Schitterend eiland (lankadweepa), Sri Lanka!

Schitterend eiland (lankadweepa), Sri Lanka

Wanneer je aankomt in Sri Lanka beleef je een echte (positieve) cultuur choque. Het laat je als het ware automatisch filosoferen over het thuisfront en je levensstijl. Je wordt geconfronteerd met super vriendelijke én gelukkige mensen die materialistisch echter niets hebben en toch zo dankbaar zijn voor ALLES. Ik verzeker je dat je met een totaal andere mindset terug huiswaarts keert: gelukkiger, voldaan en dankbaar!

Mengelmoes van kleur

Eenmaal aangekomen in Colombo kan je je ogen niet geloven. Het verkeer is één grote chaos van fietsers, brommers en tuc-tuc’s die letterlijk alle kanten op gaan. Je zal enige tijd nodig hebben om te wennen aan deze rijstijl (als je het zelf al zo kan noemen).

Diezelfde tuc-tuc’s zijn trouwens echte musea. Zo is iedere tuc-tuc vanbinnen volledig bekleed met een ander motief, thema of textuur. Je verplaatsen is hier ongetwijfeld een beleving op zich.

Wat meteen opvalt is de klederdracht. De vrouwen dragen prachtige gewaden in de meest felle kleuren bezet met gouden tierlantijntjes. De mannen dragen lange feloranje gewaden (Boeddhisten). Je eerste kennismaking met dit prachtige eiland zal er eentje zijn boordevol felle kleuren, in een zonovergoten decor, mét geweldige mensen!

Leven op het ritme van Bob Marley

Het is even aanpassen (of een verademing!), maar in Sri Lanka is de stressvolle drukke maatschappij die wij gewoon zijn totaal niet op zijn plaats. De mensen zijn super gastvrij, ontspannen en extreem gelukkig. Iedereen die je tegenkomt lacht je toe en daar kunnen wij véél van leren! Doe daar bovenop de deuntjes (en geurtjes) van Bob Marley  en andere Kings of reggae, en je bent helemaal vertrokken om je aan te passen aan deze nieuwe levensstijl. Breath in, breath out & relax, ja man!

Zwemmen, zonnen en zweven

Je kan hier fijne witte zandstranden vinden, maar ook bruinrood gekleurde exemplaren met elks zijn eigen charmes. De zon schijnt zeer hard en door de aangename luchtige wind kan je zomaar eens thuiskomen als een echte indiaan (ik ben helaas een ervaringsdeskundige op dit vlak).

Een must do op deze trip zijn de ‘zwevers’ of paalvissers. Deze vissers nemen plaats op een paal waaraan een zijpaaltje is vastgemaakt. Zo wachten ze doodstil op de vangst. Het voordeel hierbij is dat de vissers via deze (geduldige en tijdrovende) tactiek steeds op dezelfde plaats kunnen blijven vissen. Zeker de moeite waard om deze oude traditie eens te bekijken of zelf uit te proberen. Keep in mind: alle begin is moeilijk, succes! :-)

Pinnawela Elephant Orphanage

Hier worden olifanten opgevangen die verstoten werden, gehandicapt zijn of hun moeder verloren. Klinkt allemaal deprimerend, maar een bezoek zal je laten zien dat deze prachtige dieren hier een nieuwe thuis én nieuwe groep vrienden heeft gevonden.

Vanaf 14uur mogen de olifanten aan hun tocht beginnen. De hele groep verplaatst zich dan naar de nabij gelegen Ma Oya rivier waar ze genieten van een heerlijk twee uur durend bad.

Wat me altijd zal bijblijven is de zorgzaamheid waarmee deze kolossale dieren hun groep beschermen. Verschrikkelijk en tegelijk ontroerend om te zien hoe één blinde olifant met maar 3 poten werd verder geduwd langs achter door 2 andere olifanten, en eentje voorop die met zijn staart de slurf van deze mishandelde olifant vastnam. Zo gidsen ze hun vriend probleemloos langs de smalle, zanderige, roodbruin gekleurde weggetjes. De samenhorigheid van deze dieren laat je niet onberoerd en deze olifanten zijn ook nog is extreem dankbaar, goedgeluimd en knuffelbaar!

Rode banaantjes en sappige ananassen

Bananen geel? Denk dan nog maar eens na over je basiskennis. In Sri Lanka vind je de heerlijk zoete en veel kleinere rode variant terug. Zeker eens het proberen waard want wat is er nu beter dan een snoepachtig maar gezond tussendoortje? Win-win!

Ook de ananasplantages zijn hier overal terug te vinden. Wist je trouwens dat ananassen in struikjes groeien? Bovendien zijn ze super sappig en bevatten ze veel meer smaak dan onze supermarkt-ananas. Andere plantages die je zeker een bezoekje moet brengen zijn de theeplantages die letterlijk het hele eiland bedekken, Aloë vera plantages en die waar rubber uit de bomen word getapt. Ga zeker ook eens voor een rustgevende wandeling langs de rijstvelden.

Boeddha, bescherm me!

Waterskiën tussen krokodillen? Ja hoor, hier kan het. Na een schietgebedje schuim je razendsnel de Beruwela rivier af. Hou je het toch maar liever bij het vaste land, bezoek dan zeker één van de ontelbare PRACHTIGE met goud bedekte tempels of beklim de Sigiriya rots.

Nog niet voldoende inspiratie? Andere must do’s zijn de heilige stad Kandy en Anuradhapura (werelderfgoed UNESCO), het woudreservaat Sinharaja met zijn adembenemende watervallen en view points, het oude centrum van Galle en de Gouden tempel van Dambulla. En ohja, vergeet niet dat Sri Lanka weg heeft van een levensecht jungle-book decor. Hou je ogen dus steeds goed open want in elk hoekje zit wel een verassing. Zo is mijn bikini gestolen tijdens het drogen. Niet door mensen, maar euhm… door apen!

Sri Lanka, je bent FANTASTISCH! 

Bestemmingen

Waanzinnige Sri Lanka deals

Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!