Header afbeelding

Marokko

Slapen onder de sterren

Als kind was ik al geobsedeerd door de tekenfilm Aladdin. Niet vanwege het vliegende tapijt of mijn grote vriend Geest, maar de dramatische kamelenrit door de woestijn. Dat leek mij zo tof! Hoewel Agrabah hélaas niet echt is, kwam mijn langverwachte wens dan eindelijk uit tijdens mijn vakantie naar Marokko met mijn beste vriendin Linsey. 

Programma van de 2-daagse woestijnsafari:

  • Atlasgebergte
  • Ait Ben Haddou (dé set van bekende Hollywoodfilms)
  • Kamelenrit door de duinen
  • Overnachten in het kamp
  • Unesco Werelderfgoed Ouarzazate

Linsey had deze tour in Nederland al geboekt, via de app GetYourGuide! Op de tweede dag van onze vakantie was het dan eindelijk zo ver. We werden rond kwart over 7 opgehaald bij ons hotel met een minibusje. Op naar de Zagora woestijn!

Het Atlasgebergte

Atlasgebrgte marokko
Atlasgebergte.

Toen we Marrakesh achter ons hadden gelaten, vertrokken we richting het Atlasgebergte. Mocht je er ooit aan denken om zelf door deze bergen te gaan rijden, dan kan ik je dat zeker afraden. De weggetjes zijn smal, iedereen heeft haast en automobilisten proberen elkaar op de meest rare plekken in te halen- niet persé een veilige situatie dus. Maar het uitzicht is daarentegen wel adembenemend. Misschien komt het omdat ik zelf in het platte Nederland woon, maar ik vind bergen altijd super tof om te zien. We hadden een paar stops waar je eten en drinken kon kopen. Op veel plekken kon je stenen en mineralen uit de bergen kopen. 

Aït Benhaddou

Uiteindelijk kwamen we aan in Aït Benhaddou. Dit is een klein berberdorpje waar verschillende Hollywoodfilms- en series zijn opgenomen. Denk bijvoorbeeld aan Gladiator, the Mummy maar bijvoorbeeld ook seizoen 3 van Game of Thrones. We kregen een tour van een local die ons van alles vertelde over hoe de mensen hier leven. De brug naar de overkant hoorde eigenlijk over een rivier heen te gaan, maar die was helemaal uitgedroogd. Tijdens dat soort momenten moeten de dorpsbewoners wel 3 kilometer lopen voor schoon drinkwater. Iets wat je je in Nederland nauwelijks kunt voorstellen. 

Aït Benhaddou Marokko
Aït Benhaddou.

Vlak voor onze lunch begon, drukte hij ons op ons hart om een ‘paspoort’ te kopen voor we de woestijn in zouden gaan. Het zou er namelijk heel heet zijn en je zou anders verbranden. Een paspoort is een ander woord voor een sjaal. We hebben deze gekocht, maar achteraf had ik niet echt het idee dat ik deze nodig had. Mocht je dus geen zin hebben om het geld uit te geven, doe het dan niet. Maar persoonlijk vind ik het wel een leuk aandenken én mooi voor op je foto’s!

Aït Benhaddou binnen marokko
In Aït Benhaddou.

Op naar de kamelen!

Onze ‘paspoorten’ werden op de juiste manier op onze hoofden gezet en we zagen de kamelen (die eigenlijk dromedarissen bleken te zijn) al op ons wachten. 

Ik kreeg een kameel toegewezen en stapte voorzichtig op. Toen ik de kameel opstapte, schrok ik wel even: dit was toch wel hoog! Maar daarna zat ik vooral te genieten. Ik zat op een kameel, in de woestijn! Enig nadeel is wel dat een kameel niet echt comfortabel zit, dus ik had best wat kramp toen we na een tocht van een halfuur al aankwamen in het kamp. Geen hysterische Aladdin-scènes waarbij je dramatisch door de woestijnen trekt. Sterker nog: als je goed keek kon je zelfs in de verte nog de weg zien liggen. Dus echt afgelegen waren we niet. Maar ach, misschien heb ik dat beeld wel te romantisch gemaakt in mijn hoofd. De ervaring vond ik hoe dan ook geweldig en mijn dag kon eigenlijk al niet meer stuk. Kamelenrijden: check! 

Kamelentocht in de Zahara Marokko
Kamelentocht in de Zagora woestijn.

Aankomst en avondeten 

Het kamp bestond uit een paar moderne tenten met bedden. Daarnaast waren er ook douches en een wc aanwezig aan de achterkant van het kamp. Het begon al donker te worden en boven mij zag ik de eerste sterren al verschijnen. Maar eerst zouden we gaan eten. We kregen per tafel een grote salade met pasta en verschillende groenten die je met elkaar kon delen. Daarna volgde de tajine, die echt heel lekker was. Hoewel ik meerdere gerechten heb gegeten tijdens mijn verblijf in Marokko, is deze maaltijd mij het meest bijgebleven. Heerlijk! We kregen ook een kop Marokkaanse thee. Normaal ben ik geen theefan, maar dit was heel fris en dorstlessend. Ik kon dit wel blijven drinken.

Marokkaans eten
Eten bij het kamp in de woestijn.

