Header afbeelding

Roadtrip door zuid-Portugal

De hoogtepunten van onze reis

Twee weken lang maakten we een roadtrip door de Algarve en Alentejo in Portugal. Vanaf het vliegveld in Faro reden we langs de zuidkust naar Cabo de São Vicente, het meest zuidwestelijke punt van Europa. Hierna vervolgden we de tocht langs de westkust omhoog naar Sines om vervolgens het binnenland van Alentejo in te trekken. Aan het eind van de reis chillden we nog een paar dagen aan het strand in de Algarve.

Wat was deze reis een mooie beleving! Het was de eerste keer dat ik in Portugal was en ik werd spontaan verliefd op het land. De ruige rotsen langs de zee, pittoreske dorpjes en hartelijke mensen, alles aan Portugal is mooi. In dit artikel neem ik je mee langs de hoogtepunten van mijn roadtrip door het zuiden van Portugal. Lees je mee?

5x favoriete strandjes in Portugal

Zowel aan de zuidkust als aan de westkust van Portugal zijn de mooiste strandjes te vinden. Mijn tip is dus vooral: huur een auto en ga touren! Onderweg zie je de mooiste uitzichten en kom je op de mooiste plekken. De volgende strandjes waren mijn favorieten:

Praia do Barranco das Belharucas Portugal

De tocht naar het strand is al ware beleving op zich. Om bij het strand te komen maak je een afdaling langs een zandweg en zie je onderweg al de mooiste rotswanden. Na een kleine 10 minuten lopen kom je op het strand aan. En dat is de moeite meer dan waard. Het strand is omringd door steile kliffen in verschillende kleuren. Het perfecte decor voor een mooie stranddag.

Praia do Barranco das Belharucas Portugal

Praia do Beliche

Over mooie uitzichten gesproken. Een van de meest indrukwekkende beelden zie je op Praia do Beliche. Vanuit dit kleine strand, wederom verscholen tussen de steile rotsen, heb je uitzicht op Cabo de São Vicente. Dit is al een beleving op zich en maakt een stranddag op deze prachtige plek tot een bijzondere ervaring.

Praia do Beliche Portugal

Praia do Burrinho

Aan de westkust van Portugal vind je talloze mooie stranden. Praia do Burrinho sprong er voor ons echt uit. Rijdend over de kustweg, moesten we gewoon even stoppen om het mooie landschap te bewonderen en een duik te nemen in de zee. Het mooie aan dit strand vind ik, wederom het mooie rotsachtige uitzicht, maar ook de rust. Er waren slechts weinig anderen op het strand en al helemaal geen toeristen. Dit maakte de stranddag extra bijzonder.

Praia da Ilha do Pessegueiro

Om dit strand te bereiken is een kleine klimtocht nodig, maar dan heb je ook wat. Kristalhelder water en wederom een indrukwekkend uitzicht. Het strand is gelegen aan de voet van een fort: forte do Pessegueiro. In de zee, op ongeveer 100 meter van het strand gelegen, ligt Ilha do Pessegueiro. Naast een frisse duik nemen in de zee, kun je op dit strand ook verschillende bootjes en waterfietsen huren om een bezoek te brengen aan het eiland.

Praia Fluvial de Monsaraz, binnenland van Portugal

Breng je een bezoek aan het binnenland van Portugal? Dan mag je het Alqueva meer echt niet missen! Naast verschillende activiteiten en bezienswaardigheden, vind je hier ook een strand. Het water van het meer heeft een comfortabele temperatuur (een stuk warmer dan de oceaan) en er zijn geen golven. Perfect voor een flink stuk zwemmen of om heerlijk rond te dobberen op je luchtbedje. Ook is alles goed geregeld op het strand. Zo zijn er veel schaduwplekken en is er een restaurantje om lekker te lunchen. En het uitzicht? Ook echt de moeite waard! Je kijkt namelijk uit op de kasteelmuren van de historische stad Monsaraz.

