Reisroute Guatemala | 2 tot 3 weken | Travelstamps

corona info! lees hier alles over omboekgaranties en welke bestemmingen (straks) weer te boeken zijn

reisroute met een duur van 2 tot 3 weken

Reisroute door Guatemala

Met een duur van 2 tot 3 weken!

Deze reisroute door Guatemala gaat langs alle mooie bezienswaardigheden. De route kost zo’n 2 á 3 weken, maar mocht je de tijd hebben dan is het zeker de moeite waard om langer in Guatemala te blijven.

Guatemala bezienswaardigheden

Tijdens je reis door Guatemala wil je deze bezienswaardigheden absoluut niet missen. Neem er zo’n 2 á 3 weken de tijd voor. Zo hoef je niet gehaast te reizen en kun je op sommige plekken ook wat langer blijven. De route is gebaseerd op dat je aankomt in Guatemala City per vliegtuig. Mocht Guatemala onderdeel zijn van je reis door Midden-Amerika, dan moet je deze zelf een beetje aanpassen.

Antigua

Na mijn aankomst in op het vliegveld ben ik direct doorgereisd naar Antigua. Ik heb van tevoren niks gereserveerd, omdat ik van vrienden had gehoord dat ik voor een prima prijs makkelijk een taxi vanaf het vliegveld kon regelen. Dat is ook het geval. Direct bij de uitgang van het vliegveld vind je een kraampje waar je een taxi kunt regelen.

Antigua zelf is een heel fijne stad. Je kunt uren dwalen door de zeer fotogenieke straatjes. De koloniale gebouwen zijn vrolijk gekleurd en na iedere hoek vind je weer nieuwe mooie dingen. De stad heeft een aantal oude kerk ruïnes, de overblijfselen van de zware aardbevingen die de stad in de 18e eeuw troffen. De stad is ook bekend vanwege de Arco de Santa Catalina. Zonder foto van deze boog is je bezoek aan Antigua niet geslaagd ;). Maak verder een wandeling naar het uitzichtpunt Cerro de la Cruz. Deze is gelegen op een heuvel en bied je een mooi uitzicht over de stad en de nabijgelegen vulkanen. Ga ook naar zeker naar de markt. Ik werd intens gelukkig van al het verse fruit en de mooie spullen. Ik kon niet te veel souvenirs meenemen, maar ik ben nog altijd zeer gelukkig met mijn gekleurde pantoffels gemaakt van de prachtige stoffen.

Ik ben een paar keer teruggekomen in Antigua en heb in meerdere hostels geslapen. Mijn favorieten waren Yellow House vanwege het dakterras en het heerlijke ontbijt en Hostal Antigua, omdat het er super chill was.

Guatemala, Antigua, straat

Straat in Antigua, Guatemala

Acatenango

Vanuit Antigua kun je de vulkaan Acatenango beklimmen. Dit mag je absoluut niet
overslaan! Samen met zes anderen uit mijn hostel boekten we deze tour bij een organisatie
die vlak naast Yellow House zit. Dit beviel erg goed, maar bezoek vooral een aantal van de
vele reisbureautjes in Antigua. Vergelijk de prijs en wat er allemaal is inbegrepen en maak
zo je keuze. Houd ook rekening met het weer. Wordt het de komende dagen slecht weer?
Stel dan de klim nog even uit. Je komt later sowieso nog terug in Antigua en het weer kan de
tocht op de vulkaan behoorlijk beïnvloeden.

