Header afbeelding

Rondreis Indonesië in 4 weken

Yogyakarta, Malang en Jakarta

Deel 1: Java in 10 dagen

Wist je dat Java het dichtstbevolkte eiland is van Indonesië? Het is er ontzettend druk, maar ook ontzettend mooi! Java heeft veel minder toeristen dan bijvoorbeeld Bali, maar juist daarom is het een beleving. De locals zijn super lief en willen graag een praatje of een foto met je maken.

Dit was mijn route in Indonesië:

  • Yogyakarta (4 nachten)
  • Malang (3 nachten)
  • Bromo vulkaan (1 nacht)
  • Ijen krater ( 1 nacht)
  • Ubud, Bali (4 nachten)
  • Gili Trawangan (3 nachten)
  • Nusa Lembongan (3 nachten)
  • Nusa Penida (2 nachten)
  • Canggu, Bali (4 nachten)
  • Jakarta (1 dag)

Ik ga jullie vertellen over het eerste en laatste deel van mijn rondreis in Indonesië, Java in 10 dagen.

Yogyakarta

Met een binnenlandse vlucht van Air Asia vlieg je binnen een uur van Jakarta naar Yogyakarta (ook wel Jogjakarta of Jogja genoemd). Yogyakarta is de belangrijkste culturele centra van Java. In Yogyakarta heb je waarschijnlijk de meeste toeristen van Java, al vonden wij het heel erg meevallen. Zodra je in Yogyakarta komt, zie je de nieuwsgierige gezichten van de locals. De mensen zijn er vriendelijk, en je hebt er veel te beleven.

Wat te doen in Yogyakarta?

1) Borobudur Temple. Dit is de grootste Boeddhistische tempel ter wereld en je moet hier gewoon heen als je in Java bent! Wij deden de Sunrise tour, waarbij je om 3 uur ’s nachts vertrekt vanuit Yogyakarta en voor zonsopkomst nog aankomt bij de tempel. Tijdens zonsopkomst heb je een magisch uitzicht vanuit de tempel.

 

Borobudur Tempel Indonesië
Borobudur Tempel Indonesië

 

2) Prambanan Temple. Dit is één van de grootste en bekendste hindoeïstische tempels. De Prambanan is makkelijk te combineren met de Borobudur in 1 dag.

 

Prambanan Tempel Indonesië
Prambanan Tempel Indonesië

3) Malioboro Street. Dit is de grootste winkelstraat van Yogyakarta en je komt er voornamelijk locals tegen. In de avond kun je er ook terecht voor streetfood.

4) Fort Vredeburg. Dit is een fort gebouwd door de Nederlanders tijdens de kolonisatie.

5) Taman Sari Water Castle. Taman Sari water kasteel werd gebouwd in de 18e eeuw door de sultan van Yogyakarta. Na de dood van de sultan is het in verval geraakt.

6) Sumur Gumuling. Dit is een ondergrondse moskee en het hoort bij het Taman Sari water kasteel.

7) Timang Beach. Dit is een geweldige locatie dat nog niet is ontdekt door toeristen. Je hebt er een hangbrug en een kabelbaan naar een rotseilandje. De hangbrug raad ik niet aan, maar de kabelbaan is leuk om te doen. Je kunt er niet zwemmen, maar de hoge golven zijn prachtig om te zien. Je komt er alleen met een jeep, deze zijn tegen een vergoeding te huren (inclusief chauffeur) bij de ingang van Timang Beach.

Timang Beach Indonesië
Timang Beach Indonesië

8) Penger Pine Forest. Dit is een dennenbos waar ook bijna geen toeristen te vinden zijn. Het is een mooie plek om een wandeling te maken en ook heb je een paar uitkijkpunten waar je prachtige (insta) foto’s kunt maken!

Penger Pine Forest Indonesië
Penger Pine Forest Indonesië

9) Puncak Pecici Viewpoint. Ook dit is een dennenbos met een paar uitzichtpunten. Hier is het wat drukker, maar ook zeker een aanrader voor een wandeling!

 

 

Puncak Pecici Viewpoint Indonesië
Puncak Pecici Viewpoint Indonesië

10) Prawirotaman Street. Wij verbleven 1 straat achter Prawirotaman Street en daarom waren wij hier bijna elke avond om te eten. Het is een leuke straat waar voornamelijk toeristen komen. Je hebt er ruime keuze aan gezellige cafés en restaurants!

11) Hartono Mall & Jogja City Mall. De leukere malls van Yogyakarta.

12) Merapi Lava Tour. De Merapi Lava tour en Cave Tubing werd ons aangeraden door onze chauffeur, maar hebben wij zelf overgeslagen omdat wij het rustig aan wilden doen. Van andere toeristen hebben we vernomen dat dit ook zeker een aanrader is om te doen!

