Part #1 | Fantastisch Colombia

Misschien herken je het wel… als je een vakantie hebt gepland is het heerlijk om blogs te lezen over de bestemming. Je leest, en leest, en leest, maar hoe maak je uiteindelijk de juiste keuzes? Luxe problemen! Ja, ook over Colombia wordt veel geschreven. Graag neem ik je mee in onze twijfels en keuzes tijdens de voorbereiding en de reis en vertel ik je waarom onze vakantie naar Colombia zo fantastisch is geweest.

De reisroute

In augustus/september dit jaar hebben we 3 weken door Colombia gereisd. Het land is enorm groot en mijn motto is: liever een klein stukje goed, dan vluchtig van alles een beetje zien. Onze reisroute was van Bogota naar de koffie-regio, waar we Salento, Filandia en Manizales hebben bezocht. Vervolgens door naar Medellín en een nachtje Guatapé. Ruim een week hebben we doorgebracht aan de Caribische kust en daar hebben we genoten van Minca, Palomino, Tayrona National Park en Cartagena. Voor ons is dit een ultieme route geweest, want grote steden en natuur wisselden elkaar goed af. Daarnaast hadden we de mogelijkheid om steeds enkele nachten te blijven. Geloof me, door de gastvrijheid, vriendelijkheid en schoonheid van het land wil je echt niet na één nacht al vertrekken.

Voordat we gingen hadden we een grote twijfel, gaan we voor het eerst rondreizen met het openbaar vervoer of kiezen we weer voor een auto? We kozen voor openbaar vervoer en totaal geen spijt van gehad. Met binnenlandse vluchten, bussen, taxi’s, Ubers, tuk tuks en motor taxi’s (ja, je verlegt grenzen) was het fijn reizen door Colombia en een groot avontuur. Kleine tip: als je een lange afstand gaat afleggen met de bus en je krijgt van iemand bij je accommodatie advies, volg dat dan ook op.

Een goed begin

3 grote steden bezoeken tijdens een rondreis van 3 weken vind ik precies genoeg. We vlogen op Bogota en kwamen rond middernacht aan. De verhalen over deze nog niet zo toeristische stad zijn wisselend. Toch kozen we ervoor om 3 nachten te blijven. Slapen en cultuur snuiven in het oude centrum, de graffiti tour volop interessante verhalen, een eerste lunch bij Prudencia (zorg dat je trek hebt) en een overweldigend uitzicht over de stad op de Monserrate, zijn allemaal must do’s waarmee Bogota je hart verovert.

Weer helemaal bijgekomen van de reis, een zak vol eerste indrukken en met een flinke dosis nieuwsgierigheid naar de rest, zijn we na 3 nachten het vliegtuig in gestapt richting het westen.

De groene koffie-regio

De diversiteit van Colombia maakt het zo’n fijn vakantieland. Eerst zit je in een grote miljoenenstad en vervolgens verblijf je bij een boerderij midden in de natuur. Een populaire plaats in de koffie-regio is het bruisende Salento. Colombia is nog niet zo toeristisch, maar backpackers weten inmiddels de weg naar Salento goed te vinden. Wij kozen ervoor om de rust op te zoeken, dus sliepen bij La Cabaña, richting de Cocora Vallei. Een plek die ik overigens iedereen kan aanraden, onvergetelijk!Iedereen komt hier om de prachtige Cocora Vallei te bezoeken, maar de natuur heeft een heerlijk rustgevend effect op je, dus blijf zeker 2 nachten. Tijd voor een boek en een biertje in de hangmat en als je de mogelijkheid hebt, schuif aan bij het kampvuur en laat je verwennen met een barbecue op Colombiaanse wijze.Na het relaxen zijn we helemaal opgeladen voor een stevige wandeling. De route door de Cocora Vallei gaat langs kuddes koeien, door de jungle en de groene heuvels van de vallei, je bent ongeveer 5 uur onderweg. We kregen als tip de route ‘andersom’ te lopen en die tip geef ik graag door. Eindigen met de gigantische waxpalmen van wel 60 meter hoog is echt het kersje op de taart. Absoluut geluksmomentje is zitten in het gras en genieten van de vergezichten, na en toch best pittige hike.

Ik had zeker nog meer geluksmomentjes tijdens onze reis door Colombia en daar vertel ik graag in een volgende blog meer over. Dan zijn Filandia, Manizales, Medellín en Guatapé aan de beurt.

Mis nooit meer een topdeal!