De ultieme reizigerstips om jouw droomreis te realiseren!

De ultieme reizigerstips om toch die ene droomreis te kunnen maken!

Regelmatig krijg ik de vraag van vrienden met reisdrang of het niet ontzettend duur is, zo’n verre reis. Daarnaast vragen kennissen zich soms af hoe ik toch bij al die mooie bestemmingen en plekjes kom. Daarom deel ik in deze blog graag mijn allergrootste reistips met jullie. Een verre reis maken hoeft namelijk helemaal niet zo duur of ingewikkeld te zijn. Hoe je dat precies aanpakt? Dat lees je hieronder! 

Geen tijd

Laten we maar beginnen met de belangrijkste randvoorwaarden: tijd en geld. Veel mensen geven aan dat ze niet genoeg tijd hebben. ‘Geen tijd’ vind ik het allerslechtste argument op aarde. Maakt niet uit in welke context die gebruikt wordt: het slaat nooit ergens op. ‘Geen tijd’ wil eigenlijk zeggen: ‘geen prioriteit’. We hebben allemaal vierentwintig uur in een dag, zeven dagen in een week, driehonderdvijfenzestig dagen in een jaar. Tenzij je niet meer lang te leven hebt, maar daar ga ik even niet vanuit. Natuurlijk heeft de ene persoon het drukker dan de andere, maar het is maar net wat je belangrijk vindt in het leven. Als je écht wilt reizen maak je dit een prioriteit. Simpel. Niemand ‘heeft’ tijd en tegelijkertijd ‘hebben’ we allemaal evenveel tijd. Afhankelijk van wat je belangrijk vindt, maak je ergens tijd voor. Punt.

Niet genoeg vakantiedagen

Ook een veelgehoorde smoes: niet genoeg vakantiedagen. Bullshit. In Nederland is het zo geregeld dat de wet elke werknemer per jaar minimaal recht geeft op vier weken doorbetaalde vakantie. Bovendien krijg je bij de meeste werkgevers wat extra bovenwettelijke doorbetaalde vakantiedagen. Zo kom je als je fulltime werkt toch al gauw op zo’n vijf weken vakantie per jaar. Ga ik er voor het gemak wel even vanuit dat je een baan hebt. Mocht je die niet hebben, ga dan als de sodemieter ergens aan de slag! De economie floreert als nooit tevoren. Overal staan ze om mensen te springen. Ik ben ervan overtuigd dat bijna iedereen kan werken. Brengt me meteen op mijn volgende punt: geen geld.

Geen geld

Bijna iedereen in Nederland verdient geld. Of je nu in loondienst werkt, voor jezelf bent begonnen of tussen twee banen zit (wat eigenlijk een deftige omschrijving is van werkloos zijn, maar dat klinkt zo deprimerend). In het slechtste geval krijg je een uitkering of zit je in de bijstand. Dat is natuurlijk helemaal kut. Dan kan ik me voorstellen dat een vakantie er niet in zit, maar in deze blog ga ik ervan uit dat je werk hebt. Ook al is het maar parttime of voor een minimumloon. Als je slim budgetteert kan je prima op reis. Begin eens met het opstellen van een begroting waarin je voor jezelf opschrijft hoeveel geld er per maand binnenkomt, hoeveel geld je per maand uitgeeft en waaraan precies. Zelf werk ik al jaren met een begroting. Niet dat ik me er aan houd, maar ik heb wél zicht op mijn financiën en weet precies waar het fout gaat. Zo kan ik mezelf ook weer op tijd bijsturen als ik zie dat er een reis in het gedrang komt. Want reizen is leven!

Begroten

Slim begroten dus. We moeten hier immers allemaal belasting, hypotheek of huur en andere rekeningen betalen. Daar kan ik helaas ook niets aan doen. Wel kan je altijd kijken of dat slimmer kan. Er zijn allerlei vergelijkingssites waarbij je energie-, verzekerings- en zorgaanbieders met elkaar kunt vergelijken. Daarnaast heb je misschien allerlei zinloze abonnementen die je best kunt opzeggen. Ik kijk aan het eind van elk jaar altijd even of ik misschien moet overstappen van één of andere leverancier en plan mijn reizen een jaar vooruit zodat ik ervoor kan sparen. Als je elke maand een vast bedrag wegzet heb je na een tijdje een mooi reisbudget. Bovendien ben ik bewust klein gaan wonen. Waarom zou je een torenhoge hypotheek afsluiten om in een gigantisch huis te wonen? Het is maar net wat je belangrijk vind natuurlijk, maar ik heb liever een grotere bestedingsruimte en veel geld voor mooie avonturen dan dat ik gevangen zit in een gouden kooi.

