Header afbeelding

Rondreis door Sri Lanka

8 plekken die je niet mag missen!

Sri Lanka is een geweldig land met een mix aan cultuur, prachtige natuur, maar ook een ontzettend vriendelijke en behulpzame bevolking. Het land heeft een lange en zware geschiedenis achter de rug welke diepe sporen heeft achtergelaten. Sri Lanka is nu volop bezig met opbouwen en dat maakt een bezoek aan Sri Lanka zeker de moeite waard. Sri Lanka heeft enorm veel plekken op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan en dat is niet voor niets!

Het klimaat in Sri Lanka is geweldig. Het is een beetje klam, maar door de heerlijke wind vanaf de oceaan is het hier echt goed vertoeven. In de hoger gelegen gebieden bij Nuwara Eliya is het een stuk kouder en daalt de temperatuur soms ’s nachts tot het vriespunt. Dat is best een vreemde gewaarwording wanneer je de hoge temperaturen gewend bent. Sri Lanka is een klein eiland, maar wel met enorm veel diversiteit en bijzondere plaatsen. Kortom, een geweldig bestemming. Een bezoek aan Sri Lanka zal je nog lang bijblijven! Wat zijn nu de plekken die je écht moet bezoeken tijdens je reis door Sri Lanka? Ik deel graag mijn tips met je!

1. Negombo, kleine badplaats in Sri Lanka

Negombo is een kleine badplaats in het westen van Sri Lanka. Door de gunstige ligging is Negombo het perfecte start- of eindpunt van een rondreis. Binnen een half uur ben je namelijk al op het vliegveld van Colombo. Het is een kleine stad met wat leuke bezienswaardigheden. Negombo is hoofdzakelijk christelijk en wordt ook wel ‘Little Rome’ genoemd. Je komt dan ook veel kerken tegen. Negombo is in het verleden meerdere keren in handen van de Nederlanders geweest. Je vindt hier nog de overblijfselen daarvan, zoals The Dutch Fort en The Dutch Canals. Kortom, een leuke bestemming om wat tijd door te brengen voor of na je vlucht en om te genieten van het mooie uitzicht op zee.

Vissers Negombo Sri Lanka
Vissers Negombo Sri Lanka

2. Culturele driehoek van Sri Lanka: Anuradhapura

Anuradhapura maakt samen met onder andere de steden Dambulla, Polonnaruwa en Sigiriya deel uit van de culturele driehoek van Sri Lanka. In dit gebied vind je de mooiste culturele overblijfselen terug vanuit een ver verleden. Zo heeft Anuradhapura een groot aanbod aan prachtige ruïnes, tempels en stoepa’s en heeft daarmee een plek veroverd op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Voor boeddhisten is Anuradhapura een heilige stad. Dit komt onder andere door de heilige Bo-boom (Sri Maha Bodi). Deze is gegroeid uit een stekje van de originele Bo-boom in Bodgaya in India. Onder deze boom bereikte Boeddha in zijn meditatie de toestand van verlichting. De bezienswaardigheden in Anuradhapura zijn echt de moeite waard om te bezoeken!

Anuradhapura Sri Lanka
Anuradhapura Sri Lanka
 
Sigiriya Leeuwenrots Sri Lanka
Sigiriya Leeuwenrots Sri Lanka

3. Polonnaruwa, 2e koningsstad

Polonnaruwa is, na Anuradhapura, de tweede Koningsstad van Sri Lanka. De oude stad van Polonnaruwa is wel veel beter in tact gebleven. De bouwwerken in de historische kern liggen redelijk ver uit elkaar, dus de beste manier om alles te bezichtigen is per fiets. Het is aan te raden om een lokale gids in te huren, zodat je meer te weten komt over de indrukwekkende verhalen die horen bij de ruïnes. De hoogtepunten van Polonnaruwa zijn Gal Vihara, het Koninklijk Paleis en de twaalf ruïnes binnen Quadrangle. Naast het bezichtigen van de prachtige oude stad, kun je vanuit Polonnaruwa ook uitstapjes maken naar bijzondere plekken in de omgeving, zoals de Leeuwenrots in Sigiriya.

