Header afbeelding

Sardinië

Het eiland met de mooiste stranden van Europa

Sardinië, het minder bekende eiland van Italië. Maar daardoor des te leuker, want nog steeds authentiek Italiaans. Sardinië staat bekend om haar prachtige natuur en de mooiste stranden. En daar is niets aan gelogen, want we kwamen werkelijk waar stranden tegen die niet onderdoen voor de Caribbean. Tijdens onze eerste kennismaking met Sardinië, maken we een roadtrip langs de noordkant van het eiland.  

In het kort over Sardinië: 
-Sardinië is na Sicilië het grootste eiland in de Middellandse zee
- Sardinië heeft een totale oppervlakte van 24.000km² 
- Hiermee is Sardinië iets kleiner dan Nederland, maar met slechts 1,6 miljoen inwoners 
- Sardinië kent een eeuwenoude geschiedenis,
- In Alghero, een van de grotere steden van Sardinie, spreekt men Catalaans 
- Sardinië heeft een geweldige combinatie van zon / zee / strand, natuur en sportieve activiteiten  

Van Costa Smeralda naar La Maddelena 

De Costa Smeralda is een kustgebied aan de noordoost kant van het eiland. Dit gebied dankt haar naam aan het smaragdgroene zeewater. Vanaf het vliegveld van Olbia, waar we een auto huren van Sunny Cars, vertrekken we eerst richting Porto Cervo. Waar dit in de zomer een paradijs is voor jetset met de mooiste jachtschepen, is het in oktober erg leeg. En echt jetset zijn wij toch niet, dus we reizen door naar het kustplaatsje Palau voor een koffie. Vanuit Palau maak je in 20 minuten met de veerboot de overtocht naar National Park La Maddalena. Met helderblauw water bestaat deze eilandengroep uit ongeveer 50 kleine eilandjes, waarvan La Maddalena het grootste eilandje is. Hiermee is Maddalena ook gelijk het grootste en meest gezellige kustplaatsje. Veel mensen maken een dagtrip naar dit park, dus houd er rekening mee dat het vooral in de zomer erg druk kan zijn. 

They call it Costa Paradiso for a reason 

Vanuit Palau rijden we door naar Costa Paradiso. Ja, dit plaatsje heet echt zo. We overnachten in Hotel Costa Paradiso. Dit hotel, in een kleine afgesloten gemeente, is gelegen aan de Middellandse zee en omringd door fascinerende roodgekleurde rotsen en kliffen. Vanuit dit punt kun je ook Corsica zien liggen. Een ander plaatsje die kenmerkend is voor dit gebied is Isola Rossa ofwel Het rode eiland. Leuk om een keer doorheen te lopen met een klein haventje. Als je van stilte houdt, is Costa Paradiso de perfecte spot. Toch kun je hier ook terecht voor verschillende activiteit zoals wandelen, snorkelen en duiken. Heb ik al gezegd dat je bij dit hotel uitzicht hebt op de meest mooie zonsondergang, al slurpend van een Aperol Spritz! 

Li Cossi Sardinië

Vanuit Costa Paradiso bezoeken we een aantal verborgen stranden. Die alleen te voet of per watertaxi bereikbaar zijn. En aangezien de watertaxi niet op kwam dagen, misschien een miscommunicatie omdat de beste meneer alleen Italiaans sprak, gaan we wandelen. 
De eerste stop is bij een strand genaamd Li Cossi. Een verborgen parel, waar vooral de lokale bevolking te vinden is. Je kunt hier prachtig snorkelen. Spring van een rots en ontdek het zeeleven onder water. Van vissen in alle kleuren en maten, zee-egels, anemonen tot ander mooi koraal. Houd er trouwens ook rekening mee dat er veel verborgen stranden zijn zonder beachclub / eettentje. Dus het is ook altijd handig om je eigen lunch mee te nemen. En zoals wij deden, een lekker gekoeld flesje rode wijn.

Cala Tinnari Sardinië

Vervolgens lopen we door de meest bijzondere rotsformaties door naar Cala Tinnari, een kiezelstrand met een hartvormige kustlijn. Het lijkt wel de Grand Canyon! Onderweg komen we ook veel Mediterraans struikgewas en andere exotische planten tegen, waaronder rozemarijn, de aardbeiboom en Mirto-bessen. Deze laatste zijn het hoofdingrediënt van een zeer populair drankje. Waar ze op het vasteland van Italië vooral Limoncello drinken, is Mirto het lokale drankje van Sardinië. Dit drankje moet je dus zeker proeven als je naar Sardinië gaat! We sluiten onze dag af bij een plaatselijk restaurantje met de lekkerste verse zwaardvis, pulpo en Saraina vis (een lokale specialiteit). En natuurlijk Mirto! Life is good! 

Costa Paradiso Sardinië 

La Pelosa, de Caribbean van Europa

Van locals kregen wij de tip om “Spiaggia La Pelosa” te bezoeken. Een strand aan de Noordwest kant van Sardinië, ook wel bekend als hét Caribische strand van Europa. And so we did! 
La Pelosa bevindt zich in de provincie Sassari. Als je de tijd hebt, bekijk dan onderweg ook de Basilica della Santissima Trinità di Saccargia, de beroemdste kerk van Sardinië.

