Header afbeelding

Slovenië & Kroatië

Een reis door de Balkan

Een geweldige tijd in Slovenië en in Kroatië

Wie niet te veel wilt uitgeven aan reizen, raad ik de Balkan landen aan. Ik heb een maand gereisd door Slovenië, Kroatië, Bosnië, Montenegro en Servië. In deze blog zal ik mijn ervaringen beschrijven over Slovenië en Kroatië. Tegenwoordig vlieg je al voor een habbekrats met Ryanair naar Slovenië. Met Transavia vlieg je goedkoop naar Kroatië. Kun je geen goedkoop ticket vinden? Doe dan hetzelfde als wat ik heb gedaan. Voor een prikkie vlieg je namelijk naar Venetië. Zelf heb ik voor minder dan 30 euro met Ryanair gevlogen naar Venetië. Ja, weliswaar geen Balkan land, maar het is geen straf om in deze prachtige stad je reis te beginnen, toch? Binnen enkele uren reis je gemakkelijk met het openbaar vervoer naar Slovenië. 
 

Sloveense lekkernijen proeven

Na Venetië ontdekt te hebben, ben ik met de Flixbus vertrokken naar Ljubljana. Deze stad is de hoofdstad van Slovenië. Met de Flixbus duurt het vanuit Venetië ongeveer drie uur om er te komen. 
In Ljubljana verbleven wij in hostel Tivoli. Dit hostel is zeker een aanrader. Het is centraal gelegen, heel schoon en er wordt een gratis ontbijt aangeboden dat bestaat uit toast met Nutella en boter of jam en melk met muesli. Zo kun je je dag goed beginnen. Naast ons hostel was er een leuk restaurant met typisch lokale gerechten. Wij werden meteen uitgenodigd om kennis te maken met de Sloveense keuken. Wij kozen ervoor om meerdere kleine gerechten te proeven. Ze kwamen met allerlei lekkers op tafel. Een gerecht wat je zult tegenkomen in Slovenië, of eigenlijk in heel de Balkan, is het beroemde ćevapčići. Dit zijn worstjes die geserveerd worden met patat, ui en brood. Het is lekker om er koude ayran bij te drinken. Dit is een heerlijk drankje gemaakt van yoghurt, zout en water.  In het restaurant (waar ik de naam helaas niet meer van weet), waren ze heel gastvrij. Na afloop werden we ook nog eens getrakteerd op een lokaal drankje, genaamd Rakija. 

 

Slenteren door Ljubljana

Een aanrader om te zien in Ljubljana, is het centrale plein waar het altijd gezellig is. Op dit plein is veel te zien, waaronder een knalroze kerk. Daarnaast is er in de buurt van dit plein een markt, waar ze souvenirs, kleding en groenten verkopen. Voor een mooi uitzicht kun je het kasteel bezoeken. Als je ultieme rust wilt en als je van de natuur wilt genieten, raad ik Park Tivoli aan! Als je van streetart houdt, dan is het bezoeken van de wijk Metelkova zeker de moeite waard. Het is een hippe, alternatieve wijk waar veel kunstenaars bij elkaar komen. Er zijn een aantal barretjes in de wijk, die vooral ’s avonds tot leven komen. Overal is graffiti en andere kunst te bewonderen. De wijk telt vele kleurrijke gebouwen, waaronder ook hostel Celica Art. Dit was vroeger een gevangenis, maar is later omgebouwd tot een hostel. Wij hebben hier niet verbleven, maar als je op zoek bent naar een bijzondere accommodatie met een verhaal, dan kun je overwegen om in hostel Celica Art te verblijven. 

Slenteren door Ljubljana 


Op naar Kroatië

Na een paar dagen in Ljubljana vertoefd te hebben, vertrokken we richting Kroatië! De hoofdstad van Kroatië, Zagreb, was als eerste aan de beurt om door ons ontdekt te worden. Tsja, wat wist ik al van Kroatië? Ik kende alleen de goede Kroatische voetballer Luka Modrić. Verder wist ik helemaal niks over dit land, dus ik liet me verrassen. In Kroatië wilden wij beginnen in Zagreb. Deze stad is aangenaam en compact. Een bezienswaardigheid die ik kan aanraden is de Mirogoj begraafplaats. Het is misschien een rare gedachte dat dit een begraafplaats is, maar tegelijkertijd is het zo mooi. Het is een begraafplaats voor iedereen, want diverse religies worden hier begraven. 


Museum verbroken relaties

Ooit een gebroken hart gehad? Of je nu wel of geen gebroken hart hebt gehad, je moet naar dit museum in Zagreb. Dit is niet een historisch museum, maar een grappig museum. Je kunt hier allerlei voorwerpen vinden die te maken hebben met het verbreken van een relatie. Een voorbeeld dat je tegen kunt komen is bijvoorbeeld een schoen of een sok. Er zit altijd tekst en uitleg bij en soms is de tekst hilarisch, aldus een aanrader! De openingstijden zijn van ’s ochtends 9:00 uur tot ’s avonds 21:00 uur. Handig om te weten is dat studenten korting krijgen.
 

Eiland Brač

Wist je dat Kroatië meer dan 1000 eilanden heeft? Het liefst zou ik ze allemaal willen ontdekken, maar ik vind het aantal net iets te veel. Wil je zwemmen in helderblauw water en ultiem genieten? Dan raad ik het eiland Brač aan. Het was moeilijk om een keuze te maken, maar uiteindelijk hebben wij gekozen voor een rustig eiland (Bol) en een iets drukker eiland (Hvar). In Bol (gelegen op het eiland Brac) kun je heerlijk tot rust komen. Het is er schoon, de stranden zijn prachtig en de straatjes en restaurantjes geven het ultieme eilandgevoel. Het bijzondere strand Zlatni Rat mag je niet missen! Dit strand is zo bekend, vanwege de langwerpige smalle vorm die als een soort tong uitmondt in de zee.
Je hoeft je geen zorgen te maken over een accommodatie in Kroatie, appartementen heb je in overvloed. Voor ongeveer 20 euro heb je een ruim appartement. Meer heb je eigenlijk ook niet nodig, want het strand is op loopafstand.

