Een stad met โ€˜n eigen karakter! | Weflycheap

Een stad met โ€˜n eigen karakter!

Moskou, een stad met ‘n eigen karakter!

Even zag het er naar uit dat onze trip naar Moskou niet door zou gaan. Een visum is namelijk noodzakelijk. Jullie denken waarschijnlijk .. Logisch?! Ik vond het iets minder logisch. Het regelen van ’n visum voor Rusland is ècht een gedoe! Je hebt nodig: “Een Engelse bevestiging van je reisverzekering, een officiële uitnodiging, pasfoto en een ingevuld visum-formulier”. (Tip: Visumplus kan je helpen bij je visumaanvraag. Makkelijk, super overzichtelijk en een zorg minder!)

'Een warm welkom’

Het vliegveld in Moskou is niet bepaald kleurrijk. Laat staan de kleding van de Russen. Strenge gezichten, hoekige kaaklijnen en oubollige kapsels bevestigde mijn vooroordeel. Een ‘warm’ welkom, nou vergeet het maar. In vrijwel ieder land nemen de medewerkers van de paspoortcontrole hun rol serieus. Nou ik kan je vertellen .. De Russen overtreffen! Ze vertrekken geen spier. Kijken bij het ‘zoek de verschillen’ minimaal vier keer naar de foto in je paspoort. Een vergrootglas werd gebruikt om het ‘zoek de verschillen’ makkelijker te maken bij een Aziatische man. Engels spreken, tsja ‘moeilijk moeilijk’ (of gewoon géén zin in?). Een lach? Zo eentje van oor tot oor, of een kleintje misschien? Nééh .. Helaas! “Hoe zal dit Russische avontuur gaan verlopen?” Was de eerste vraag die ik mezelf stelde. 

Met twee koffers in mijn handen banjerde ik door de sfeerloze aankomsthallen. Vanaf Domodedovo neem je de  Aeroexpress richting het centrum. (Tip: Kaartjes voor de express trein schaf je gemakkelijk aan via een machine -Klik ‘Language English’ en je hebt hélemaal niemand nodig!- Kosten: 13 euro voor een retourtje).

moskou

Moskou(d)

November en Moskou is een garantie op bontmutsen, kou en sneeuw? Drie hits! Uggs, winterjassen, handschoenen, een sjaal en een muts waren noodzakelijke items. Onderweg naar ons appartement bleek al snel dat we op het verkeerde been waren gezet. We kregen zonder te vragen .. Já, zonder te vragen! Hulp bij het kopen van een metrokaartje. De Rus waarvan we hulp kregen had een fel gele jas aan. Mét zijn fel gele jas en zijn aangeboden hulp maakte hij al snel het verschil. (Ook hij had een oubollig kapsel, maar dat was ‘m meteen vergeven). Een metrokaartje, één rit en onbeperkt overstappen, kost 50 roebel - omgerekend € 0,73 cent. Het metrosysteem in Moskou is overzichtelijk op papier. De praktijk is anders. Het makkelijk herkennen of lezen van de Russische letters is mij niet gelukt. Ik prijs mezelf gelukkig met het feit dat we tijdens onze gehele trip geholpen zijn door de meest vriendelijke Russen! (En néé, dit is geen sarcastische opmerking .. Het was echt zo!)

moskouWat een charismatische stad!

We verbleven in de wijk rondom Christ The Saviour Cathedral. Een aanrader, deze wijk is namelijk centraal gelegen en 2.1 km van het Rode Plein. Met onze Uggs in de sneeuw, mutsen over onze oren, de Kathedraal links van ons en een uitzicht op allerlei knus verlichte gebouwen .. Dat was het moment dat ik wegsmolt. Het voelde als een warme omhelzing. Hoe knus! Wat een combinatie. Sneeuw, kerstverlichting, Russen in bontjassen .. SFEER! De stad is enorm sierlijk. Charmant! Overdag raak je in de ban van de pastel tinten die overal terugkomen, de oude gebouwen en de kathedralen. ‘S avonds daarentegen speelt de verlichting met de stad. Geen enkel gebouw gaat schuil in het donker. De verlichting zorgt voor een real-life 3D effect.

moskou

To-do tips á la Suzanne

Drie dagen Moskou. Kort maar krachtig. Wat ga je dan doen? Als volgt: het St. Basils’ Cathedral is fenomenaal. Echt een must see natuurlijk. Bij het rode plein vind je eveneens de Gum shoppingmall. Deze shoppingmall  is érg chique en je vindt er de mooiste en duurste merken inclusief klassieke  ijscokraampjes. Opvallend, de Russen eten ijs wanneer er sneeuw buiten ligt. Ze zijn er gek op las ik?! Wil je nog meer shoppen, ga dan naar Metropolis (de meer betaalbare shoppingmall, denk aan Adidas – Zara – H&M – Forever 21 etc.). Wat ik een onwijs leuke spot vond was de Red October Chocolate Factory (zie foto’s hieronder – lopend te bereiken via Christ The Saviour Cathedral, loop de brug over en je bent er). Neem een gratis kijkje in de Christ The Saviour Cathedral. Betoverend!

In Old Arbat Street vind je allerlei souvenirs. Neem een kijkje bij de Coyote Ugly Bar (cocktails voor ong. € 4,-). Breng Café Miles een bezoekje. Daar eet je overheerlijke burgers voor ong. € 6,- (zelfs met een black bun/zwart broodje als je wilt!). De entrance voor het Kremlin Museum is 500 roebels (€ 7,-). Je leest het al. Is Moskou duur? Niet echt! Het metrosysteem ligt soms diep ondergronds waardoor de roltrappen eindeloos lijken. Overal marmer. Koninklijk op de een of andere manier. Reis met de metro en ervaar het zelf! Alhoewel wandelen ook primá te doen is.

 

moskoumoskou

From Russia with love!

Ik kom terug op de eerste 5 minuten en mijn vooroordelen. “With love”. Dankjewel Russia. Moskou, je was de moeite waard. Wat een vriendelijke mensen. Ik voelde me veilig. Met njet (nee), tak (oké), da (ja), spasibo (dankjewel) en allerlei handgebaren kom je een heel eind. Een onbekende man op het vliegveld vatte het heel mooi samen: “Politics has nothing to do with normal life”. (Tip: wil je meer foto’s zien, check mijn instagram: ‘dongenvansuzanne’)

Mis nooit meer een topdeal!