Header afbeelding

Last minute naar Noord-Macedonië

Wat een prachtig avontuur

Prachtig Noord-Macedonië 

Het was zomer en ik wilde nog graag even weg. Veel tickets waren al uitverkocht en alles was superduur. Tsja, wat moest ik doen dan? Ik wilde gewoon even weg uit Nederland! Ik zag een ticket voor maar € 20 euro naar de hoofdstad van Bulgarije, Sofia…ik dacht hebbes! Meteen een enkeltje Sofia geboekt met Wizzair. Deze maatschappij heeft als slogan ‘pink is the new green’ en dat bevalt me wel! Zo voel ik me toch niet heel erg schuldig wanneer ik vlieg. Na even research gedaan te hebben kwam ik er al snel achter dat er in Sofia niet heel veel te beleven was, dus leek het mij niet verstandig om lang in Sofia te blijven. Maar…natuurlijk kunnen mijn vakanties niet oneindig zijn, dus moest ik een ticket terug naar huis hebben. Een ticket voor € 80 vanaf Ohrid (Noord-Macedonië) in het hoogseizoen met 10 kilo handbagage met TUI vond ik niet zo’n slecht idee. Voordat ik vertrok naar Bulgarije, had ik mijn eigen planning gemaakt. Ik zou in één week tijd twee landen ontdekken, namelijk Bulgarije en Noord-Macedonië.

De haven van Ohrid

De hoofdstad van Noord-Macedonië, Skopje

Na Sofia ontdekt te hebben, vertrokken we met de bus naar de hoofdstad van Noord-Macedonië, Skopje. Ik was erg benieuwd naar Skopje, omdat ik eerder had gelezen dat het een rare stad was. Velen hadden geschreven dat het een rare stad was, omdat er zo veel standbeelden zijn. Overal waar je kijkt zie je een standbeeld. De busrit zou vanaf Sofia niet langer dan drie uur moeten duren, maar geloof het of niet; de buschauffeur wist niet waar hij naartoe moest. Het was een erg trotse man en durfde niks tegen de passagiers te zeggen! Ik als leek wist natuurlijk niet dat de beste man compleet de verkeerde kant op ging. Achter ons was er een man uit Noord-Macedonië die plots schreeuwde. Ik schrok me wild. Wij vroegen later wat er aan de hand was en hij vertelde ons dus dat de buschauffeur de weg kwijt was. Gelukkig was de man achter ons voor Tom Tom aan het spelen, want navigatie in Noord-Macedonië is dus blijkbaar nog niet geïntroduceerd. Anyways, toen de buschauffeur in de juiste richting aan het rijden was, kwamen we aan bij de grens. We stonden meer dan twee uur stil. Reden hiervoor was dat een meisje tassen had geshopt in Bulgarije en ze kon belasting terugkrijgen in Noord-Macedonië. Door haar moesten alle passagiers in de bus meer dan twee uur wachten. Gelukkig vermaakten wij ons in de bus met de locals en kregen we meer insider informatie over het leven van een Noord-Macedoniër. Na meer dan twee uur gewacht te hebben en nadat een aantal passagiers diep gezucht hadden, vervolgden wij onze weg weer. In de avond kwamen wij aan in Skopje! 

Drama met het vinden van ons hotel

Oké, als er iets is waar ik niet goed in ben is het Google Maps. Toen we ons hostel zochten deden we er misschien wel meer dan een uur over om het te vinden. Na een aantal locals gevraagd te hebben, waren we het spoor bijster. Wat bleek? Het adres klopte niet! Eindelijk hadden we dan ons hostel gevonden. Het is erg grappig, want het gebouw was erg groot en er zat ook een hotel bij. Het hotel was echter veel duurder. Het hostelgedeelte vonden wij niet super, maar we hadden al geboekt en annuleren was niet mogelijk. Na even met de baas gesproken te hebben, bleek dat we een upgrade konden krijgen bij het hotel voor maar € 10 extra. Wie zegt daar nee tegen? Meteen grepen wij die kans aan en chillden we ultiem in ons luxe hotel! Een dag later gingen we de stad verkennen en kwamen we de eigenaar van het hotel tegen. Hij zei tegen een medewerker van een lunchroom…geef die dames versgeperste sinaasappelsap op mijn kosten. Dat was een heel aardig gebaar, waarna wij de hoteleigenaar hebben bedankt en hebben genoten van onze sinaasappelsap. 

Openbaar vervoer in Noord-Macedonië

Nu ik deze blog schrijf denk ik terug aan de tijd die ik daar heb gehad en oh wat mis ik het zo. Als ik de kans had vloog ik nu weer naar Noord-Macedonië. Ik had van te voren gelezen dat je in Noord-Macedonië op moest passen als je met de taxi ging. Dit gold voor heel de Balkan. Eerder heb ik ook gereisd door Bosnië, Montenegro en Servië en deze landen heb ik als zeer positief ervaren. Omdat we laat in de avond aankwamen, waren we toch voorzichtig met het nemen van een taxi. Ons hostel was op twintig minuten loopafstand dus dachten we, laten we maar gaan lopen. We vroegen de weg aan een ober in een restaurant en wat bleek? Hij kon geen woord Engels! Na even de wificode gevraagd te hebben om toegang te krijgen tot Google Maps konden we weer verder en vonden we ons hostel na twintig minuten gelopen te hebben.

