Happy holiday in de Spaanse bergen van Montserrat

Yes, we mogen weer! Lees hier alles over welke bestemmingen weer te boeken zijn

Happy holiday in de Spaanse bergen van Montserrat

Happy holiday in de Spaanse bergen van Montserrat

De gezaagde berg

Zoals je kon lezen in mijn vorige blog vloog ik het eerste weekend van april naar Barcelona om een lang weekend te hiken in de Spaanse bergen. Een vriend van mij is geboren en getogen in Collbató. Dat is een schitterend authentiek Catalaans bergdorpje aan de voet van de ‘gezaagde berg’ (de letterlijke betekenis van Montserrat). Dario kent dit gebied tot op zijn duimpje en heeft onlangs ook nog een opleiding tot berggids afgerond. Ik was dus in goede handen! Tijdens de wandeling naar de twaalfhonderdzesendertig meter hoge top genoot ik van elke stap. Van de grote grijze bergrotsen in hun bizarre vormen en formaties, die zo mooi afstaken tegen de helderblauwe lucht. Van de groene planten en wilde bloemen die rijkelijk groeiden en de lucht vulden met een zoet aroma van lavendel en eucalyptus. Van het geluid van zoemende krekels en zingende vogels. En natuurlijk van het gehijg van hondje Dasha, die vanaf onze eerste ontmoeting geen moment meer van mijn zijde week.

Montserrat 1

Holiday in Spain

Mijn Spaanse vakantieliefde (de hond dus) klom gezellig met ons mee naar de top van de berg, zat bij me op schoot wanneer ik bij moest komen van de wandeling en ging zelfs met me mee naar bed (waar ze het keihard op een snurken zette, thank the lord voor goede oordoppen). Het enige plekje waar ze niet mee naartoe kon, was het Catalaanse familierestaurant waar Dario mij na de hike mee naartoe nam. Daar heeft mijn amigo maar liefst één kilo vlees zitten verorberen (not kidding). Ik heb het bescheiden gehouden bij een lokale specialiteit als voorgerecht en een simpele entrecote als hoofdgerecht. We hebben ons voor minimale kosten de barsten gegeten en gedronken, terwijl de gastvrije eigenaren ons constant gratis schnaps en desserts toe bleven stoppen. En stiekem selfies maakten met onze telefoon wanneer we vroegen om een foto van ons te maken. Het duurde even voordat ik besefte wie die breed lachende man was toen ik thuis mijn foto’s terugkeek. Grappige mensen die Catalanen…

Montserrat 2 Montserrat 3

Pyre-nee-dus

Het was ons oorspronkelijke plan om ook een dagje te gaan hiken in de Pyreneeën. We hadden speciale pikhouwelen en sneeuwschoenen aangeschaft en alle voorzorgsmaatregelen getroffen om daar een flinke berg te bedwingen. Echter heb je als mens niet overal controle over, in ieder geval niet over het weer. Op het nieuws zagen we de weersvoorspelling en die voorspelde niet veel goeds: hagel, sneeuw en onweersbuien teisterden de bergen. Toen ik voorstelde om er gewoon heen te gaan en ter plekke te zien hoe ver we zouden komen, zei Dario met een ernstig gezicht ‘you don’t fuck with the mountains’. Hmmm. Nu ben ik nogal eigenwijs van karakter, maar ik zag de krantenkoppen van een vermiste Nederlandse jonge vrouw in de Pyreneeën al voor me, evenals het woedende gezicht van mijn moeder. Wellicht verstandiger om dan maar gewoon in Montserrat te blijven. Gelukkig was het daar wel schitterend weer.

Montserrat 4 Montserrat 5 Montserrat 6

Happy hiking

Vandaar dat we ons een tweede keer in de bergen van Montserrat begaven. Ik moet zeggen, ondanks dat we er de dag ervoor ook al hadden gewandeld ging het me beslist niet vervelen. Het is oprecht een bijzonder gebergte. Van veraf lijkt het gesteente wel grijs, maar van dichtbij bekeken hebben veel stenen een roze gloed. Het lijkt wel vulkanisch of een oud koraalrif, maar op Wikipedia heb ik inmiddels een heel ingewikkeld verhaal gelezen over de oorsprong van dit gesteente (waar ik jullie verder niet mee zal vermoeien). Iets met verschuivingen van aardplaten en gesteenten uit het binnenste van de aarde, rijk aan kalk en dus ook aan het mineraal calciet. De puinwaaiers die veel calciet bevatten waren moeilijker te eroderen, waardoor die nu behoorlijk uitsteken boven het landschap. Toch nog een soort van ingewikkeld verhaal, sorry! Mocht je nieuwsgierig zijn geworden naar dit bijzondere gebied en ook een persoonlijke tour willen door de bergen, stuur mij dan even een berichtje. Dan breng ik je in contact met de beste mountainguide van Montserrat. Ik kijk ondertussen alvast uit naar mijn volgende avontuur: een motorvakantie in Duitsland. Keep you posted!

Montserrat 8 Montserrat 7

Mis nooit meer een topdeal!