Het plaatsje Bol op het eiland Brač


Party eiland Hvar

Als je in Kroatië bent, moet je naar het eiland Hvar! Toen ik van de boot afkwam, zag ik dat er meteen al een white party aan de gang was. Wij hadden een hostel geboekt met zwembad. Het bleek echter een fail te zijn. De hostelmedewerkers waren er heel trots op dat hun hostel een zwembad had, maar had ik al gezegd dat het zwembadje ongeveer 1 bij 1 meter was? De kamers vonden wij niet mooi, dus na een nacht te hebben verbleven in dit hostel zijn we met onze backpack vertrokken. We wilden op het eiland blijven, maar dan wel in een betere accommodatie. Gelukkig waren er zat appartementen beschikbaar en na even onderhandeld te hebben over de prijs (dit is normaal in de Balkan), hadden wij een perfect onderkomen voor de komende dagen! Hvar is duurder dan de rest van Kroatië. Dit heeft te maken met de vele highclass inwoners van Kroatië die hier komen, waardoor de meeste restaurants en activiteiten gericht zijn op dit publiek. Voor leuke feestjes ga je naar bar Kiwi, Hula Hula Beach Bar en Carpe Diem Beach Hvar.

De haven van Hvar


Game of Thrones fans opgelet, bezoek Dubrovnik!

Game of Thrones fans moeten naar Dubrovnik. Daar is een deel van de serie namelijk opgenomen. Het is zelfs mogelijk om een 'Game of Thrones'-tour te doen. Zelf heb ik de serie nooit gevolgd, maar oh wat was Dubrovnik mooi en lekker warm toen ik er was. Minpuntje is dat deze stad duurder was dan andere plekken in Kroatië. Eigenlijk is dit ook wel begrijpelijk. Er komen zoveel toeristen naar deze prachtige stad, dus waarom zou je de prijzen niet ophogen? Dubrovnik staat bekend om zijn bijzondere oude stad, die een beetje doet denken aan Rome. Een must is het slenteren door de prachtige oude stad en lekker genieten van Kroatisch eten in de vele restaurants die te vinden zijn binnen de oude stadsmuren. In de avond kun je goed uitgaan bij club Revellin. Hier draaien ze vooral techno muziek. Wij verbleven in een appartement dat The Red Dwarf Guesthouse heet. De locatie was niet heel centraal, maar dat was ook het enige minpunt. De eigenaar was heel gastvrij en we kregen een uitgebreide uitleg over de bezienswaardigheden en een plattegrond van de stad. Toen we binnenkwamen, moesten we onze paspoorten geven ter controle. Op de dag van vertrek heeft de eigenaar van het appartement ons afgezet bij het busstation. Hij biedt deze service aan, omdat het busstation vanaf zijn accommodatie moeilijk te bereiken is. Hij had in mijn paspoort gezien dat het mijn verjaardag was op de dag dat we vertrokken en nadat hij ons afgezet kreeg ik opeens een bos bloemen van hem. Zo attent! Voordat wij dit appartement hadden geboekt, hadden we al veel recensies gelezen dat het een hele behulpzame man was. He made my day!

Een leuk steegje in Dubrovnik


Goed om te weten voordat je naar de Balkan gaat

De Balkan bestaan uit de volgende landen: Albanië, Bosnië, Bulgarije, Griekenland, Kosovo, Kroatië, Noord-Macedonië, Servië en Turkije. Deze landen zijn meestal erg goedkoop voor toeristen. Voor overnachtingen ben je minder dan 20 euro per nacht kwijt. Een lekker belegd broodje kost in Kroatië bijvoorbeeld zo'n 3 euro. Het openbaar vervoer is er ook goedkoop. Zo hebben wij meerdere malen langeafstandsbussen genomen om van de ene naar de andere plek te komen. Bussen zijn goedkoop. Van bijvoorbeeld Ljubljana naar Zagreb ben je niet meer dan 15 euro kwijt voor een rit van ongeveer 3 uur. Dit is niet duur, maar bedenk wel dat er minder comfort is vergeleken met de bussen in Nederland. Daarnaast is het goed om te weten dat je in deze landen meestal geld moet betalen voor je bagage. Dit zal doorgaans niet meer dan 2 euro bedragen. De wegen zijn niet zoals in Nederland, van een gordel hebben sommigen niet eens gehoord en de rijstijl van de chauffeurs kan soms even wennen zijn. Gelukkig hebben wij alle ritten overleefd. Qua eten zijn de Balkan landen een hemel op aarde voor de vleeseters. Er wordt het liefst zoveel mogelijk vlees gegeten. Als je vegetarisch bent, is er minder keuze, maar gelukkig heb je ook het verrukkelijke börek. Dat is een deeggerecht dat gevuld is met kaas, spinazie of gehakt. Communicatie kan stroef verlopen, omdat sommigen geen Engels kunnen spreken. Maar hey, don’t forget, Google is your best friend!

Bestemmingen

  1. Home
  2. blog
  3. reis door de balkan
Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!

Door je in te schrijven bevestig je dat je de nieuwsbrief van weflycheap wil ontvangen in je inbox en ga je akkoord met de voorwaarden.