Ik vond het begin van de tocht mega zwaar. Gelukkig zorgde ons groepje goed voor elkaar en we hielpen elkaar omhoog. We hadden ook een fantastische gids, Telefono. Hij maakte inmiddels al zijn vierde tocht op rij en nam iedere keer maar 20 minuten rust aan de voet. Na deze tocht had hij gelukkig even een nachtje vrij, of zoals hij het zelf zei, een nachtje met zijn vrouw, want zij verdiende ook liefde. Ik heb enorm zitten genieten van de hike en vooral de pauzes waren prettig. Zo kon je namelijk ook een beetje van het uitzicht genieten. Langzaam maar zeker kwamen we steeds dichter bij onze slaapplek op 3600 nog wat meter. Eenmaal daar verwisselden we snel onze wandelkleren voor warme kleren. De gids zorgde voor een kampvuur en wij zetten de tenten op (tip: Sommige reisorganisaties maken gebruik van de tenten die al boven staan. Dat scheelt sjouwen.) Toen alles stond, kropen we dichtbij elkaar dichtbij het kampvuur. Samen met een bordje pasta, dat de vrouw van de gids had gekookt, en rum-koffie hielden we het warm. We zaten al een tijdje toen de naastgelegen vulkaan Fuego een teken van leven toonde. Dat is eigenlijk de voornaamste reden om de hike te maken, zo dichtbij een actieve vulkaan kom je namelijk niet vaak. De uitbarsting was adembenemend. De rode lava spoot langzaam de lucht in en rolde toen de vulkaan af. Heel bijzonder om mee te maken. Gelukkig was dat niet de enige uitbarsting die we hebben gezien. Later toen we al dicht tegen elkaar in het tentje lagen, zag ik het door een kier nog een keer gebeuren. Een van de mooiste uitzichten vanuit een bed die ik ooit heb gehad. ’s Ochtends stond ik samen met vijf anderen uit onze groep vroeg op. We zagen nog een uitbarsting en toen begonnen we aan de klim naar de top van de Acatenango. Vanwege de losse stenen en de hoogte vond ik dit best zwaar. Maar gelukkig kwamen we ruim op tijd voor de zonsopkomst aan op de top. Daar zagen we nog een grote uitbarsting. We zagen de lava niet meer, maar de grote stoomwolk en het geluid dat de vulkaan produceerde was indrukwekkend. Net als de zonsopkomst.

 

Guatemala. Acatenango, vulkaan

Vulkaan in Acatenango, Guatemala

Extra tip: Een vriendin van mij heeft deze klim gedaan met Wichos & Charlies. Deze is wel redelijk prijzig, maar het is super goed geregeld. Je wordt goed verzorgd met heel lekker vega eten en die brownie die ze mee had, daarvan zegt ze dat ze nog nooit zo’n lekkere heeft gehad. Daarnaast kon je in tentjes slapen maar ook in cabines met 8 pers, dat scheelt sjouwen en is een stuk warmer. Verder waren er meerdere gidsen mee en ze vond het gaaf om ook de vulkaan Fuego (die actieve) op te kunnen. Dat heb ik niet kunnen doen.

Lago Atitlan

Na de hike besloot ik samen met de rest om nog even uit te rusten. Na twee dagen vertrok ik
naar Lago Atitlan, een van de mooiste meren ter wereld. Ik boekte een busreis bij een van de vele reisbureautjes omdat reizen met de chickenbus sterk wordt afgeraden. Het busje haalde me op vanaf het hostel en zette me bij de juiste boot bij het meer af. Ik nam eerst de boot naar San Marcos, een heel fijn hippie dorpje met een ontzettend relaxte sfeer. Ik kon er uren slenteren (naja misschien geen uren, want het is maar klein) en me verbazen over wat voor therapieën, rituelen en retraites je er kan doen. Verder vind je er heerlijk eten en allerlei plekken waar je speciaal samengestelde kruidenthee kunt drinken.

Drie mensen waarmee ik de vulkaan had beklommen besloten me achterna te reizen, dus samen met hen ben ik San Marcos verder gaan ontdekken. We volgden een yogales, maakten een wandeling naar het naastgelegen dorpje Tzununa en belanden bij een erg bijzonder therapie in de Smiling Love Garden.

Mijn tip: boek van tevoren niet te veel (behalve als je een speciale therapie wilt volgen),
maar loop gewoon rond en kijk wat er op je pad komt. Juist dat maakt het spontaan en
achteraf nog een veel leukere herinnering. We sloten onze dagen af met een wandeling in het natuurreservaat Cerro Tzankujil. Vooral de sprong van het hoger gelegen platform in het heldere koude water van het meer is vet lekker!

Na een paar nachten San Marcos zijn we naar San Pedro gegaan. Een dorpje waar je goed
kunt uitgaan en vanwaar je bijvoorbeeld de gelijknamige vulkaan San Pedro kunt beklimmen. Ik heb dat allemaal wat aan me voorbij laten gaan en vooral veel gechillt. Daarnaast was een bezoekje aan de lokale markt een feestje. Ik heb mijn ogen uitgekeken naar alle producten. Wat vooral opviel waren de levende kippen en eenden. Zo weet je zeker dat je vlees echt vers is.

Er zijn nog veel meer mooie dorpjes rondom het meer. Ik had er helaas geen tijd voor, maar
heb je dat wel, voeg ze dan zeker toe aan je lijstje. Hoe meer tijd je rondom het meer kunt
doorbrengen, hoe beter.

Hostels vind je in alle dorpjes trouwens genoeg. Maak een wandeling door de dorpjes en
neem op verschillende plekken een kijkje. Zo kom je zeker weten in je favoriete hostel
terecht.