Er wordt vaak gezegd dat La Pelosa het mooiste strand is van Sardinië. En daar is niets aan gelogen. Een spierwit zandstrand, dat overgaat in kraakhelder blauw water. Je waant je echt even in de Caribbean, maar dan om de hoek! En wij hebben geluk, want ons werd ook verteld dat het juist in het voor- en najaar een prachtplek is om te bezoeken. Omdat het dan rustig is. In de zomer kun je hier over de koppen lopen, als je überhaupt een (parkeer)plekje kunt vinden. Daar hadden wij gelukkig absoluut geen last van, sterker nog… we mochten zelfs gratis parkeren! Inmiddels blijkt dat de burgemeester van Stintino maatregelen heeft genomen. Om het ecosysteem te redden, gaan de lokale autoriteiten vanaf 2020 entree vragen. Lees hier meer.

La Pelosa is gelegen bij het plaatsje Stintino. Vanuit hier kun je ook weer een overtocht maken naar Nationaal Park Asinara. Niet alleen is hier een voormalig gevangenis te bezoeken. Nog veel leuker, is dat er op dit onbewoonde eiland albino ezeltjes leven! Ik als dierenfreak, wil natuurlijk niets liever dan kennis maken met deze beestjes. Toch bewaren we deze voor ons volgende tripje naar Sardinië. Evenals het plaatsje Castelsardo. Op de terugweg richting hotel rijden we door dit middeleeuwse bergdorpje aan de zee. Tja… so little time, so much to see. 

La Pelosa Sardinië
La Pelosa Sardinië

Olbia 

Onze laatste dag zijn we in Olbia. De eerste paar uurtjes spenderen we op het strand “Spiaggia Pittulongu”. We maken een korte stop bij de enige strandtent die nog open is, Il tetto Rosso. En genieten dan nog even van de laatste zon-uurtjes. Wat mij opvalt op dit strand, is de manier waarop ze bezig zijn met afvalscheiding. En daarnaast ook het verbod om wegwerp-plastic te gebruiken. Top! 
In de avonduren vertoeven we in het centrum van Olbia. Ik geniet enorm van deze op-en top Italiaanse sfeer. In Sardinië kun je op verschillende plekken Spaanse invloeden terugvinden, niet alleen in Alghero waar ze grotendeels Catalaans spreken. Ook de kerk van Olbia, is voorzien van de mooiste gekleurde mozaïek. Wat qua stijl wel een beetje aan Barcelona en aan Gaudi doet denken.

Ik scoor nog even snel een sticker van Sardinië, ik verzamel namelijk stickers op mijn koffer van alle plaatsen die ik heb bezocht. En dan is het na een korte sightseeing tour door Olbia, tijd voor een borrel!

Eerst nemen we plaats bij specialiteitenzaak Disicios. De gastvrouw laat ons een aantal lokale wijnen proeven. Ook het overheerlijke borrelplateau met de lekkerste lokale kazen en charcuterie laten wij niet aan onze neus voorbijgaan. We sluiten de avond af bij het knusse restaurantje Anticas Licanzias. Met elke dag een andere geprinte menukaart. Love it! 

Olbia Sardinië
Olbia Sardinië

Reizen in Sardinië 

Afsluitend nog even kort wat aanvullende informatie. 
In Sardinië is het handig om een auto te hebben, want je hebt best wel een afstand af te leggen om van A naar B te komen. Gelukkig is er onderweg genoeg te zien. Mooie kustwegen, cactussen en veel ongerepte natuur. Onderweg kom je regelmatig een Agriturismo tegen. Het leuke hieraan, is dat je op die manier écht bij de lokale bevolking komt en verser kan het vaak niet qua eten. Graag tip ik deze dan ook nog even; Agriturismo Tenute Costadoria in Valledoria. Daarnaast vind je op de route ook veel kaasboerderijen. Veel pecorino, want ze hebben enorm veel schapen op Sardinië. En wist je dat ze op Sardinië een kaas hebben die behoort tot “de meeste rotte kaas.” Een specialiteit, waarbij het de bedoeling is dat de kaas rijkelijk voorzien is van larven/maden…. Niet heel uitnodigend, dus deze hebben we overgeslagen. Overigens is deze Casu-Marzu kaas ook verboden, maar er zijn nog steeds inwoners die je graag kennis laten maken met deze kaas.

De beste reistijd voor Sardinië, met de grootste kans op goed weer is mei-september. Wij waren er echter in oktober, en hadden geluk met een gemiddelde temperatuur van 25 graden. Enige nadeel was wel dat veel Sardinezen hadden besloten al zelf vakantie te pakken, dus we kwamen regelmatig een gesloten (strand)tentje tegen. Maar wij hebben dit niet als hinder ervaren en ultiem genoten van dit prachtige Italiaanse eiland. En dan te bedenken dat het maar 2 uur vliegen is, om je in dit paradijs te bevinden. Volg me op Instagram voor nog meer tips en bekijk mijn Sardinië Stories via www.instagram.com/anneloesvg . -Ciao-

Bestemmingen

  1. Home
  2. blog
  3. sardinie mooiste stranden van europa
Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!

Door je in te schrijven bevestig je dat je de nieuwsbrief van weflycheap wil ontvangen in je inbox en ga je akkoord met de voorwaarden.