Header afbeelding

Must sees in Jordanië

Must sees in Jordanië

Vandaag zal ik het hebben over enkele must-sees in Jordanië, een land dat volgens mij nog te weinig erkenning krijgt voor al het mooist ze heeft te bieden. Hieronder lezen jullie welke plaatsen jullie zeker niet mogen overslaan tijdens een reisje naar dit vergeten pareltje in het Midden-Oosten. Jordanië zit immers vol avontuurlijke to-do’s en bovendien deden sommige locaties dienst als setting voor enkele coole avonturenfilms zoals Lawrence of Arabia of Indiana Jones and the Last Crusade.

Petra - in de voetsporen van Indiana Jones

Bij het horen van Jordanië, wordt meestal meteen de link gelegd met de ruïnestad Petra. Wat velen niet weten is dat Petra oorspronkelijk als hoofdstad van de Nabateeërs (een Arabisch volk uit de Klassieke oudheid) werd gezien. De stad ligt volledig verborgen in een kloof in de heuvels, waardoor het pas echt ontdekt werd door archeologen in de 20ste eeuw! Wat Petra zo indrukwekkend maakt, is de manier waarop de stad tot stand is gekomen. Meerdere delen van de stad, waaronder Al Khazneh (‘de schatkamer’) en Ad Deir (‘het klooster’) zijn uit de rotsen uitgehakt. Jammer genoeg zijn de meeste gebouwen die er ooit stonden, vervallen tot ruïnes.

Vandaag de dag wordt Petra dagelijks bezocht door busjes toeristen die zich ofwel te voet ofwel te paard een weg banen door de eeuwenoude stad. Bovendien functioneert de oude stad voor vele berber gezinnen als dak boven het hoofd en proberen ze op allerlei manieren een graantje mee te pikken van het bloeiende toerisme in Petra. Vaak bieden de gezinnen je een tas muntthee aan in ruil voor enkele centjes. Voor een bezoek aan Petra neem je best de tijd om alles rustig te bezichtigen aangezien het hier gaat om een enorm groot en uitgestrekt domein. Bovendien behoort Petra ook tot het UNESCO Werelderfgoed sinds 1985 én werd het recent (in 2007) verkozen tot een van de zeven nieuwe wereldwonderen! Vast en zeker een bezoekje waard dus!

Wonderlijk Wadi Rum - Lawrence of Arabia achterna

Een tweede must-see in Jordanië, tevens deel van UNESCO Werelderfgoed, is de Wadi Rum woestijn. Deze woestijn wordt gezien als een van de mooiste ter wereld omdat ze qua toerisme nog niet overbevolkt is. Wadi Rum kan het best omschreven worden als een vallei met hoge rotswanden en overweldigende rode kleuren, waardoor het zelfs in putje winter een gevoel van warmte geeft. Hoewel wij ervoor opteerden om er een eendaagse tour van te maken (wegens tijdgebrek), is het zeker aan te raden een tocht te boeken bij een van de vele bedoeïenenkampen. Op die manier kan je gedurende enkele dagen helemaal opgaan in de ruwe omgeving van de woestijn en kan je Wadi Rum ontdekken in al zijn glorie. Tijdens zo’n tocht met de bedoeïenen overnacht je in hun typische berbertenten en verken je overdag per kameel, jeep of te voet een deel van het betoverende gebied.

Naast de torenhoge rotswanden die het volledige woestijngebied omringen, zijn er hier en daar ook kleinere schatten te bewonderen. De vroegste bewoners van de Wadi Rum woestijn lieten immers rotstekeningen achter die je tot op vandaag nog kan opsporen. Door de groeiende belangstelling in Wadi Rum, zit de jammerlijke kans erin dat de rotstekeningen niet voor altijd te bezichtigen zullen zijn voor het grote publiek, omdat die vaak de wandtekeningen bekladden met materiaal dat schadelijk is voor het behoud van deze prehistorische overblijfselen.

Ondanks de naam doet vermoeden, is de Dode Zee in werkelijkheid een meer. En niet zomaar een, met zo’n -429 meter onder de zeespiegel, is de Dode Zee bekend als het laagst gelegen meer ter wereld. Vanwaar dan die onheilspellende naam? Die kreeg het meer omwille van het gebrek aan ‘levende dieren’ die zichtbaar zijn voor het oog, zoals vissen. Laat je echter niet misleiden door de naam want de Dode Zee is wel degelijk ‘alive and kicking’ en bevat een hoge concentratie mineralen, waarvan sommige zelfs zo zeldzaam zijn dat ze enkel in de Dode Zee te vinden zijn! Het meer staat al eeuwenlang bekend als een kuuroord, waarbij het hoge zoutgehalte en de mineralen een helende kracht krijgen toegeschreven. Om die reden zal je ook tal van wellness resorts vinden vlakbij de waterlijn van de Dode Zee.

Het water heeft bovendien een aangename temperatuur doorheen het jaar en zelfs voor zij die niet van water houden, blijkt de Dode Zee een trekpleister. Het zoutgehalte zorgt er immers voor dat je leuk weg kan dobberen op het water en je zonder enige moeite al drijvend een boekje kan lezen. Ook wij waagden ons in het zilte water en moesten toegeven dat het wel degelijk een heilzame indruk gaf. Naast de helende functie van het zoutwater, had je ook de kans om je in te smeren met zwarte modder. Die modder, niet te vergelijken met het type dat wij hier kennen, had op zijn beurt therapeutische werkingen en werd gretig uitgesmeerd door de andere gasten.

  1. Home
  2. blog
  3. must sees jordanie
Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!

Door je in te schrijven bevestig je dat je de nieuwsbrief van weflycheap wil ontvangen in je inbox en ga je akkoord met de voorwaarden.