Nicaragua, laat je zintuigen prikkelen | Weflycheap

Nicaragua, laat je zintuigen prikkelen

Nicaragua, laat je zintuigen prikkelen

Het land waar gastvrijheid echt voelbaar is vanaf het moment dat je het vliegtuig uitstapt. Iedereen begroet je met een brede glimlach en een vrolijke Ola. Op deze reis wisselen natuur en cultuur elkaar steeds af. Je wordt er dagelijks verrast door rondvliegende kolibries en het geluid van brulapen & vogels is werkelijk oers en magisch tegelijk. In de steden hele andere geluiden, zoals de alarmen van auto’s die met een hele fanfare lijken af te gaan. Daarnaast is de bevolking dol op toeteren om het minste of geringste. Mensen liften er mee op vrachtwagens en koeien, varkens, kippen & honden lopen kriskras over straat, wat een schouwspel. Zo ook de markten, met de kleurrijke parasolletjes tegen de zon. Vrouwen met potten en pannen op hun hoofd en mannen die bepakt zijn met matrassen op hun rug voor de verkoop… ja echt! In de ochtend is er bedrijvigheid bij de rivieren en meren, waar vaak nog de was wordt gedaan. Overal in het land wappert de was aan de waslijnen of over prikkeldraad, gewoon omdat het kan. ’s Avonds kom je bij van alle indrukken met een lekker Tona biertje in de hand. DEET was absoluut mijn nieuwe parfum en de zonnebrand had al snel mijn dagcrème vervangen, maar dat was het meer dan waard. En? Ben ik goed op weg om je helemaal mee te nemen in Nicaragua sferen? Al deze typische dingen schreef ik op tijdens onze reis eind 2015, om ‘de thuisblijvers’ op zijn minst een beetje te laten voelen hoe het is om daar te zijn.

wasvrouwtje-bij-eerste-alinea

Onze absolute nummer 1

Er zijn plekken die je gedurende een rondreis door Nicaragua zeker niet over moet slaan. Isla de Ometepe staat daarbij wat ons betreft absoluut op nummer 1. Eigenlijk niet eens om alle hotspots en mooie vulkanen, die je natuurlijk wel gaat bezoeken, maar juist het gevoel wat dit eiland je geeft. Je hoeft hier geen afslagen te nemen om een dorpje te bezoeken, de dorpjes liggen namelijk aan de weg en je rijdt er dus dwars doorheen. Geweldig vind ik dat, ultiem beleven en genieten hoe de lokale bevolking leeft. Er heerst een soort van rust en je vergeet bijna dat je reis ook nog verder gaat. Een plek waar je wel wilt blijven en het serieus even zeer doet om weer weg te gaan. Wij hebben overigens de auto meegenomen op de pont, maar het eiland is ook prima op de fiets te verkennen. 

Kleurrijke koloniale steden

Ook al deed weggaan van Isla de Ometepe even zeer, toch zijn we blij dat we ook de steden Leon en Granada hebben bezocht. Koloniale steden waar ik persoonlijk erg van hou. In Granada worden de gebouwen nog voorzien van een nieuw likje verf, Leon is wat minder gepolijst en dus een stuk ruiger. Hier gaat je fotografiehart echt sneller van kloppen! In Granada hebben we genoten van het uitzicht vanaf de Iglesia de la Merced klokkentoren. Er was een regenbui op komst en voor het eerst in mijn leven kon ik daarom juichen… wat een foto’s leverde dat op. Ga in Leon het dak van de Kathedraal op, daar zal je geen spijt van krijgen. Neem wel een zonnebril mee, want het dak is hartstikke wit!   

leon granada

Ga erop uit

Kies zeker 1 a 2 vulkanen uit die je graag wil gaan beklimmen. Kijk goed naar de duur van de wandelingen, er is veel keuze, zowel zonder als met gids. Vulkaanboarden is ook zeker gaaf, maar vooral als je goed de tips van de technieken opvolgt, want je bent zo weer beneden. De nevelwouden bezorgden me kippenvel, maar te mooi om het niet te doen. Overal mist, de druppels die je hoorde vallen, weinig toerisme… een totaal andere wereld waar je je even in waant. De natuur is prachtig en ik zal het geluid van de brulapen nooit vergeten.    

natuur

Perfecte afsluiter

Als kers op de taart hebben we onze rondreis afgesloten op Little Corn Island. Eerst met een propeller vliegtuigje naar Big Corn Island gevlogen en erna met een Panga boot door. Bumpy ride en je wordt zeiknat, maar als je van pretparken houdt vind je dit echt te gek! Op Little Corn rijden geen auto’s, ben je echt in de Cariben, kun je al wandelend een rondje eiland doen, heerlijke vis eten en (na)genieten van alle positieve indrukken en prikkels die Nicaragua je gegeven heeft.

little-corn

Ook deze keer hebben we gezegd: Nicaragua, we komen terug. Ik ben benieuwd, want er is nog zoveel te zien!

onderaan-blog

Mis nooit meer een topdeal!