Namibië: welkom op de maan! | Weflycheap

Namibië: welkom op de maan!

Niet zonder mijn reisgenoten te informeren klim ik over de rand van Duin 45. Ik struin nog een stuk door het rode zand, totdat ik me driehonderdzestig graden kan omdraaien zonder ook nog maar één levende ziel te zien of te horen. De oorverdovende stilte die volgt zou je verwachten op de maan. Ik bevind me in de Sossusvlei van Namibië.

De weg omhoog

Er zijn uiteraard verschillende manieren om in Namibië te komen, maar we kiezen ervoor om de weg van Kaapstad omhoog te nemen, met een auto. Vanaf Kaapstad is het ongeveer duizend kilometer naar het eerste levensvatbare gehucht in Namibië: Keetmanshoop. Een typische nergensplek die bij een optimistisch gestemde reisgenoot leidt tot de vaststelling dat “je hier vermoord kunt worden om niks”.

Onze ervaring met Keetmanshoop blijft gelukkig beperkt tot de aanschaf van vier milkshakes, een wegenkaart en een verdwaald rondje over het industrieterrein – zulke dingen kunnen gebeuren zonder tom-tom. Wel een heel snelle manier om alle toeristische hotspots in één pitstop van drie kwartier over te slaan. De weg weer op, totdat de volstrekte leegheid van Namibië als vanzelf weer leidt tot heerlijke halfslaap op de achterbank. Want daar zit ik, al een uur of twaalf.

Kraters op de maan

En Namibië is leeg. Met iets minder dan drie inwoners per vierkante kilometer is het er nét iets drukker dan Mongolië. Je kunt prima in het midden van nergens de auto parkeren en op je telefoon kijken zonder bereik. Helemaal van de radar. Hoe zit het met de watervoorraad? Nog genoeg benzine om het halen tot de volgende tankstation?

Soms kloppen we het zand van onze auto, lopen we een moment het vocht uit onze enkels, en soms bezoeken we (ieder voor zich) ons eigen openbaar toilet. Wel even uitkijken voor slang en schorpioen. En dan weer door. Soms zien we aanwijzingen van leven in de vorm van scheve bordjes: obscure plaatsnamen als Kalkrand, Kub, Tsumis en Kamkam. Kraters op de maan.

Namibie-onderweg2 Namibie-Sossusvlei

Non-event

Van Keetmanshoop is het ongeveer 500 kilometer naar hoofdstad Windhoek, een eindje waar je met de alleszins redelijke wegomstandigheden gerust zeven uur voor uit kunt trekken. Opgelucht treffen we de buitenrand van Windhoek, volgens onze Kaapstadse huisbaas een non-event die de naam stad niet waardig is.

Dit reisadvies, samen met het gegeven dat ons eerste reisdoel nog een flink eind verder ligt dan Windhoek maakt dat we ons bezoek beperken tot een stop bij een willekeurig tankstation op de hoek van een willekeurig kruispunt. We kopen plastic verpakte broodjes en wat suikerwater. En dan door, want we moeten naar de Sossusvlei. Alles volgens plan. En dan verder. Maar eerst even wat eten.

Volgende keer meer over Namibië: van windhoek naar Sesrim en Swakopmund.

Mis nooit meer een topdeal!