5x favoriete dorpjes/steden in Portugal

Portugal staat bekend om haar mooie authentieke dorpjes met witgekalkte huizen en oranje daken. Je vindt deze plaatsjes verspreid door het hele land. Daarnaast bezochten we een aantal middeleeuwse stadjes. Deze dorpjes en steden maakten de meeste indruk:

Setúbal, authentiek havenstadje in Portugal

Met de veerboot kwamen we aan in Setúbal, een authentiek havenstadje. Deze stad is gelegen aan de Sado rivier. De voornaamste reden dat toeristen deze stad bezoeken is toch wel het spotten van dolfijnen. Daarnaast heeft stad zelf echter ook veel te bieden. Zo struinden we door de smalle straatjes met huisjes in alle kleuren van de regenboog. Ook bijzonder om te zien, vond ik de vissers die aan het werk waren bij de haven. Twee dingen zijn zeker: 1. de vis in de restaurants is op en top vers. 2. ik eet nooit meer inktvis.

Setúbal Portugal

Sines

Deze stad staat vooral bekend als de geboortestad van Vasco da Gama, de bekende ontdekkingsreiziger die naar Kaap de Goede Hoop zeilde. Het beeld van Vasco kijkt uit over het strand en de haven van het stad. Ook het kasteel van Sines is niet te missen als je deze stad bezoekt. Dit kasteel in Middeleeuwse stijl ligt direct naast het beeld van de ontdekkingsreiziger. Volgens het verhaal is dit kasteel ook de geboorteplek van Vasco da Gama.

Porto Covo, echte beachvibes in Portugal

Echte beachvibes ervaar je in het stadje Porto Covo. Alles in dit plaatsje straalt de surf lifestyle uit. Alleen al door het feit dat het strand is gelegen aan een mooi en ruim strand. Vlak buiten de stad vind je een vrije kampeerplaats die bomvol staat met camperbusjes. Er wordt volop muziek gemaakt op gitaren en djembé’s. In het stadje zelf vind je meerdere winkeltjes met accessoires gemaakt van schelpen, bamboe en nog meer natuurlijke materialen. Ook zijn er vele visrestaurants waar je meest verse vis kunt eten.

Évora

De steden hierboven zijn stuk voor stuk typisch Portugese steden. Witte huisjes, oranje daken en diepblauwe afwerkingen. Évora is wat dat betreft een hele andere stad. Dat komt doordat de stad er al is sinds de Romeinse tijd en daarna in de Middeleeuwen voor een groot deel is opgebouwd. Dat zie je terug aan de Romeinse bouwwerken en Middeleeuwse stadsmuren en kerken. Breng je een bezoek aan deze stad? Dan is de Capela dos Ossos een echte must-see. Dit is een kapel die volledig is opgebouwd uit botten. Luguber? Dat dacht ik in de eerste instantie ook, maar het bezoek aan de kapel was juist een hele kalme en bijzondere ervaring. Beklim ook zeker de trappen naar het dakterras van de kerk. Vanaf daar heb je een prachtig uitzicht over de hele stad.

Évora Portuga

Monsaraz, middeleeuws stadje in Portugal

In het binnenland van Portugal, aan het Alqueva meer, vind je het Middeleeuwse stadje Monsaraz. Er zijn verschillende redenen waarom een bezoek aan deze stad echt de moeite waard is. Om te beginnen, zijn er de uitzichten. Omdat het stadje op een berg ligt heb je er een prachtig beeld over de uitgestrekte landbouwgronden en het Alqueva meer. Het is ook een aanrader om de zonsondergang vanuit deze stad te bekijken. Naast de uitzichten is de stad zelf ook ontzettend mooi. Zodra je door de stadspoorten wandelt zie je de smalle straten en bijzondere huizen. ‘s Avonds wordt er door de hele stad muziek gedraaid om je bezoek aan de stad extra sfeer mee te geven.

Monsaraz Portugal

5x favoriete bezienswaardigheden en activiteiten in Portugal

Onze vakantie was - naar mijn idee - een perfecte combinatie tussen chillen en cultuur/natuur ontdekken. Naast relaxen op de mooiste strandjes zijn we er ook een aantal dagen op uit getrokken om zoveel mogelijk van het land te zien. Vooral de volgende activiteiten zijn echte aanraders:

Dolfijnen spotten in de Sado rivier

Het zien van dolfijnen in het wild was een van de meest memorabele momenten van de vakantie. Ik vond dit zo’n ontzettend gave ervaring. In de Sado rivier leeft een groep van ongeveer 27 dolfijnen. Verschillende organisaties bieden boottochten aan waarbij de kans meer dan 90% is om de dolfijnen te zien. Deze kans is zo hoog, omdat de dolfijnen worden gemonitord en beschermd. Om de dolfijnen niet te veel te storen, blijft de boot ongeveer een kwartier in het gebied van de dolfijnen ronddobberen. Daarna zetten we de tocht voort langs de kustlijn van de Sado rivier en vertelde de gids alles over de stranden, gebouwen en huizen die langs de rivier te vinden waren.

