Header afbeelding

Een weekendje weg in eigen land

Ontdek Zuid-Limburg!

Zuid-Limburg staat bekend om het bourgondische leven, het prachtige heuvelachtige landschap en om de vele activiteiten die je hier kunt ondernemen. Wanneer je door Zuid-Limburg rijdt, heb je het gevoel dat je in het buitenland bent. De perfecte plek voor een vakantie in eigen land dus!

 In Zuid-Limburg kom je ook vele historische bezienswaardigheden tegen. Qua geschiedenis is er hier ook veel gebeurd en daar zie je dan ook nog veel van terug.

 Een perfecte uitvalsbasis voor een vakantie Zuid-Limburg is het gezellige stadje Valkenburg. Valkenburg zelf is een super leuke bestemming waar veel te doen is, maar vanuit hier ben je ook snel op allerlei andere plekken in de omgeving.

 In dit artikel deel ik mijn top 5 met bezienswaardigheden in Zuid-Limburg. Zo heb je alle ingrediënten voor een afwisselend weekendje weg.

Top 5 bezienswaardigheden Zuid-Limburg

1. Brunssummerheide

Tussen Heerlen, Brunssum en Landgraaf vind je het natuurgebied De Brussummerheide. Dit afwisselende en veelzijdige natuurgebied is maar liefst zo’n 600 hectare groot. Je vindt er stukken bos, maar ook open zandvlaktes en natuurlijk de prachtige heide. In de zomer kleurt de Brunssummerheide prachtig paars en is het helemaal gaaf om hier een wandeling te maken.

Met een beetje geluk spot je nog dieren die in het gebied leven, zoals salamanders, hagedissen, vossen of reeën.

In het natuurgebied kun je verschillende wandelingen maken. Als beloning kun je jezelf daarna trakteren op een drankje en een heerlijke punt Limburgse vlaai. Hiervoor kun je goed terecht bij Brasserie De Uitvlucht.

2. Vaals - Drielandenpunt + Wilhelminatoren

Op de Vaalserberg (322,5 meter boven NAP), het hoogste punt van Limburg, bevindt zich het drielandenpunt. Hier komen de grenzen van Nederland, België en Duitsland samen. De grenssteen markeert het punt waar Nederland, België en Duitsland bij elkaar komen. Ook vind je hier het hoogste punt van Nederland.

Bovenop de berg vind je ook meerdere wandelroutes door het naastgelegen bos. Of je kunt een poging wagen om zo snel mogelijk uit het labyrint te komen. Ook zijn er twee uitkijktorens. Vanaf de 35 meter hoge Wilhelminatoren heb je een geweldig uitzicht over het heuvelachtige Limburgse landschap.

3. Margraten - Amerikaanse Begraafplaats

Op deze enige Amerikaanse Begraafplaats in Nederland zijn ruim 8.000 militairen begraven. Het merendeel van deze militairen is gesneuveld tijdens de bevrijding van het zuid-oosten van Nederland in de Tweede Wereldoorlog.

De begraafplaats is vanuit de omgeving goed te herkennen door de 30 meter hoge toren. Het is heel indrukwekkend om hier rond te lopen. Je mag er zelf rondlopen, maar er worden ook rondleidingen georganiseerd. Het gehele terrein wordt heel netjes onderhouden en dat zie je aan de perfecte staat van de graven, het gras en de bloemen.

4. Maastricht

Maastricht is een bruisende stad met veel terrasjes, hippe winkels en historische gebouwen. Er worden veel evenementen georganiseerd, waardoor er altijd wel iets leuks te beleven is. Het is een leuke stad om een dagje te shoppen, te genieten van het heerlijke eten en je echt even in de vakantiesferen te wanen.

Het Vrijthof is het bekendste plein van Maastricht. Het is het culturele hart van de stad waar veel evenementen plaatsvinden en waar je ook meerdere musea vindt. Het is een fijne plek om even op een terrasje bij te komen van een wandeling door deze stad.

Breng ook zeker een bezoek aan de Boekhandel Dominicanen. Het is een geweldig mooie boekhandel in de 700 jaar oude Dominicaner Kerk.

De historie van Maastricht zie je nog terug in het straatbeeld. Je vindt er nog delen van de vestingwerken en de oude stadsmuur. Ook ondergronds is er genoeg te beleven. Tijdens een rondleiding door de grotten of kazematten kom je alles te weten over de oude verhalen van deze stad.

5. Valkenburg

Valkenburg heeft een bruisend centrum, vol terrasjes, restaurantjes, winkels en mooie oude gebouwen. Een heerlijke plek om doorheen te struinen.

Laat je rondleiden door de gangenstelsels van de Fluweelengrot en kom meer te weten over de geschiedenis hier. Een gids vertelt je verhalen over de blokbrekers die in deze grot mergel wonnen om daarmee kerken en kastelen te bouwen. En over de mensen die zich tijdens de oorlog in de grot schuil hielden. Vooral de muurschilderingen en sculpturen maken indruk!

De vluchtgangen van de Fluweelengrot leiden naar de Kasteelruïne. Hier wandel je door de oude ridderzaal, wapenkamer en de kapel. Er werd hier vroeger veel gevochten, maar er is niet veel meer over van het kasteel omdat Stadhouder Willem III het zelf liet opblazen om maar te voorkomen dat het in handen kwam van de vijand. Vanaf de ruïne heb je een geweldig uitzicht over Valkenburg.

Vanuit het centrum van Valkenburg kun je met de kabelbaan omhoog naar de 68 meter hoger gelegen Wilhelminatoren. Tijdens deze rit kun je genieten van het uitzicht over de stad.

Eenmaal boven kun je nog een aantal andere (spannende) activiteiten ondernemen, zoals rodelen, tokkelen, lasergamen of tuben.

Waar overnachten?

Zoals ik al aangaf is Valkenburg een goede uitvalbasis voor leuke activiteiten in Zuid Limburg. Een fijne accommodatie vind je op de top van de Cauberg bij Landal Kasteeldomein De Cauberg. Het is een fijn park met super mooie huisjes en een goede ligging. Even de Cauberg af en je staat midden in Valkenburg.

Waar eten?

In Valkenburg en Maastricht vind je super veel verschillende restaurantjes en terrasjes. Er zit altijd wel iets voor je bij. Mocht je in Valkenburg op zoek zijn naar een fijn eetgelegenheid, ga dan eens eten bij La Casa.

Reserveren is hier nodig, want het is echt een populaire plek. En dat is met een reden, want het eten is hier echt mega lekker! La Casa bevindt zich in het midden van het historische centrum van Valkenburg. Je kunt hier gerechten bestellen uit de Italiaanse en Spaanse keuken. Pizza's, pasta's en tapas.

Zo zie je maar, ook in eigen land is er veel te ontdekken. Zuid-Limburg heeft me positief verrast! Er is nog veel meer te doen in deze omgeving, dus ik ga zeker nog een keer terug.

Wat zijn jouw favoriete plekken in Zuid-Limburg?

Bestemmingen

  1. Home
  2. blog
  3. ontdek zuid limburg
Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!

Door je in te schrijven bevestig je dat je de nieuwsbrief van weflycheap wil ontvangen in je inbox en ga je akkoord met de voorwaarden.