sardinie

Sardinië wat ben je mooi

wat te doen op dit bounty eiland!

Stel je eens voor: hagelwitte stranden, heldere azuurblauwe zee, lekker eten, mooie stadjes, indrukwekkende natuur, interessante bezienswaardigheden en een niet te lange reistijd. Dit alles heeft Sardinië.Op Sardinië is genoeg te doen. Je kunt gaan voor een echte strandvakantie en lekker genieten van de mooie stranden. Maar ook voor de actievelingen is er genoeg keus, je kunt bijvoorbeeld gaan wandelen door de mooie natuur of gaan watersporten.

Wil je ook wat cultuur aan je vakantie toevoegen? Geen probleem, Sardinië heeft namelijk ook bijzondere bezienswaardigheden die je kunt gaan bezoeken.

Deze zomer ben ik zelf op vakantie geweest naar dit prachtige eiland in Italie. Hierboven heb ik al een aantal dingen genoemd die er te doen zijn. Hier wil ik verder op ingaan in deze blog!

Vliegen

Sardinië heeft 3 luchthavens: Olbia, Alghero in het noorden en Cagliari in het zuiden. Zelf vloog ik op Olbia. Vanuit Amsterdam is dit ongeveer 2 uur en een kwartier vliegen.

Mountainbiken

Deze is nog niet genoemd en misschien is het ook niet het eerste waar je aan zou denken bij een vakantie naar Sardinië om eens lekker een stuk te gaan mountainbiken. Toch was dit erg leuk en mooi om te doen. Zeker de moeite waard als je hier van houdt. Je kunt hier hele stukken langs de zee mountainbiken.

Wij zijn we een mooi stuk langs de zee gefietst. Onderweg waren er erg mooie uitzichten, je kon ver weg kijken over de zee. Tussendoor kun je pauzeren op een van de vele strandjes of op een mooi uitzichtpunt.

Watersporten

Ook voor watersportliefhebbers is Sardinië een goede bestemming. Bijvoorbeeld: windsurfen, kitesurfen, suppen, kanoën et cetera. Net wat je wilt. Hier kun je je hele dagen mee vermaken.

Zelf ben ik wezen windsurfen, suppen en kanoën. Dit was erg leuk om te doen. Altijd lekker, een dagje bezig zijn op het water!

Snorkelen

Doordat het zeewater zo helder is, is Sardinië ook een perfecte bestemming om te snorkelen. Langs de kustlijn vind je dan ook talloze mooie snorkelplekjes. Je hoeft vaak niet heel ver het water in te gaan om scholen vissen voorbij te zien komen. Waar je op Sardinië ook bent er is altijd wel een plek in de buurt waar je goed kunt snorkelen.

Zelf heb ik bij het eiland Tavolara gesnorkeld. Dit is een onbewoond eiland. Bij dit eiland in de buurt zijn vele mooie plekjes om te snorkelen. Er zou hier ook een wrak liggen waar het erg mooi moet zijn om te snorkelen.

Hiken

Op Sardinië kun je ook goed wandelen. Het diverse landschap vol met kliffen en bergen biedt de mogelijkheid voor hikes op ieder niveau. Je kunt zo goed kennismaken met de natuur. Het is ook mogelijk om een route te nemen door verschillende dorpjes.

Op Tavolara

Dit is hetzelfde eiland als ik heb genoemd bij het snorkelen. Het is een onbewoond eiland met een groot natuurgebied erop. 

Hier kun je mooi wandelen. Het is wel berg op, maar het uitzicht tijdens en bovenop de berg is erg mooi!

De Montalbo

De Montalbo is een berg van 1150 meter die je kunt beklimmen. Na een pittige tocht bereik je de top en heb je wederom een super uitzicht.

Punta Columbus

Punta Columbus is een punt boven op een berg waar je naar toe kunt klimmen. Er leidt niet echt een pad naar toe, door de stenen en planten moet je jezelf een weg naar boven wanen. Maar heb je de top eenmaal bereikt dan heb je weer een super uitzicht en was de klim het meer dan waard!

Caletta

Wij zaten in het plaatsje Santa Lucia, vanuit zijn wij naar Caletta gelopen. Via het strand kun je hier goed naar toe lopen. Het is ongeveer een uur lopen.

Cultuur

Wil je tijdens je vakantie ook wat cultuursnuiven dan kun je bijvoorbeeld naar de Tomba Dei Gigantie gaan. Dit zijn graven die verspreid zijn over het hele eiland.

Ze bestaan uit een grafkamer van soms wel 30 meter lang en 3 meter hoog. In iedere tombe was plaats voor meerdere graven. Dit verklaart dus ook de naam, Tomba dei Gigantie, Reuzengraven. Ze zijn gebouwd in de bronstijd.

Er gaan verschillende beweringen rond over deze graven. Sommige zouden bijvoorbeeld magische krachten uitstralen. Ook over de vorm zijn er verschillende beweringen. Deze worden bijvoorbeeld met een stierenkop vergeleken of een zwangere vrouw.  Maar er zijn ook nog steeds dingen die een mysterie blijven.

Stranden

Ook voor de nodige ontspanning heeft Sardinië genoeg aanbod. Het is de plek bij uitstek voor hagelwitte stranden en een azuurblauwe zee. De kustlijn is 1840 km lang en biedt vele mooie plekjes. (Een) van deze pareltjes moet je toch wel bezocht hebben tijdens je verblijf.

Eten en drinken

Bij vakantie hoort natuurlijk ook lekker eten en drinken daarom hierbij nog wat typische producten die men op Sardinië eet en drinkt.

Typische gerechten van hier zijn:

  • In het binnenland:

Gegrild- en geroosterd vlees. Deze traditie is ontstaan toen herders vroeger door het land trokken. Ze hadden onderweg behoefte aan gemakkelijk eten en aten dan spiesjes met vlees. Tegenwoordig wordt het vlees op dezelfde manier als toen klaargemaakt en geroosterd. De specialiteit is: porceddu, wat speenvarken betekend.

  • Aan de kust:

Hier vind je een grote diversiteit aan visgerechten. Bijvoorbeeld de pasta vongole, soep of een octopussalade. Vismarkten zijn in sommige steden erg populair, hier kun je verse vis kopen.

Verder zijn de pasta en de pizza natuurlijk ook erg populair.

Drinken

Een wijntje bij het eten is erg normaal op Sardinië. De bekendste wijnen zijn de Monica of de Naragus di Cagliari. Een speciale likeur van hier is de mirtelikeur. Mirte is een plant met witte, geurige bloemen. De likeur wordt hiervan gemaakt.

Al met al is Sardinië dus echt een bestemming die je gezien moet hebben. Er is genoeg te zien en te beleven. Of je nou van een rustige (strand)vakantie houdt, lekker wilt watersporten, de onderwaterwereld wil gaan bewonderen, cultuur wil snuiven, natuur wil gaan bekijken, actief bezig zijn, van lekker eten houdt of gewoon een mooie combinatie wil maken van alles. Hier is het allemaal mogelijk!

Zelf zou ik graag nog een keer terug gaan om nog meer van Sardinië te ontdekken. Want er vast nog veel meer doen en te zien. Ben jij er zelf al eens geweest en heb je nog tips of heb je plannen om te gaan? Super leuk! Laat gerust een reactie achter.

Bestemmingen

Waanzinnige Sardinië deals

Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!