Sado rivier Portugal

Rust en natuur bij Estrela

Nog zo’n bijzonder plekje: Estrela. Dit is een klein dorpje aan het Alqueva meer. Als je door het dorp heen rijdt, kom je aan bij de oever van het meer. Naast een picknicktafel bij een boom parkeren we de auto om de adembenemende natuur op ons in te laten werken. Er was helemaal niemand anders te bekennen. Geen andere toeristen aan de oever, geen boten op het water. Het was een ware oase van rust. Uiteindelijk bleven we er een hele poos om te genieten van de kalme stilte en de mooie aanblik van het Alqueva meer.

Ervideira wijnproeverij in Portugal

Alentejo is een echte wijnregio. Het gebied bestaat voor een groot deel uit wijngaarden. Een grote speler op het gebied van lokale wijnen uit het gebied, is Ervideira. Dit familiebedrijf houdt zich al vijf generaties lang bezig met het maken van de lekkerste wijnen. Voorafgaand aan de wijnproeverij kregen we een rondleiding waarbij verteld werd over het productieproces van verschillende wijnen. Ook kregen we de persoonlijke collectie van de familie te zien, met daarin wijnen van maar liefst 100 jaar oud. Uiteindelijk begon de daadwerkelijke proeverij. We proefden zowel witte, rode als rosé wijnen. De meest bijzondere wijn was de Waterwine. Wat deze wijn zo bijzonder maakt? In tegenstelling tot andere wijnen, die worden gerijpt in het vat, wordt deze wijn bewaard op de bodem van het Alqueva meer. De druk van het water en constante temperatuur van 18 graden zorgen ervoor dat de wijn een bijzondere smaak krijgt.

Meest zuidwestelijke punt van Portugal (en Europa): Cabo de São Vicente

Misschien een beetje toeristisch, maar daardoor zeker niet minder leuk: Cabo de São Vicente, oftewel het meest zuidwestelijke punt van Europa. Eerder zagen we het punt al van een afstand, namelijk vanaf het Praia do Beliche. Vanaf dit strand kijk je uit op de ruige kliffen van dit zuidwestelijke punt. Echt een aanrader, want van een afstand zie je het punt beter en mooier dan van dichtbij.Bij de Cabo de São Vicente is van alles te doen. Naast natuurlijk het fotomomentje, is er een marktje en zijn er kraampjes waar je wat kunt eten. De meest bijzondere daarvan is Letzte Bratwurst vor Amerika. Natuurlijk moesten wij daar even een bratwurst eten. En daarbij krijg je gelijk een certificaat, altijd leuk.

Sterrenkijken in Portugal bij het Alqueva meer

Het gebied rond het Alqueva meer staat bekend als Dark Sky Reserve. Dat houdt in dat alle gemeenten in het gebied de openbare verlichting ‘s nachts uitlaten. Hierdoor is er weinig tot geen lichtvervuiling. En dat levert prachtige beelden op. Zonder al het omgevingslicht zie je een prachtige sterrenhemel met miljoenen sterren. Mijn tip: ga naar een rustige plaats om sterren te kijken, zodat je zo min mogelijk last hebt van het omgevingslicht. Estrela en Praia Fluvial de Monsaraz zijn hier goede voorbeelden van. Nu ik dit allemaal uittyp heb ik alweer een beetje heimwee naar de vakantie. We hebben er zo ontzettend veel leuke dingen gedaan en gave dingen gezien! 

Bestemmingen

  1. Home
  2. blog
  3. roadtrip portugal
Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!

Door je in te schrijven bevestig je dat je de nieuwsbrief van weflycheap wil ontvangen in je inbox en ga je akkoord met de voorwaarden.