Nadat we klaar waren met het diner, gingen we rond het kampvuur zitten. De berbers pakten een paar grote trommels en begonnen voorzichtig te trommelen en te zingen. Hoewel je er natuurlijk geen woord van verstaat, vond ik het wel leuk om te zien. Na een tijdje lieten ze de gasten ook trommelen en trokken ze iedereen van hun stoel af om mee te dansen. Uiteindelijk ging iedereen los op de muziek en stonden we met z’n allen te dansen rondom het kampvuur. 

Slapen onder de sterren

Na een tijdje ging ik met Linsey sterren kijken voor onze tent. Hoewel het een beetje bewolkt was, heb ik wel genoeg sterren zien. Hoewel Linsey dacht dat het ‘ s nachts zou afkoelen in de woestijn en we dus allebei een dikke Winnie de Pooh-trui mee hadden genomen, bleek dit niet het geval te zijn. Vooral in de tenten was het snikheet. En is slapen in een bed nou echt dé woestijnervaring? We besloten voor onze tent  te gaan liggen met onze kussens en dekens. Omdat je natuurlijk geen wifi of stroom hebt, was het echt het perfecte moment om even offline te zijn en je echt bewust te zijn van je omgeving. Hoe goed je het eigenlijk hebt in Nederland en hoe mooi de natuur kan zijn. 

In het kamp in de woestijn slapen
In het kamp in de woestijn.

Zandstorm

In slaap komen was moeilijk, omdat je natuurlijk in een onbekende omgeving bent en er steeds mensen voorbij liepen met zaklampen via hun mobieltjes. Uiteindelijk was ik dan in een diepe slaap verzonken, totdat ik opeens iets in mijn gezicht voelde. Instinctief draaide ik mij om, maar ik bleef het voelen.Ook op andere plekken van mijn lichaam. Het geluid werd ook steeds harder. Slaperig opende ik mijn ogen, waarbij ik meteen verrast werd met een hoop zand. Ach, het waait even, dat is het risico van buiten slapen, dacht ik nog. Maar nee: het bleek slechts het begin te zijn. Het ging steeds harder waaien en Linsey en ik werden bedolven onder het zand. Snel pakten we onze slaapspullen en vluchten we onze tent in. Daar hoorden we pas hoe hard het buiten tekeer ging. Teleurgesteld besloten we toen maar in onze warmte tent verder te slapen. Toch waren we allebei trots dat we tóch buiten onder de sterren hebben gelegen, al was het niet van al te korte duur. 

Ouarzazate

De volgende dag stonden we om 6 uur op om te ontbijten en gingen we na een kort kamelentocht weer op pad. De enige stop van de dag was het UNESCO werelderfgoed-dorp Ouarzazate. Hier kregen we ook een tour van een gids die ons vertelde dat dit een van de oudste berberdorpen is en hier vrouwen wonen zonder identiteit. Hierdoor kunnen ze bijvoorbeeld niet makkelijk naar de dokter gaan of andere dingen doen, die voor ons zo vanzelfsprekend zijn. Om toch in hun levensonderhoud te voorzien, maken deze vrouwen tapijten. Afhankelijk van het type materiaal zijn ze soms wel maanden bezig met het maken van één tapijt.

UNESCO werelderfgoed-dorp Ouarzazate
Zelf gewoven tapijten in Ouarzazte.

Je kon een tapijt kopen om zo de vrouwen te steunen. Alleen was dit een duur grapje: een normaal formaat was omgerekend 900 euro. Zoveel geld zou ik alleen willen betalen voor een vliegend tapijt, maar dat bleek helaas niet het geval te zijn. De tapijten waren wel heel mooi en ik vond het wel bijzonder om te zien hoe ze gemaakt werden. De tour gaat normaal ook meer in op de geschiedenis van de gebouwen zelf, maar omdat UNESCO aan het verbouwen was, konden we op veel plekken de stad niet in. Na deze stop reden we door naar ons hotel waar we rond 7 uur aankwamen. Zoals je begrijpt waren we helemaal gesloopt.

Tips & Tricks:

  • Koop onderweg genoeg water! In het kamp kreeg je geen water bij je avondeten of ontbijt en was het duurder dan onderweg. Koop grote én kleine flesjes zodat je bij stops makkelijk water meeneemt.
  • Een ‘paspoort’ is leuk voor de foto’s, maar eigenlijk niet nodig. Uiteindelijk hebben wij 30 euro betaald voor 2 sjaals die je eigenlijk daarna nooit meer gebruikt. Kijk daarom zelf of je het de investering waard vindt.
  • De porties eten in Marokko zijn heel groot. Eten jij en je vriend(in) niet veel? Deel dan samen 1 portie.
  • Neem genoeg geld mee omdat je dus water, lunch, tours én fooien moet betalen.
  • Vergeet je zonnebrand niet! Vooral tijdens de tours verbrand je snel.
  • Neem 2 sets kleding mee: 1 korte broek en 1 lange broek. Zo kun je afwisselen wat je draagt: handig als je niet in een short op een kameel wil zitten.

Bestemmingen

  1. Home
  2. blog
  3. slapen onder de sterren
Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!

Door je in te schrijven bevestig je dat je de nieuwsbrief van weflycheap wil ontvangen in je inbox en ga je akkoord met de voorwaarden.