Must see nummer 1 in Noord-Macedonië, Matkakloof

Toen ik terugkwam van vier maanden Azië was het voor mij even wennen om te reizen in Europa. Ik was gewend aan hiken en het spotten van adembenemende natuur. Ik was bang dat ik dat niet in Europa tegen kon komen. Begrijp me niet verkeerd, Europa is ook prachtig, maar Azië is toch iets spectaculairder in mijn ogen. Totdat ik opeens de Matkakloof tegenkwam op Google. Ik dacht I can’t miss this highlight. Vanaf het centrum in Skopje neem je een bus en binnen 40 minuten ben je bij de kloof. Entree is gratis! Toen wij er waren was het erg mooi weer. Je kon kiezen voor een boottocht, maar wij wilden iets actiefs doen en dus gingen we kajakken! Ultieme vrijheid in de prachtige natuur! Had ik al gezegd dat Noord-Macedonië spot, maar dan ook spotgoedkoop is? Voor minder dan 10 euro waren we urenlang aan het kajakken. Onderweg prachtige foto’s gemaakt. Tip: vergeet niet om een drybag mee te nemen, want je weet maar nooit. De Matkakloof deed me denken aan Ha Long Bay in Vietnam. Ik vond de Matkakloof zelf mooier. Één van de redenen hiervoor was dat het nog zo onontdekt was. Hier kwamen vrijwel geen toeristen en het was nog zo ongerept.

De Matkakloof

Lekker en goedkoop eten in Noord-Macedonië

In Noord-Macedonië heb je veel mensen uit Turkije en ook veel Albanezen. Mijn ervaring is dat de bevolking in Noord-Macedonië heel erg vriendelijk is. Ze ontvangn je met open armen. Het eten deed me denken aan Turks eten. Wat je zeker moet proeven is Börek. Dat is een deeggerecht die je in elk Balkan land kan vinden. Het grappige is dat elk Balkan land zegt dat börek van hen is! Zo zeggen de Noord-Macedoniërs dat ook. Börek kan gevuld zijn met kaas, spinazie of met gehakt. In Noord-Macedonië staat er veel vlees op het menu. Ben je vegetarisch? Geen probleem, dan kun je de Macedonische specialiteit Tavce Gravce proberen. Als je dit door de vertaalmachine van Google gooit staat er ‘een schaal met bonen’. Dit gerecht wordt geserveerd met brood. Tip: bestel er Ayran bij! Ayran is karnemelk en het is delicious! Ik schrok erg van de prijzen in Noord-Macedonië. Zo goedkoop had ik het gewoon niet verwacht!

Dakloos worden voor 1 nacht in Ohrid?

Na Skopje vertrokken we naar onze eindbestemming Ohrid. We wilden dit keer een echte chill vakantie en we dachten dat Ohrid daar de perfecte bestemming voor was! Eenmaal aangekomen in Ohrid wilden we met de taxi naar het centrum gaan. De taxichauffeurs gaven hele hoge prijzen aan dus we pakten onze backpack en gingen twintig minuten lopen naar het centrum. Geld bespaard en ook nog eens wat van de omgeving gezien, dus win win situatie. Tsja, we zijn nogal van het op de bonnefooi principe. In Ohrid zijn er veel Nederlanders dus stapten we bij een Nederlandse reisbureau naar binnen. De vrouw keek ons met grote ogen aan en zei…hebben jullie nog geen slaapplek geregeld? Wij werden wel een beetje nerveus en dachten hmmm het zal toch niet overal vol zitten. Het zou toch niet zo zijn dat we voor 1 nachtje dakloos zouden worden? Er zou vast wel plek zijn! Na tien minuten gezocht te hebben hadden wij een perfect appartement gevonden met een geweldige locatie en het kostte per persoon maar € 10. Goed geregeld of niet? 

De Sveti Jovan Kaneo kerk in Ohrid

Salsa dansen in Ohrid

Ohrid is klein. Alles is op loopafstand en persoonlijk vond ik dat heel fijn. Hey, dat rijmt haha! Anyways, we wilden uitgaan en ik hoorde dat er een gave tent was genaamd Cuba Libre night club. Jaja mensen, schrijf deze plek op, want het is een aanrader. Toen ik naar Cuba Libre toeging waren er dames uit Cuba helemaal gekleed in de Cubaanse klederdracht en ze dansten op Reggaeton muziek.
Alle leuke liedjes kwamen langs en het leuke is dat toeristen ook mee gingen dansen. Entree is gratis en de drankjes zijn heel goedkoop. Deze plek ligt iets verder dan het centrum. Het is ongeveer twintig minuten lopen. Opzich geen probleem, maar er zijn veel straathonden in Noord-Macedonië. Dus mocht je bang zijn dan is het aan te raden om een taxi te nemen naar Cuba Libre. Tip: in de middag is ook genoeg vertier bij de bekende hotspot in Ohrid. Geen zin om te lopen? Dan ga je lekker high class voor €5 met de speedboot!

Afscheid nemen van Ohrid

Na een aantal dagen gechilld te hebben in het mooie Ohrid vertrokken we in de vroege ochtend met de taxi naar de airport. De taxichauffeur was heel aardig. Hij praatte alleen zo veel, gelukkig duurde de rit ongeveer twintig minuten. Het was tijd om te vertrekken naar Nederland, home sweet home!

Bootjes in het meer van Ohrid

Bestemmingen

  1. Home
  2. blog
  3. noord macedonie skopje ohrid
Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!

Door je in te schrijven bevestig je dat je de nieuwsbrief van weflycheap wil ontvangen in je inbox en ga je akkoord met de voorwaarden.