13) Cave Tubing Goa Pindul

 

Wij hebben Yogyakarta zelf een dag op eigen houtje verkend, en de overige dagen hebben wij een gids/chauffeur geregeld. De omgeving van Yogyakarta is namelijk heel erg mooi en het is zonde om alleen in het centrum te blijven! Ik raad het niet aan om een scooter te huren, omdat het verkeer erg chaotisch is.

Cafés & Restaurants in Yogyakarta

  • · Viavia
  • · Ruang seduh Jogja
  • · Move on coffee shop
  • · Satebar
  • · Tempo Gelato
  • · Klink Kopi
  • · Awor gallery & coffee
  • · Roaster and bear
  • · Blanco coffee & books
  • · Lantai bumi coffee & space
  • · Bahasa Kopi

 

Malang

Wij zijn met de trein van Yogyakarta naar Malang gereisd, een reis van 8 uur door de prachtige landschappen van Indonesië. Wij hebben een eerste klas ticket gekocht. Het kostte maar een paar euro meer, en je hebt een ruime zitplaats en genoeg ruimte waar je je bagage kwijt kunt. Om de uur komen er medewerkers langs met een karretje waar je koffie, noedels of andere snacks kunt kopen.

Waarom Malang? In Malang zelf heb je niet heel veel te beleven. Wij vonden de stad Malang wel erg leuk. Het is er niet groot, maar het leeft. Je hebt een stadsplein, veel koffietentjes en ook een winkelcentrum. Maar waar wij echt voor zijn gekomen, is de Tumpak Sewu waterval! Vanuit Malang is deze namelijk het beste te bereiken. Wij hebben hiervoor een gids geregeld (die ook nog Nederlands spreekt, een aanrader!). Hij heeft ons naar de mooiste plekken gebracht.

 

Wat te doen in Malang?

1) Tumpak Sewu Waterfall. Sinds ik een YouTube-filmpje zag van een blogger, wilde ik koste wat het kost hierheen gaan. Het ligt een beetje buiten de gebruikelijke route, en daardoor is het niet druk. Met de auto is het ongeveer 2 uur rijden vanuit Malang. De route is prachtig! Het is er erg groen en je rijdt door de bergen en rijstvelden heen. Onderweg heb je uitzicht op meerdere vulkanen. We stoppen bij kraampjes langs de weg om wat tropisch fruit in te slaan. Heerlijk! Eenmaal bij de waterval aangekomen, is het helemaal leeg. Wij waren er rond 9 uur in de ochtend. We komen aan bij het eerste uitzichtpunt en het is zelfs nog mooier dan ik had verwacht! We beginnen met de afdaling naar beneden, dat duurt ongeveer een half uur. Goede (sport)schoenen zijn een must, want het is een glibberige weg van modder, houten trappetjes en stroompjes water. Maar het is het allemaal waard! Het voelt wel een beetje als een survival om beneden en weer boven te komen, dus je moet wel een beetje sportief zijn en ook geen hoogtevrees hebben ;)

 

Tumpak Sewu Waterfall Indonesië
Tumpak Sewu Waterfall Indonesië

2) Coban Rondo Waterfall. Ook deze waterval is een aanrader! Hier zie ik wel wat lokale toeristen. Deze waterval is prima bereikbaar.

 

Coban Rondo Waterfall Indonesië
Coban Rondo Waterfall Indonesië

3) Coban Putri Waterfall. Hier hadden wij helaas geen tijd meer voor, maar onze gids was er zeer over te spreken.

4) Rainbow Village Jodipan. Dit is een kleurrijke wijk in het centrum van Malang, naast het treinstation. Leuk om doorheen te lopen en te zien hoe een voormalige sloppenwijk is omgetoverd tot een toeristische attractie. Bereid je voor op veel studenten die je willen interviewen voor een schoolopdracht.

5) Arema Blue Village. Dit is een blauwe wijk, gelegen naast de kleurrijke wijk. Hier kom je gek genoeg helemaal geen toeristen tegen, maar alleen maar lieve locals die ons thee en zoetigheid aanbieden. Super lief!

Arema Blue Village Indonesië
Arema Blue Village Indonesië

 

Bromo & Ijen tour

Vanuit Malang hebben we samen met onze gids de Bromo vulkaan en Ijen krater bezocht. Dit was een lange en zware tocht van 2 nachten, maar het was het helemaal waard!

De Bromo vulkaan is een actieve vulkaan en het is een van de populairste vulkanen op Java. De Bromo vulkaan ligt in een zandvlakte samen met 2 andere vulkanen. Wij zijn voor zonsopkomst gearriveerd bij het viewpoint. De zonsopkomst heeft een rozige gloed en is magisch! Je kunt de vulkaan zelf ook beklimmen, maar dit mochten wij helaas niet doen omdat de vulkaan de laatste tijden erg actief is en de krater afgesloten was. Het is er trouwens erg koud! Gelukkig is het mogelijk om een dikke jas te huren en een muts en handschoenen te kopen.

