Schotland | Weflycheap

Schotland

Schotland

Tot een jaar terug zou ik luidop denken, wat moet ik daar in hemelsnaam?! Het zou me niet aantrekken als vakantiebestemming, laat staan als een bestemming om te gaan wonen. Gedachtes als ‘daar regent het toch alleen maar’ en ‘dat is toch het land met die slechte volksmuziek’, zouden de overhand hebben. En wie geeft me ongelijk?

Maar toen, toen de lijst met bestemmingen gepubliceerd werd door school, werden mijn ideeën en meningen opeens ondersteboven gekanteld. Rondstruinend op internet, al plaatjes kijkend, won mijn hart zich steeds meer voor Schotland. En toen kwam ik tot de conclusie dat ik niks anders kon, dan Schotland op nummer 1 zetten. Met de Schotse authentieke steden, ongerepte natuur en fascinerende cultuur (inclusief doedelzakken, kilts en de Ceilidh) leek mij dit een prachtig land! Mijn besluit was genomen: ik ging studeren in Schotland! Dit besluit moest ik de daarop volgende maanden nog vaak verklaren. Toen kon ik het nog niet precies uitleggen, maar nu één jaar na vertrek weet ik precies waarom! Lees maar mee.

Edinburgh

“Don’t worry about the day, cause every little thing gonna be alright”, zo liep ik de eerste dagen al zachtjes neuriënd door Edinburgh. Van de schoonheid van de stad zag ik op dat moment nog maar weinig, want het enige waar ik mee bezig was, was een kamer vinden. Maandenlang was ik al bezig geweest met een kamer proberen te vinden in de hoofdstad van Schotland, maar helaas met weinig succes. De colleges op de universiteit zouden 5 dagen later beginnen, en het liefst wou ik toch daarvoor al uit mijn hostel. En yes! Een paar dagen later stond ik ’s avonds op een welkomstfeestje en ontving ik een sms’je. Ze hadden mij gekozen! Een paar vreugdedansjes werden gedaan, en een paar dagen later mocht ik dan verhuizen! Toen kon ik toch eindelijk genieten van de schoonheid van de stad. Edinburgh is een typische Schotse stad, die je nergens anders in Europa vindt. Het is een stad waar grijze betonnen gebouwen opeens mooi worden, waar regen het uiterlijk van de stad niet verpest, maar zowaar charme geeft, een stad waar de doedelzak-muziek uit elke hoek komt, en een stad met een overload aan pubs. Een stad waar je vriendelijk wordt gevraagd of je hulp nodig hebt, zodra je even zoekend om je heen kijkt, en een stad waar de natuur om de hoek ligt, met Arthur’s Seat middenin de stad, en Pentland Hills National Park nog geen twintig minuten rijden vanaf de stad (wat beide dikke aanraders zijn!).

2015-10-18-10-01-18-1schotland

De Schotse Hooglanden

Maar alleen Edinburgh is niet wat Schotland, Schotland maakt. Het echte Schotland vind je terug in de ruige, ongerepte natuur, waar je uren kan wandelen, zonder een mens tegen te komen. Het enige wat je ziet is prachtige rotsen, kuddes schapen, mooie meren en een verdwaalde schaapsherder. De Schotse Hooglanden is een bergachtig gebied in het Noorden van Schotland, waar tot in de 19e eeuw Gaelic werd gesproken. Zelf heb ik een dagtocht door de Schotse Hooglanden gedaan, en hoewel dit schitterend was, wil ik toch heel graag een keer terug, om alles op eigen houtje en in een rustig tempo te bekijken. Eén dag is te weinig voor zoveel moois!

Mijn hart is gewonnen door Schotland! De natuur, de vriendelijke mensen en de cultuur zorgen ervoor dat ik verliefd ben geworden op het land. Soms heb je zelfs even het gevoel dat je terug gaat in de tijd in Schotland, met de schaapsherders, de mannen in kilts en de doedelzakken. Het voelt als een ander wereld, en dat maar één uurtje vliegen vanaf Amsterdam! Meer tips nodig voor Schotland? Let me know! Neem ook een kijkje op mijn instagram @dewereldiswauw!

schotlandschotland

Mis nooit meer een topdeal!