stedentrip lecce

Stedentrip Lecce

Wat kun je hier verwachten?

In maart besloten een vriendin en ik samen nog een keer op pad te gaan. Onze reis naar Porto was zo goed bevallen dat we bij terugkomst eigenlijk gelijk voor een nieuwe trip gingen kijken. Na een weekje zoeken vond ik een super leuke oude stad: Palermo. Na een mooie deal gevonden te hebben kreeg ik te horen dat mijn vriendin niet meer mee kon dus regelde ik mijn moeder om mee te gaan. Helaas gingen de prijzen van Palermo gigantisch omhoog en daarom besloten we iets anders te gaan zoeken. Ik ben gaan zoeken op ''onbekende steden in Italië'' en kwam al gauw uit op Lecce. Wij hebben dit gelijk geboekt en op 26 oktober begon dan ook onze reis naar Lecce.

We vlogen vanaf Rotterdam in 2,5 uur naar Brindisi. Aangezien Lecce geen eigen vliegveld heeft kan je het beste op Brindisi vliegen. Eenmaal aangekomen op het vliegveld hebben wij voor 8 euro pp de bus naar Lecce gepakt. In Lecce zijn we gelijk naar ons verblijf Casa Di Anita gelopen en hebben we ingecheckt. Helaas ging dit wat moeizaam omdat de eigenaresse niet echt Engels sprak. Later kwamen we er ook achter dat ze in deze omgeving helemaal geen Engels spreken. Na eindelijk ingecheckt te zijn konden we ons dan eindelijk gaan klaarmaken om op pad te gaan. Na het omkleden zijn we dan ook gelijk de oude stad van Lecce in gegaan.

Toen we de stad inliepen werden we al snel verliefd. De kleine smalle straatjes waren super gezellig en elk straatje was weer anders. Ook waren er genoeg bezienswaardigheden om te bezoeken. In bijna elke straat stond wel een prachtige kerk, er waren prachtige pleinen en er waren drie mooie poorten.

Lecce

De poorten van Lecce

De poorten horen bij de geschiedenis van Lecce. Na de romeinse tijd werd Lecce bestuurd door Saracenen, Noormannen, graven en gravinnen. Karel V liet daarom een stadsmuur bouwen om Lecce tegen de aanvallen te beschermen. Later is deze muur weer afgebroken en de poorten zijn ingestort. De drie poorten die Lecce nog kent: Porta Rudiae, Porta Napoli en Porta San Biagio zijn later weer opgebouwd ter ere van Keizer Karel. Na het zien van deze drie prachtige poorten zijn we verder de stad in gelopen en zijn we meerdere kerken tegen gekomen.

Poort Lecce
Poort Lecce

Kerken in Lecce

De kerken in Lecce kan je niet over het hoofd zien. Lecce kent namelijk wel 40 kerken en die kom je letterlijk overal tegen. In elke straat waar je doorheen loopt staat wel zo'n prachtige kerk. Je zult misschien denken dat je er snel op uitgekeken bent maar dat is in dit geval zeker niet waar.

Vanaf de buitenkant lijken ze wel een beetje op elkaar, maar toch zijn ze allemaal anders door hun Barokke stijl. De Barokke stijl staat bekend om zijn decoratieve versieringen en dat is te zien op elke kerk. Niet alleen zijn de kerken van de buitenkanten super mooi, de binnenkanten zijn nog veel mooier.

Als je de binnenkanten wil zien raad ik je aan dat tussen 17:00-19:00 uur te plannen. Overdag moet je namelijk bij elke kerk zo’n 3 euro betalen om erin te mogen en dat gaat natuurlijk oplopen. Wel is er een kaart van 9 euro waarmee je de bekendste kerken in mag. Maar waarom betalen als het ook gratis kan? Tussen 17:00-19:00 uur staan de deuren gewoon open en kan je de meeste kerken gratis in. Dit hebben wij ook gedaan.

Wij zijn zoveel mogelijk kerken ingelopen en dit had ik zeker niet willen missen! Elke kerk was namelijk anders en ze waren allemaal echt adembenemend mooi. Ik zou hier uren over door kunnen praten, over hoe mooi de plafonds beschilderd of betegeld waren, maar dit moeten jullie zelf gaan ervaren. Na het zien van deze prachtige kerken zijn we door gelopen naar Piazza Duomo di Lecce.

De bekendste kerken zijn:

  • Chiesa dei San Niccolo e Cataldo
  • Chiesa di Sant’Irene
  • Chiesa del Rosario
  • Chiesa Sant’Anna
  • Chiesa di San Matteo
  • Basilica di Santa Croce
Lecce kerk
Lecce kerk

Piazza Duomo di Lecce

Piazza Duomo di Lecce is het stadsplein van Lecce. Dit plein is anders als anderen. Dit plein werd namelijk gebruikt als toevlucht als de stad werd aangevallen. Dit is dan ook de reden dat het plein omgeven is door gebouwen. Eén van de gebouwen die op het plein te vinden is, is de kathedraal van Lecce.

Piazza Duomo di Lecce
Piazza Duomo di Lecce

De kathedraal van Lecce

De kathedraal werd gebouwd in 1144. De kathedraal moest in 1230 hersteld worden en werd bijna volledig herbouwd in 1659 door de architect Giuseppe Zimbalo. Giuseppe Zimbalo ontwierp ook de toren van Lecce genaamd Il Campanile.

