Porto | Weflycheap

Porto

Porto

Een tijdje geleden was het weer hoog tijd om een reisje te boeken. Alleen konden wij maar niet besluiten waar we naar toe wouden.. Na lang wikken en wegen, besloten we om het een keer totaal anders te doen.. Een verrassingstripje werd geboekt! En Porto was de bestemming: de tweede stad van Portugal, een mix van sfeervolle straten, gekleurde huisjes, kronkelende steegjes en veel te steile trappen. Wat mij betreft een echte aanrader!

Het centrum van Porto

Als allereerste moet je je gewoon onderdompelen in het oude centrum van Porto, wat door UNESCO is benoemd tot werelderfgoed. De stad is gebouwd langs heuvels en wordt in tweeën gesplitst door de rivier de Douro. Het oude centrum, de Ribeira, begint aan de rivieroever en strekt zich uit tot aan de heuvels. Het is een karakteristieke wijk met opeengepakte huisjes, kleine steegjes, ontelbare trappen en overal was die buiten hangt. Die trappen zorgen ervoor dat je regelmatig een mooi uitzicht krijgt over de daken van de stad. Terwijl je langzaam door deze prachtige wijk slentert, kom je langs de kathedraal Sé de Porto, het Plein van de Vrijheid, in het Portugees genoemd Raça da Liberdade, het Paço Episcopal (het bisschoppelijk paleis) en vele andere prachtige gebouwen! Ook is het erg leuk om een bezoekje te brengen aan de boekenwinkel, Livraria Lello Porto. Een prachtige trap staat in het middenin opgesteld, die je ongetwijfeld ergens aan doet herinneren: jawel, dit is de boekenwinkel waar de bibliotheek van Harry Potter is op geïnspireerd.

De Douro oversteken!

Vanaf de Ribeira is het de moeite waard om via de imposante Dom Luis I-brug (of één van de andere vele bruggen) over te steken naar de overkant van de stad, naar de wijk Vila Nova de Gaia. Vanaf de brug heb je een mooi uitzicht over de rivieroever en de talloze ‘opgestapelde’ huisjes. Daarnaast kun je aan de overkant van de rivier heerlijk dineren, waardoor je ’s avonds de stad kunt bewonderen, ondergedompeld in lichtjes. Ook kun je in Vila Nova de Gaia in één van de meer dan vijftig wijnkelders Port proeven. Alle bekende portmerken zijn hier vertegenwoordigd. Tijdens de proeverij krijg je eerst een rondleiding door de kelders, wat vervolgens wordt afgesloten met een kleine port proeverij. Zelf hebben wij dit helaas niet gedaan, vanwege tijdgebrek, maar eigenlijk kun je Porto niet verlaten zonder een bezoekje te hebben gebracht aan één van de vele wijnkelders.

schermafbeelding-2016-12-11-om-19-40-03

img_20161209_232536schermafbeelding-2016-12-11-om-19-40-11

Huur een fiets!

Porto zelf is natuurlijk al ontzettend leuk, maar je citytripje wordt nog leuker als je ook de kustlijn meepakt! Dit kan met de metro, maar een andere (veel leukere!) optie is het huren van een fiets! Zonder plan stapten wij op de fiets, en volgden we de Douro de stad uit. Langzamerhand werd het rustiger, en kwam de ruige kustlijn steeds meer in zicht. Onder een warm zonnetje hebben wij ontzettend genoten van deze mooie kustlijn van Portugal!

2016-12-09-23-27-46

Igreja de São Fransisco

Oftewel, de San Francisco kerk. Deze kerk hoort eigenlijk in het rijtje thuis bij de bezienswaardigheden van het oude centrum van Porto, maar deze kerk maakte zo’n indruk op mij, dat het wel een ereplaatsje verdiend heeft! Van buiten is de San Francisco kerk niet zo spectaculair, of zeg maar gewoon niet spectaculair. Wij twijfelden dan ook of we wel naar binnen wouden. Wat ben ik blij dat we dat WEL gedaan hebben! Deze kerk is vanbinnen fenomenaal. De hele kerk, en dan overdrijf ik niet, echt de hele kerk is van binnen bewerkt met houtsnijwerk, wat vervolgens is ingelegd met bladgoud. Overal waar je kijkt blinkt er goud. Met recht is deze kerk uitgeroepen tot Nationaal Monument van Portugal!

 

Mis nooit meer een topdeal!