Semuc Champey (Lanquin)

Na Lago Atitlan ben ik teruggekeerd naar Antigua om vanaf daar door te reizen naar Semuc Champey bij Lanquin. Ik boekte weer een reisje vanuit Antigua, maar ben er nog steeds niet over uit of dat de beste keuze was. Vooral de busreis was killing en het duurde uren voordat we Lanquin bereikt hadden. Toch bleek de reis uiteindelijk meer dan de moeite waard. Ik sliep in Hostal El Portal de Semuc Champey, zoals de naam al zegt, direct bij Semuc Champey en midden in de natuur. Andere populaire hostels zijn Zephyr Lodge en Utopia Eco Hotel, maar het hostel waar ik sliep was helemaal prima al zou ik achteraf gezien liever een losse busreis boeken en mijn hostel zelf reserveren.

De eerste volle dag gingen we direct naar Semuc Champey. Semuc Champey is een natuurlijke Limestone brug waar een rivier doorheen stroomt. Aan het begin vind je een paar natuurlijke zwembaden, die we eerst even vanaf de mirador hebben bekeken. Daarna mochten we er in zwemmen. Het water is heerlijk verkoelend. We gingen steeds een ‘zwembadje’ verder door van de rotsen te springen of er van af te glijden. Het is er zo ontzettend mooi en het feit dat je daar wat in het heldere water ligt te spartelen is echt magisch. Ik had me er echt dagen kunnen vermaken.

Natuurlijk zwembad, Semuc Champey, Guatemala

Natuurzwembad in Semuc Champey, Guatemala

In de middag bezochten we grot. We zorgden zelf voor verlichting met echte kaarsen. Soms moesten we even door de grot zwemmen, dan weer stukjes klimmen. In de grot is nog een hoge rots waar je vanaf kunt springen. Samen met een andere uit de groep besloot ik het er op te wagen en ik voelde me daarna stiekem best wel stoer. Hoog was het niet echt, wel een beetje donker.

Na de grot zijn we gaan tuben op de rivier. Langs de kant van de rivier wierpen een paar jochies ons een biertje in onze schoot. En ik moet toegeven dat het ontzettend genieten was, zo op een zwemband door de turquoise rivier midden in de jungle met een biertje in mijn hand. We mochten helaas niet zo ver, omdat we anders te ver van het hostel waren. Wanneer je in een hostel verderop zit, mag je soms veel langer dobberen.

Flores - Tikal

Maak je na een paar dagen Semuc Champey op voor een volgende lange busreis (die toch ook weer enorm de moeite waard is). Ik geniet gelukkig altijd van van lange busreizen als ik op reis ben. Slapen kan ik niet zo goed, maar ik word heel blij van het naar buiten kijken en het dagelijkse leven aan me voorbij te zien trekken. Deze busreis brengt je naar Flores, nabij Tikal. Deze oude Maya-stad was ooit een van de grootste Maya-steden in de hele wereld. Nu is het een plek met veel indrukwekkende ruïnes midden in een gigantische en ruige jungle.

Bereid je van tevoren goed voor, zo weet je welke ruines je niet wilt missen. Loop er echter niet linea recta naar toe, maar neem ook de tijd om te verdwalen in de jungle en je door kronkelende paadjes te laten leiden. Ik ga niet te veel over deze plek zeggen, je moet het namelijk vooral ervaren. De indrukwekkende tempels, het idee over hoe het er vroeger is geweest (en hoe ze het hebben kunnen maken) en het leven in de jungle. Stuk voor stuk maakt het deze plek tot een van de meest indrukwekkende van Guatemala en misschien wel heel Midden-Amerika.

Ruïne, Flores, Guatemala

Ruïne in Flores, Guatemala

Na Tikal kun je doorreizen naar Belize of Mexico. Zit je reis erop, pak dan de bus terug naar
Guatemala City (of overweeg om te vliegen).

Wat als je meer tijd hebt?

Als ik meer tijd had, zou ik nog een aantal plekken willen bezoeken. Al is het ook een goede reden om nog eens terug te komen. Ik zou namelijk nog graag eens terug gaan om ook de markt van Quetzaltenango te bezoeken. Daarnaast ben ik nieuwsgierig naar de Pacifische kust en ook naar het leven rondom Rio Dulce. Mocht je de tijd hebben, dan is het zeker de moeite waard om die plekken te bezoeken.

Tips voor je reisroute door Guatemala

Mis je nog dingen in dit lijstje? Laat het me vooral weten! Hoe meer informatie hoe beter, zo
kunnen we iedereen die deze reis nog gaat maken helpen bij een prachtige rondreis door
Guatemala!

Mis nooit meer een topdeal!