Plannen

Stel nou dat je het minimale aantal vakantiedagen krijgt en het minimumloon verdient, dan kan je met een een goede planning alsnog die droomreis maken! Zo ben ik dit jaar negen dagen naar IJsland geweest terwijl ik maar vier vrije dagen op heb hoeven nemen, omdat ik ben gegaan van zaterdag tot en met zondag in de week waarin Hemelvaartsdag viel. Het loont de moeite om handig gebruik te maken van officiële feestdagen. Zo ga ik graag op motorvakantie met Koningsdag is (al is het dan nog wel een beetje koud en sta ik dan om de tweehonderd kilometer mijn handen op te warmen boven de knakworsten bij de benzinepomp). Tegelijkertijd is het goedkoper om buiten het hoogseizoen te gaan. Mijn wintersportvakantie boek ik bewust voor of na de Krokusvakantie (scheelt meteen een stuk minder irritante kinderen op de pistes). Met schoolgaande kinderen is dat uiteraard lastiger, maar dan kan je wellicht overwegen om die ene droomreis te maken zonder kindjes. Als je kijkt naar wat er wel mogelijk is in plaats van wat er niet mogelijk is, wordt niet alleen die ene reis naar die ene bestemming, maar je hele reis hier op aarde (lees: je leven) een stuk aangenamer.

Zelf regelen

Misschien kan je minder lang weg als je zou willen of moet je wat langer sparen voor die ene droomreis, maar het scheelt veel geld als je alles zelf regelt. Reisbureaus zijn commerciële bedrijven die winst maken op de organisatie van jouw reis. Daar betalen ze hoofdkantoren en salarissen van. Reken maar uit wat het bespaart als je hun werk zelf uitvoert. Wat ik altijd doe is die georganiseerde groepsreizen gebruiken voor een globale planning van de reis die ik wil gaan maken. Zo bepaal ik via internetaanbieders alvast een paar mogelijke routes, bekijk ik voorbeelden van dagprogramma’s en loer ik naar plaatjes van de hoogtepunten op de plaats van bestemming. Als ik daar een beetje een beeld van heb bestel ik de Lonely Planet. Die spit ik voor elke bestemming helemaal uit en daarbij arceer alles dat me aanspreekt met een gekleurde stift. Door erover te lezen maak ik me in mijn hoofd een voorstelling van hoe het zal zijn in een land. Dat draagt onwijs bij aan mijn voorpret! In de Lonely Planet staat bovendien alles dat je als reiziger nodig hebt (andere reisgidsen zijn overbodig, trust me).

Keuzes maken

Het moeilijkste vind ik dat ik standaard te veel dingen in te weinig tijd wil proppen en dat ik dan moet kiezen. Dat is zo’n beetje de story of my fucking life. Gelukkig kan je met een goede planning toch het maximale uit je reis halen. Vaak bepaal ik op voorhand aan de hand van mijn budget of vakantiedagen de lengte van de reis, waardoor ik het aantal reisdagen in Excel kan zetten. Met de globale reisplanning van de reisbureaus en mijn eigen gearceerde hoogtepuntjes uit de Lonely Planet zet ik alles wat er zoal te zien en te beleven valt in een land  in een logische volgorde per dag. Van tevoren bedenk ik hoelang ik ongeveer op een plek wil blijven en via Google Maps bereken ik de reisafstanden tussen die bezienswaardigheden (zowel in kilometers als in tijd). Als je wat extra ruimte inbouwt krijg je zo een vrij realistische dagplanning (al is die van mij meestal best uitdagend, maar ik ben gelukkig gezegend met ADHD en het oneindige energieniveau van een Duracel konijn). Wat mij ook helpt bij het maken van keuzes is dat ik met meestal met een vriendin op reis ga. Zij laten mij de meeste dingen vooraf regelen, maar bij het maken van keuzes (lees: het wegstrepen van het teveel aan opties) overleggen we veel met elkaar. Heerlijk om samen knopen door te hakken, zeker als je net als ik last hebt van keuzestress!

