The Grand Canyon

The Grand Canyon

Wil je in 3 minuten alle hoogtepunten zien? check hieronder de video!

https://www.youtube.com/watch?v=ztn483EaQ8w

Misschien wel het meest bekende National Park van West Amerika, de Grand Canyon. En groot is het. Dat weet je van te voren maar dat besef je eigenlijk pas echt als je aan de rand van de Canyon staat. De omgeving aan de rand van de canyon is niet zoals we verwacht hadden. Je bevindt je in een bosgebied. Campings van het nationale park waren al lang van tevoren volgeboekt. Wij kwamen 's avonds aan en reden er toch even naartoe om het te proberen maar helaas. De Ranger gaf ons de tip om net buiten het park te gaan 'wildcamperen'. Gewoon een weg inslaan en je campervan, ergens in het bos, neerzetten. Dat deden we en we waren lang niet de enige. Samen met andere kampeerders maakte we kampvuurtjes om warm te blijven, 's nachts werd het namelijk behoorlijk fris! Erg leuk om zo mensen te ontmoeten. In de vroege ochtend wordt je wakker geschud door de vele helicopters en vliegtuigjes (vol met touristen met teveel geld) die laag over de boomtoppen scheren. Met een beetje geluk zie je ook herten, elanden en wilde zwijnen. Wij hebben alleen de eerste 2 in het wild gezien, wat een prachtige dieren.

We zijn twee keer vroeg opgestaan om om kwart voor 6 de zonsopkomst te zien. Een keer was dit op Mathers point. Erg mooi vanaf dit punt maar we waren niet de enige met dit idee. Mathers point is namelijk een van de meest populaire plekken om de zonsopkomst te zien. Een andere keer deden we dit vanaf Mojave viewpoint. Bij dit uitzichtpunt hebben we ook stiekem overnacht op de parkeerplaats. Het mag niet maar niemand hield ons tegen! De Rangers zijn om 21:00u klaar met werken (vertelde een van de Rangers zelf) en daarna is er eigenlijk niemand meer die komt controleren hadden wij bedacht! Hier kon Chris 's ochtends in alle rust de zonsopkomst filmen met een heerlijk broodje pindakaas. Een uur lang niets anders dan kijken hoe de zon neerdaalt over en in de Canyon. Dit was een fijne ochtend maar veel langer dan een uur duurde het niet. Er werd een blik Aziatische toeristen open getrokken, een bus vol, en rust was voorbij...

grand-canyon-

Wanneer je de Grand Canyon bezoekt, blijf je natuurlijk niet op het randje staan kijken.. Je gaat het van dichtbij bekijken door te hiken! Ze hebben meerdere routes in het park en je kan kiezen uit easy, medium en advanced. Wij hebben gekozen voor medium op Mathers trail. Als wij zouden afdalen tot en met Skeleton point en terug, zou dat 6 mijl (+/- 10 km zijn). Het was erg mooi en heet in de canyon. De eerste kilometers omlaag hebben we rustig aan gedaan en genoten van het uitzicht. Wat ook mooi was om te zien, waren de 'Mules' (half paard, half ezel) die ons passeerden. De kilometers die we weer terug omhoog moesten waren zwaar, het is erg stijl en de temperatuur was inmiddels flink gestegen. Toch was het zeker de moeite waard! Je houdt er een onwijs goed en voldaan gevoel aan over. De spierpijn de volgende dag neem je voor lief. Uiteindelijk vertelde de stappenteller van de telefoon ons dat we 12 km hadden gelopen en we in totaal 121 verdiepingen gedaald en opgeklommen waren. Hoppa!

grand-canyon-

Tips:

- National park pas.

Deze kan je bij de Grand Canyon kopen voor 80 dollar en hiermee kan je een jaar lang elk nationaal park in Amerika in. Het scheelt soms ook in wachttijd bij de entreepoort. Wij hadden deze van een kennis overgenomen in Nederland voordat we gingen voor iets minder geld. Je moet deze pas bij de entree laten zien met jou ID-card om te verifieren dat de handtekening die erop staat, van jou is. Er mogen 2 mensen tekenen op de pas dus doorverkopen/doorgeven is mogelijk, ook wordt de naam bij geen enkel national park goed gecontroleerd. Dus vraag vooral na in je omgeving of iemand er nog een heeft of check Marktplaats!

- Douchen in het park (voor degene die reizen zonder dikke RV)

Dit kan je bij de camperservice van het park. Je hebt hier kwartjes voor nodig. Ook kan je kleding wassen in de wasserette, het afvalwater van je camper dumpen en de watertank weer vullen met drinkwater.

- Voor vrouwen: plastuit!

Het biedt niet alleen uitkomst als er geen toilet in de buurt is maar ook als ergens vieze toiletten zijn. Ik ben namelijk niet goed in gehurkt plassen (schaamschaam). Een tijd geleden voordat we naar de Filipijnen reiste heb ik hem gekocht bij een Bever Winkel. Het ding is van siliconen en kostte iets van 18 euro. De beste 18 euro die ik ooit heb uitgegeven aan een reis-gadget!!

grand-canyon-  grand-canyon- grand-canyon- grand-canyon- grand-canyon- grand-canyon- grand-canyon-  grand-canyon-

Mis nooit meer een topdeal!