezellige restaurantjes te vinden. Op het eiland zijn verschillende kiezelstrandjes. Niet heel fijn om op te liggen, maar gelukkig zie je ook overal ligstoelen op de kades waar je een boekje kunt lezen. Het is ook mogelijk om een Speedboat Tour te doen waarbij je langs schitterende plekjes komt, waaronder een prachtige blauwe grot.

hvar kroatie haven bootjes
De haven van Hvar

Fort

Bovenop de heuvel is een fort dat je kunt bezoeken. De wandeling hiernaartoe is leuk en niet al te zwaar. Om het fort te bezoeken moet je betalen. Als je alleen voor het uitzicht naar boven gaat, dan hoef je niet het fort in. Een paar meter lager heb je hetzelfde mooie uitzicht over Hvar en de omgeving als daar, én gratis. Mocht je geïnteresseerd zijn in de historie, dan kun je het fort dus tegen betaling bezoeken. Het is niet heel groot. Er is een terras waar je een drankje kunt doen, maar anders hoef je daar niet heel veel tijd te besteden. 

Murter-eiland

Het schiereiland Murter is met een brug verbonden aan het vasteland en het is heerlijk om hier te fietsen. Er zijn verschillende fietsroutes. Een leuke route is bijvoorbeeld vanaf de plaats Tisno, langs de kust naar het noorden, naar Murter-stad en terug via het binnenland, waar de grind- en zandpaden soms erg steil omhoog en omlaag lopen. Op het eiland zie je een aantal flinke campings. Hier kun je ook gewoon doorheen fietsen. In het midden van het eiland is een kerk. De kerk ligt vrij hoog, waardoor je een ontzettend mooi uitzicht hebt over Murter-eiland. 

kroatie hvar eiland fietsen
Fietsen op het schiereiland Murter

Het water in

Het schiereiland is ideaal om bijvoorbeeld een vistour te doen, een zeiltocht (of zeilles), een boot te huren of te duiken/snorkelen. Er zijn verschillende duikscholen. Ook kun je een boottocht doen om dolfijnen te spotten. Natuurlijk kun je ook gewoon lekker het water in bij de (kiezelstranden). Neem wel waterschoenen mee voor de rotsen in het water! De stad Murter is verder vooral voor de rijke Kroaten die het hier met een villa en speedboot prima naar hun zin hebben. 

Festivals

In de zomermaanden kan het in Tisno druk zijn vanwege meerdere dancefestivals en culinaire festivals die daar dan plaatsvinden. Het is verstandig om dan van tevoren een hotel te boeken.

Krka watervallen 

Een bezoekje aan de Krka watervallen is absoluut de moeite waard. Zeker als de zon schijnt kun je daar eindeloos plaatjes schieten. Er is een wandelroute in het park die je langs de mooiste plekjes brengt. Op de terugweg (of heenweg) kun je een boottocht maken (inbegrepen in de prijs) die je naar het dichtstbijzijnde stadje brengt. Hier bevindt zich ook de bushalte. De Krka watervallen zijn met het openbaar vervoer prima te bereiken. 

Mis nooit meer een topdeal!