Header afbeelding

Bosnië & Montenegro

Gastvrijheid, feesten & natuur

Verwend worden door de Bosnische bevolking 

Hoe ben ik in hemelsnaam in Bosnië terecht gekomen? Ik ben vanuit Dubrovnik met de bus vertrokken naar de hoofdstad van Bosnië, namelijk Sarajevo. Dit duurde ongeveer zes uur.
Het was te doen, maar de wegen in Bosnië zijn niet geweldig. Anyways, I survived the trip! 
Er was iets grappigs gebeurd. Wij waren namelijk in de bus aan het slapen. Bij het instappen werd er niet gevraagd naar onze tickets. Wij wilden onze tickets laten zien, maar er werd ons verzocht gewoon in te stappen en een plekje te zoeken. Zo gezegd, zo gedaan. Na een aantal uur werden wij plots wakker gemaakt door de buschauffeur. Wat bleek, meneer de buschauffeur had een check gedaan en het bleek dat er twee personen waren die eerder uit moesten stappen. Oftewel, we hadden een verkeerd ticket gekocht en moesten extra bij betalen. Maar in Bosnië betalen ze met de Mark. Wij hadden alleen euro’s bij ons en die werden helaas niet geaccepteerd. We dreigden uit de bus gekickt te worden in the middle of nowhere! Gelukkig kwam onze held in spijkerbroek op sneakers er al snel aan. Een Bosnische man die in Amerika woonde en als toerist zijn land bezocht, kwam verhaal halen. Na een gesprek van vijf minuten gevoerd te hebben met de buschauffeurs betaalde hij ons ticket! 
Wij wisten niet hoe wij hem moesten bedanken en waren sprakeloos op dat moment. Het enige wat onze held zei was: "thank you for visiting my country." Dat was onze eerste kennismaking met een Bosniër en we voelden ons helemaal welkom in dit land. Hierna vervolgden we onze busrit en konden we weer lekker slapen.

 

Verblijven in Sarajevo

Toen we aankwamen met onze backpack in het centrum van Sarajevo was het zoeken naar een hostel. Via Booking.com checkten we het aantal beschikbare hostels en dat aantal bleek veel te zijn. Bosnië is prachtig, maar nog niet echt ontdekt door toeristen. We hadden hostel Residence gevonden en we waren de enige twee bezoekers. We hadden dus eigenlijk een privé hostel middenin het centrum. 
De gastvrouw was heel aardig en gaf ons informatie over Sarajevo. Het hostel wordt gerund door een familie, heeft een centrale ligging, gunstige prijzen en naast slaapzalen worden er ook privé kamers aangeboden. Na onze tassen neergezet te hebben en ons opgefrist te hebben, gingen we de stad verkennen. We werden open ontvangen door iedereen. Toen we zeiden dat wij uit Nederland kwamen, kregen we thee aangeboden en een zoet gebakje. Het werd al snel duidelijk dat de bevolking erg blij is met toeristen. 

 

Must see in Sarajevo

In Sarajevo wonen voornamelijk moslims. Je kunt in deze stad dan ook veel moskeeën vinden. Uit respect voor de bevolking bedekte ik mijn schouders. Op vrijdag is het rondom de moskee erg druk, omdat dit een heilige dag is voor moslims. Naast moskeeën heb je ook een synagoge en een kerk genaamd Katedrala Presvetog Srca Isusova, letterlijk vertaald betekent dit Heilig Hartkathedraal. Slenter door de gezellige straten van de Old Bazaar. Dit wordt ook wel in de volksmond de Baščaršija genoemd. In deze wijk kom je veel dingen tegen uit de Ottomaanse tijd. Hier kun je souvenirs en kunstwerken kopen. Daarnaast zijn hier ook cafés waar je voor weinig kunt eten en drinken. In de avond komt de bevolking na een dag gewerkt te hebben, chillen in één van die cafés.

Een lekkernij uit Bosnië

 

Goed om te weten als je in Bosnië bent

Bosniërs kennen een heftige geschiedenis. Toen ik aan een aantal locals vertelde dat ik na Bosnië ook Servië zou bezoeken, waren ze daar sceptisch over. Het ligt nogal gevoelig tussen de Bosniërs en de Serven, dus het beste is om daar zo min mogelijk over te praten. Verder kan het zijn dat je erg veel rook tegenkomt. Dat is echt een nadeel vind ik zelf, want in Bosnië roken ze bijna overal, zelfs in cafés, clubs en met een beetje pech ook in bijvoorbeeld langeafstandsbussen. Men rookt daar echt als een ketter. Eén van de redenen waarom dat zo is, is omdat een pakje sigaretten ontzettend goedkoop is. Voor een pakje sigaretten ben je minder dan €2 kwijt. Moet je nagaan. Dus als je niet zo goed tegen rook kunt, net als ik, dan is dat wel een minpuntje. Wat ik wel heb gemerkt, is dat de bevolking ontzettend vriendelijk is. Ze doen alles om de toerist het naar de zin te maken. Natuurlijk is het opletten op je spullen in Sarajevo, maar dat is niet anders dan in elke grote stad. Qua eten is er van alles. Er wordt voornamelijk vlees gegeten. Een beroemd gerecht dat je overal in de Balkan tegenkomt, is Cevapcici. Daarnaast wordt ook Börek veel gegeten. Dit is een deeggerecht dat gevuld is met kaas, spinazie of gehakt. Vaak wordt dit gegeten als ontbijt. Bij elke bakker en zelfs bij de supermarkten kun je dit gerecht vinden. 