Il Campanile

Il Campanile is de 70 meter hoge kloktoren. De toren wordt gekenmerkt door zijn vijf niveaus, elk omgeven door balustrades. Helaas hebben wij deze toren niet kunnen beklimmen, maar we hebben wel heerlijk kunnen genieten van al het moois dat dit plein te bieden had.

Na het zien van dit prachtige plein zijn wij doorgelopen naar het volgende plein Piazza Sant’Oronzo. Dit is het plein waar het Romeins amfitheater zich bevindt. Buiten het Romeinse amfitheater kan je er ook de zuil van Sint-Orontius bezichtigen.

Het Romeinse amfitheater

Het Romeinse amfitheater werd in 1901 ontdekt door bouwvakkers. Rond de jaren dertig werden de opgravingen gestart, en werd er een bezienswaardigheid van gemaakt die super mooi is om te zien. Buiten het Romeinse amfitheater is het misschien ook fijn om te weten dat op dit plein zich een toeristen informatie balie bevindt.

Amfitheater Lecce
Amfitheater Lecce

Toeristen informatie balie

De toeristen informatie balie is de enigste plek waar ze Engels spreken. Wij hebben dan ook meerdere keren gebruik gemaakt van deze informatie balie. Aangezien wij de stad van Lecce binnen één dag al gezien hadden en wij vijf dagen in Lecce verbleven besloten wij via het openbaar vervoer andere steden te gaan bezoeken.

Dit was prima te doen met de trein. De meeste steden kan je bereiken voor ongeveer €12 retour in ongeveer 1 tot 1,5 uur. Dit klinkt nog best lang maar dat hebben wij anders ervaren. Tijdens de reis heb je namelijk genoeg moois te zien uit je raam. Ook zijn er geen tv’s in de trein waarop staat hoe laat ze aankomen dus je gaat je niet zitten focussen op de tijd.

Nu zou je misschien wel denken geen tv’s hoe moet ik dan weten waar ik moet overstappen. Dit wordt in dit gedeelte van Italië nog gedaan door de conducteur. Hij of zij loopt bij elke stop een rondje door de trein en vertelt vervolgens of je moet overstappen en dan vertelt hij of zij je gelijk naar welk perron je vervolgens moet voor de volgende trein. Wat ook heel fijn is, is dat de treinen op elkaar wachten. Is jouw trein te laat dan wacht de volgende trein. De treinen in Italië zijn dus niet te vergelijken met die in Nederland. Wij vonden dit voor op vakantie heel fijn want je wordt super goed geholpen door deze behulpzame Italianen.

De bevolking 

De Italianen hebben onze trip daarom ook nog leuker gemaakt. Buiten dat ze super behulpzaam waren, waren ze ook nog eens super gastvrij. Deze behulpzaamheid kwam overal terug zo wisten wij niet hoe laat onze bus kwam en ging een vrouw voor ons die busmaatschappij bellen om het voor ons na te vragen. Echt super lief! Maar ook in winkeltjes en restaurantjes waren de Italianen super hartelijk.

Overdag zijn dit trouwens de enigste plekken waar je de bevolking kan vinden omdat de meeste pas ‘s avonds tot leven komen. Dit is ook de reden dat wij de leuke straatjes van Lecce ’s avonds nog gezelliger vonden. ’s Avonds zijn bijna alle smalle steegjes verlicht met leuke lampjes en op elk pleintje zit wel een straatmuzikant muziek te maken. Ook zijn er muzikanten die door de stad lopen en waar de bevolking dan in een optocht achteraan loopt, dit was echt super leuk om te zien.

Na het zien van al deze straatjes zijn wij een restaurantje gaan opzoeken. Dit was moeilijker dan gedacht, want er was zoveel te kiezen en ze waren allemaal zo gezellig. Gelukkig hadden we meerdere avonden en hebben we meerdere dingen kunnen proberen. Zo zijn we de eerste avond ergens pizza gaan eten. Voor €4 kan je al een heerlijke margherita pizza scoren en vaak heb je er voor €1 al een liter fles water bij, frisdrank daarin tegen is wel ietsjes duurder zo’n €2,50 voor een blikje. Wil je goedkoop eten ga dan voor de pizza, maar houd er wel rekening mee dat je per persoon €1,50 moet betalen om je eten zittend op te eten.

Deze toeslag betaal je in Italië in elk restaurant houd hier dus rekening mee als je bijvoorbeeld op een budget reis bent. Na de eerste avond een heerlijke pizza gegeten te hebben zijn we één van de andere avonden terecht gekomen bij een restaurantje in een gezellig straatje. Hier bestelde ik voor €7 het Bombette menu. Bombette is een typisch gerecht uit de Italiaanse streek Puglia. Dit vleesbommetje is zeker een aanrader! Buiten het heerlijke eten heb je in Italië natuurlijk ook heerlijk Italiaans ijs. Wij hebben niet echt voorkeur of aanbevelingen voor jullie op het gebied van welk restaurant of welke ijssalon je moet kiezen omdat we er veel hebben gehad en ze allemaal even lekker waren.

Restaurant Lecce
Restaurant in Lecce

Kort samen gevat was onze eerste dag in Lecce al erg goed bevallen. De tweede dag zijn wij vanuit Lecce naar Ostuni gereisd. Benieuwd naar mijn ervaring met Ostuni? Lees dan mijn volgende blog: Mijn stedentrip naar Lecce ( Deel 2: Ostuni )

Wil je meer van mijn reizen bijhouden dat kan op:

Mijn website

Instagram (@my_happiness_journeyy )

Facebook

Bestemmingen

Waanzinnige Italië deals

Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!