Inkopen

Als je op dit punt bent beland weet je het meeste eigenlijk al. Je weet wanneer je gaat, waarheen, met wie, wat je gaat doen en hoe lang je blijft. Dan is het alleen nog maar een kwestie van slim inkopen. In de Lonely Planet staat aangegeven wanneer het hoogseizoen loopt: door daar vlak voor of na te gaan bespaar je veel geld. De prijzen van vliegtickets vergelijk je op vliegtickets.nl. Speel een beetje met de data: soms scheelt het enorm als je een paar dagen eerder of later vertrekt. Door in je eigen huurauto te rijden heb je maximale vrijheid waardoor je kan gaan en staan waar en wanneer je maar wil en hoe lang je maar wil. Ik haat groepsreizen omdat ik het haat om op andere mensen te moeten wachten. Die zijn namelijk altijd trager dan ik en daar heb ik totaal geen geduld voor. Bovendien ga ik meestal op reis om woeste natuur en wildernis te zien en die wil ik voor mezelf hebben. Vind het zo sfeerverlagend als ik die moet delen met grote groepen medereizigers! Mocht jij wel met zijn dertigen tegelijk willen reizen, dan is de groepsreis een optie.

Zelf rijden

Qua vervoerskosten kan zo’n groepsreis goedkoper zijn, maar meestal valt het wel mee als je je benzinekosten kunt delen met je reisbuddy. Bovendien is zelf rijden efficiënter waardoor je meer kunt zien in minder tijd (en tijd is geld). De goedkoopste huurauto vind ik op rentalcars.com. Sluit altijd een all-risk verzekering af! Ik ben eens in Griekenland met de auto een ravijn ingestort en moest toen een exorbitant bedrag aan eigen risico betalen. Woepsie! Gehuurde auto’s vallen blijkbaar niet onder de dekking van je doorlopende reisverzekering (en die all-risk autoverzekering betaalt zich driedubbel terug wanneer je iets overkomt). Niet eigenwijs zijn daarin! Ik denk ook altijd dat ik Max Verstappen ben, maar een ongeluk of schadegeval hoeft niet persé je eigen schuld te zijn. Geloof mij, er rijden een hoop debielen op de weg. Ik zit bijna permanent met mijn middelvinger in de lucht, zeker in het buitenland.

American dream

Booking.com biedt uitkomst bij het vinden van de goedkoopste kamer met de beste beoordeling van medereizigers. Persoonlijk heb ik geen luxe faciliteiten nodig bij een hotel, meestal ben ik ’s avonds zo kapot van alle indrukken dat ik allang blij ben met een goed bed en een warme douche. In sommige landen is het goedkoper om ver van tevoren te boeken (zoals IJsland, waar weinig accommocatie is). In andere landen kan je het beste op de dag zelf boeken (zoals Amerika, waar een groot aanbod van hotels is). Ik ben net terug van mijn reis langs de westkust van Amerika. Daar heb ik met een vriendin bijna de hele maand september rondgetrokken in een gigantische SUV. We hebben nationale parken bezocht (zoals de Grand Canyon en Yosemite), de mooiste dingen gezien en gedaan (zoals gokken in Las Vegas en rijden over de Route 66) en de vetste stranden bezocht (zoals San Fransisco, LA en Malibu). Dat allemaal voor maar ietsjes meer dan vijfentwintighonderd euro per persoon.

Maak je dromen waar

Dat kan jij dus ook! De allerbelangrijkste boodschap van deze blog is dan ook dat als je iets graag wilt, je dat best kunt bereiken. Als je vanaf nu elke maand honderd euro apart zet kan jij deze droomreis over twee jaar ook maken. Waar een wil is, is altijd een weg. Tenslotte is het ook maar net hoe gek je wilt doen op vakantie. Als je elke avond uit eten gaat en je kapot wil zuipen in de plaatselijke discotheek lopen de kosten aardig op. Zo ben ik dit jaar een weekje gaan feesten op Ibiza tijdens Ibiza Goes Hard. Nou, toen ging mijn geld ook behoorlijk hard. Dat weekje housen op het populaire Spaanse eiland heeft me net zoveel gekost als een maandje reizen door de Amerikaanse wildernis. Want als je net als ik gewoon nieuwsgierig bent naar de cultuur en natuur van een land kan je je eten prima bij de plaatselijke supermarkt kopen, net zoals je thuis doet. In Amerika hebben wij doodgewoon onze eigen broodjes in de auto gesmeerd en goedkoop gedineerd met de heerlijke wraps van Taco Bell. Wil jij meer weten over onze epische roadtrip door de USA? Lees dan mijn volgende blogs!

 

Mis nooit meer een topdeal!