Bosnisch winkeltje met handgemaakte spullen

 

Uitgaan in Sarajevo

De Balkanlanden staan erom bekend dat je daar goed kunt uitgaan. Ik wilde dat wel eens even testen, dus ben ik naar Cinemas Sloga geweest. Elke dag is deze club geopend van ’s avonds 18:00 uur tot ’s ochtends 5:00 uur. Het leuke aan Cinemas Sloga is dat er vooral Balkan muziek gedraaid wordt. 
Partyrockers in the house tonight? Everybody is going to have a good time! Die Bosniërs weten wel wat een feestje is! Bijna geen internationale muziek en hierdoor voelde ik mij echt in Bosnië.

 

Contact maken met de bevolking

Het was in het begin moeilijk om echte gesprekken te voeren met de locals. Gelukkig had ik een boekje mee met daarin handige zinnen in de Bosnische taal. Hierdoor was het mogelijk om niet meer alleen te communiceren met handen en voeten. Hieronder vind je handige basiswoorden die je kunt gebruiken als je naar Bosnië gaat.

Hallo spreek je uit als Dobar dan
Hoi spreek je uit als bok
Goedenavond spreek je uit als Dobra večerhh
Goedenacht spreek je uit als Laku noć
Aangenaam kennis te maken spreek je uit als Drago mi je što smo se upoznali
Ja spreek je uit als da
Nee spreek je uit als ne
Bedankt spreek je uit als hvala
Hoe gaat het spreek je uit als Kako ide?
Ik kom uit Nederland spreek je uit als Dolazim iz Nizozemske
Ik spreek Nederlands spreek je uit als Ja govorim nizozemski.
Spreekt u Engels spreek je uit als Govorite li vi engleski?
Waar kan ik een goedkoop hotel vinden spreek je uit als Gdje mogu naći jeftin hotel?
Wat kost het per nacht per persoon spreek je uit als Koliko košta noćenje po osobi?
Ik hou van jou! spreek je uit als volim te!

 

Montenegro

Na Bosnië ontdekt te hebben was het tijd voor buurland Montenegro. Letterlijk vertaald betekent Montenegro zwarte berg. De rit van Sarajevo naar Montenegro was een hel! We hadden een nachtbus genomen naar de populaire badplaats Budva en het was een lange rit. Ik schrok me wild, want er waren geen gordels en de weg was super hobbelig. Een vraag die bij mij opkwam tijdens de rit was, zal ik het overleven? Gelukkig heb ik het overleefd. Eenmaal aangekomen in Budva wilden we naar ons hostel lopen. We hadden een hostel geregeld, maar we konden het eerst niet vinden. Na de hoop bijna op te hadden gegeven, was het na ongeveer twee uur lopen eindelijk raak. Maar wat bleek? We waren beland in een spookhostel. Uiteindelijk konden we het hostel cancelen en hebben we gekozen voor een appartement aan het strand.

Een prachtig uitzicht in Budva, Montenegro

 

Verblijf in Budva

In Montenegro barst het van de accomodaties en dan met name appartementen. Als je op Booking.com kijkt, kun je meer dan 1000 appartementen vinden. Daarentegen zijn er veel minder hotels en hostels. Via het internet ben je vele malen duurder uit en als je direct boekt, dan zie je ook meteen hoe de kamer eruit ziet. Mijn advies is dus om in Budva pas een accommodatie te boeken. Voor de lowbudget reizigers is Hostel Montevizyon een topper die een goede beoordeling heeft. Geef je liever iets meer uit, omdat je meer privacy wilt, ga dan voor een appartement. Voor een privé kamer ben je per nacht niet meer dan € 25 euro kwijt. Wil je iets meer luxe, dan zal de prijs natuurlijk wat hoger liggen. Voor ultieme luxe raad ik hotel Iberostar Bellevue - All Inclusive aan. Dit hotel heeft alles om je vakantie te laten slagen. Maar liefst zeven bars, meerdere zwembaden, een fitnessruimte en direct gelegen aan het strand. Ook hotel Hotel Aleksandar Rafailovići is een aanrader. Dus of je nu een hostel, appartement of hotel zoekt, voor ieder is er wat wils.

Een strandje in Budva

 

Budva

In Budva barst het van de Russen en de highclass Montenegrijnen. Iedereen komt hier met een voornamelijk doel: lekker genieten. Alle ingrediënten voor een perfecte vakantie zijn aanwezig. Ga je in de zomer, dan heb je aangenaam weer, prachtige natuur, gezellig uitgaansleven en daarnaast is Budva, ondanks dat het een populaire kustplaats is, cheap! De munteenheid in Montenegro is euro, dus dat is ideaal! Voor een belegd broodje was ik € 2 kwijt. In de avond gaan de meeste feesten bij club Trocadero. In het midden van de openlucht club bevindt zich de ‘Eiffeltoren’. Tip: in Budva heb je veel bureaus die boottochten aanbieden. Ga een dag op stap met de boot en ga naar het mooie Sveti Nicola. Dit wordt ook wel verkocht als een boottocht naar Hawaii. Oké, misschien is het niet helemaal zoals op Hawaii, maar het komt aardig in de buurt. Ook is het leuk om een kayak te huren of om op een boot tour te gaan en de omgeving vanaf het water te verkennen. 

  1. Home
  2. blog
  3. reis door bosnie en montenegro
Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!

Door je in te schrijven bevestig je dat je de nieuwsbrief van weflycheap wil ontvangen in je inbox en ga je akkoord met de voorwaarden.