 

Bromo vulkaan Indonesië
Bromo vulkaan Indonesië

 

De volgende nacht hebben wij de Ijen krater beklommen. De Ijen krater kun je ook overdag beklimmen, maar wij wilden het blauwe vuur zien en deze is alleen in de nacht te zien. Rond 2 uur ’s nachts komen wij aan bij het startpunt, waar we worden opgewacht door onze gids met gasmaskers in zijn hand. Dit is weer een andere gids, deze jongeman heeft gewerkt als mijnwerker op de vulkaan, maar is op een gegeven moment als gids gaan werken omdat dat beter verdient. De krater heeft namelijk een prachtig zwavelmeer in het midden en overal kom je mijnwerkers tegen die zwavel dragen. Zij krijgen ongeveer 10 dollar per dag voor het 2 keer op en neer lopen van de krater, met ongeveer 80 kg zwavel op hun rug. Hun levensverwachting is niet erg hoog omdat ze de giftige zwavelgassen inhaleren (zonder gasmasker).

De Ijen krater beklimmen was een van de moeilijkste en gevaarlijkste dingen die ik heb gedaan. De combinatie van slapeloosheid van de nacht ervoor, de steile rotsen die je moet beklimmen en de aanwezigheid van zwavelgassen waardoor je niet kunt ademen, maken deze tocht extra moeilijk. Het gasmasker die ik had gekregen, hielp helaas niet. Daarnaast is het erg donker, je ziet helemaal niks ondanks dat je een zaklampje hebt meegekregen. Het duurt ongeveer 1,5 uur om lopend de kraterrand te bereiken. Daarna nog een afdaling van een half uur in de krater om het blauwe vuur te zien. Mentaal en fysiek was het moeilijk en eng, maar ik dwong mezelf om door te gaan. En wat was het mooi om het blauw vuur te zien! Het blauw vuur is een natuurlijk verschijnsel en wordt veroorzaakt door brandend zwavel op de bodem van de krater.

Hierna zijn we weer naar boven geklommen en begon het al licht te worden. We zagen een prachtige zonsopgang aan de rand van de krater, met uitzicht op het meer. Ik ben blij en trots op mezelf dat ik het heb volgehouden. De terugweg was een stuk makkelijker gelukkig! Ben je fit en wil je iets speciaals meemaken? Dan is dit zeker een aanrader!

 

Ijen krater Indonesië
Ijen krater Indonesië

 

Vanuit de Ijen vulkaan is het erg makkelijk om met de boot over te steken naar Bali. Dit hebben wij dan ook gedaan. Na Bali, zijn we weer teruggevlogen naar Jakarta en hebben wij daar een dag doorgebracht.

Jakarta

Jakarta is de hoofdstad van Indonesië, en eerlijk is eerlijk, hier moet je niet te lang blijven hangen. Het is er super druk (en vies), en je hebt er niet veel te beleven. Binnen 1 dag heb je alle bezienswaardigheden gezien.

Wat te doen in Jakarta?

1) Istiqlal Moskee: De Istiqlal Moskee is de grootste moskee van Zuidoost Azië. Heel bijzonder is de moskee niet als je het vergelijkt met andere moskeeën zoals die in Istanbul of Maleisië. Wel is het een aanrader om even naar binnen te lopen en een kijkje te nemen. Heel veel nieuwsgierige gezichten zullen je tegemoet komen.

2) Kathedraal van Jakarta: Zodra je naar buiten loopt en oversteekt, sta je voor de Kathedraal van Jakarta. De Kathedraal is gebouwd in 1901 en is ontworpen door de Nederlander Antonius Dijkmans.

3) Central Park Mall: De mooiste mall van Jakarta. Erg groot en je hebt er veel (Westerse) winkels. Een totaal ander contrast dan de Jakarta die zich buiten op straat afspeelt.

4) Medan Merdeka: Het Vrijheidsplein is het centrum van Jakarta en staat voor de Indonesische vrijheid en onafhankelijkheid.

5) Nationaal Museum van Indonesië.

 

Deel 2 van mijn rondreis in Indonesië zal gaan over Bali, de Nusa eilanden en Gili Trawangan!

Lees meer over Indonesië.

 

Wil je meer informatie over mijn rondreis en/of heb je vragen? Volg mij dan op www.instagram.com/@esjeee_ en stuur me een dm!

 

 

Bestemmingen

  1. Home
  2. blog
  3. rondreizen indonesie binnen 4 weken
Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!

Door je in te schrijven bevestig je dat je de nieuwsbrief van weflycheap wil ontvangen in je inbox en ga je akkoord met de voorwaarden.