4. Kandy, spirituele centrum van Sri Lanka

Kandy is een bruisende stad en is ook het culturele en spirituele centrum van Sri Lanka. De stad ligt rond een groot meer op een hoogte van 500 meter. Doordat de stad hoog ligt, is de temperatuur hier vaak aangenaam koel. Kandy staat in het bijzonder bekend om de Tempel van de Tand. In deze tempel zou een hoektand van Boeddha bewaard worden. Meerdere keren per dag vindt er een ceremonie in de tempel plaats waar veel gelovigen op af komen. Breng in Kandy ook eens een bezoek aan de lokale markt. Je kunt hier iedere dag terecht voor de meest bijzondere stukken fruit en een praatje met de lokale bevolking. Hoewel je je wellicht niet heel veel dagen kunt vermaken in deze stad, toch mag Kandy niet ontbreken op je reis door Sri Lanka!

5. Nuwara Eliya & Worl's End

Nuwara Eliya ligt in een dal aan de voet van de hoogste berg van Sri Lanka, de Pidurutalagala. Deze stad is door de Britten gesticht in de 19e eeuw. De typische Britse bouwstijl zie je nu nog overal terug. Ook vind je in de omgeving veel theeplantages. Nuwara Eliya wordt daarom ook wel ‘Klein Engeland’ genoemd. Het is hier, in vergelijking met de rest van Sri Lanka, vrij koel. Nuwara Eliya is de perfecte uitvalsbasis voor het maken van een prachtige wandeling door Horton Plains National Park naar World’s End. Ook kun je vanaf hier de trein pakken voor de mooiste route door Sri Lanka. Je rijdt dan tussen de theeplantages, de bossen, hoog door de bergen en langs kleine dorpjes. Ondertussen kun je genieten van de geweldige uitzichten!

Treinreis Nuwara Eliya Sri Lanka
Treinreis Nuwara Eliya Sri Lanka

6. Olifanten spotten in Udawalawe National Park

Het Udawalawe National Park ligt in het zuiden van Sri Lanka en is één van de beste plekken om olifanten te spotten. In het park leven ongeveer 600 olifanten, maar je vindt hier ook herten, buffalo’s, krokodillen, apen en diverse vogels. Er leven ook een aantal luipaarden in het park, maar de kans is niet zo groot dat je deze zult zien. Het park ligt rondom het Udawalawe Reservoir en ligt in een droog gebied. Dat maakt het spotten van dieren vrij gemakkelijk. Een groot voordeel van het Udawalawe National Park ten opzichte van andere nationale parken in Sri Lanka, is dat het er vrij rustig is. Uiteraard zijn er ook andere toeristen, maar je zult niet snel meemaken dat je met vele jeeps om één olifant heen geparkeerd staat.

7. Galle, Nederlandse kolonie in Sri Lanka

Galle ligt langs de kust in het zuidoosten van Sri Lanka. In de 17e en 18e eeuw werd de stad overheerst door de Nederlanders. Galle was vroeger een belangrijke havenstad. Om deze te verdedigen bouwden de Nederlanders een fort van 36 hectare. Dit fort heeft een groot deel van de stad tijdens de tsunami in 2004 weten te beschermen. Het fort is dan ook de grootste bezienswaardigheid in de stad. In de omgeving van Galle zijn ook veel uitstapjes te maken. Zo is het bijvoorbeeld gaaf om op zoek te gaan naar de authentieke paalvissers, een bezoek te brengen aan een zeeschildpaddenopvang of om dolfijnen of walvissen te spotten. Galle is een enorm gezellige plaats en heeft een geweldige omgeving!

Galle Sri Lanka
Galle Sri Lanka

8. Colombo, commerciële hoofdstad van Sri Lanka

Colombo is de commerciële hoofdstad van Sri Lanka. Het is een multiculturele stad met veel verschillende godsdiensten, zoals het boeddhisme, het hindoeïsme, het christendom en de islam. De historie van de stad zie je nog altijd terug in de gebouwen. Zo vind je hier veel Portugese, Nederlandse en Engelse bouwwerken. Het hart van de stad is de wijk Fort; een wijk met vele winkels, hotels en bankgebouwen. Een andere bijzondere wijk is Pettah; een drukke wijk met vele winkeltjes en markten. Colombo stond niet altijd bekend als een populaire bestemming. Dit begint de laatste jaren echter te veranderen. De stad is veelzijdig en je vindt hier een mix van kantoorpanden, tempelcomplexen, koloniale gebouwen en gezellige restaurantjes.

Bestemmingen

  1. Home
  2. blog
  3. rondreis sri lanka 8 highlights
Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!

Door je in te schrijven bevestig je dat je de nieuwsbrief van weflycheap wil ontvangen in je inbox en ga je akkoord met de voorwaarden.