Header afbeelding

Milaan

Dé modehoofdstad van Italië

Milaan, dé modehoofdstad van Italië. Maar dat is niet alles. Milaan heeft namelijk veel meer
te bieden dan winkels. Van prachtige, grootse architectuur tot gezellige straatjes. Een stad
waar historie en modern hand in hand gaan. Milaan is niet voor niets een steeds
populairdere bestemming voor het maken van een stedentrip. Waarom? Daarom! Ik deel
graag mijn ervaringen met je en vertel je precies waarom.

Italië, Milaan, treinstop

Tramstop in Milaan, Italië

Bekende bezienswaardigheden van Milaan

Als de op een na grootste stad van Italië heb je natuurlijk bekende bezienswaardigheden te bieden aan de toeristen van over de hele wereld. Ik neem je mee naar een aantal van deze plekken.

Duomo Santa Maria Nascente

Of makkelijker gezegd: de Dom van Milaan. Je kunt mij niet wijsmaken dat je deze prachtige kathedraal nog nooit op een foto voorbij hebt zien komen. Nee? Dan adviseer ik je om maar eens heel snel onder die steen vandaan te komen! (Gelukkig ben je hiermee al aardig op weg door je te laten inspireren voor een stedentrip naar Milaan). Enfin, de Dom, één van de grootste rooms-katholieke kathedralen in de wereld en de grootste van Italië. Een prachtig mooi gebouw dat je absoluut gezien moet hebben. En mocht je zin hebben om in de rij te gaan staan: koop dan een kaartje en bezoek de Dom van binnen. Wat overigens ook niet te missen valt, zijn de vele mannen op het plein voor de Dom die een armbandje om je arm willen doen om vervolgens te bedelen voor geld. Of de mannen die
vogelvoer in je hand stoppen. Dit laatste zorgt overigens wel voor hilarische momenten, dus houd je fototoestel alvast bij de hand! Geef je de arme man daar 1 of 2 euro voor en jij bent weer een lachwekkende ervaring en een aantal spontane foto’s rijker. Voorwaarde is wel dat je niet bang moet zijn voor duiven, alhoewel dat het misschien alleen maar lachwekkender maakt.

Italië, Milaan, Dom van Milaan

De Dom van Milaan, Italië

Galleria Vittorio Emanuele II

Oftewel een overdekte winkelstraat waarin zich een aantal dure bekende merken hebben gevestigd. Maar deze winkels zijn in mijn ogen maar bijzaak. Kijk liever naar de prachtige architectuur van de passage en de in mozaïek gelegde vloer met een zeer zeldzame marmersoort. Leuk weetje: in de vloer zijn symbolen van Rome, Milaan, Florence en Turijn afgebeeld. Er wordt gezegd dat wanneer je drie keer rond je as draait met je hak op de testikels van de stier in het wapen van Turijn, dit geluk brengt. Dus mocht je iemand rondjes zien draaien en denken: “What the hell is diegene aan het doen?!”, nou deze persoon is dus op zoek naar een beetje geluk.

Gele tram

Hetgeen echt niet te missen valt wanneer je in Milaan bent, zijn de bekende gele trams. Naast tig moderne varianten zijn er ook nog een aantal oude en klassieke Peter Witt Car trams uit de jaren 1927-1930 in de stad te spotten. Absoluut een fotootje waard.

Italië, Milaan, gele tram

Gele tram in Milaan, Italië

Met de benenwagen

De allerbeste tip die ik kan geven is als volgt: lopen, lopen en nog eens lopen. Door lekker op je gemak van de ene naar de andere plek te wandelen zie je zoveel meer dan in bv. een taxi. Milaan is in mijn ogen een stad waar je jezelf goed te voet kunt verplaatsen van de ene bezienswaardigheid naar de andere. Alles ligt redelijk dicht bij elkaar in de buurt. Kijk goed om je heen en loop de gezellige straatjes, patio’s en andere verborgen pareltjes in voor de afwisseling. Wandelen is daarnaast natuurlijk ook gewoon hartstikke gezond en dan heb je meteen een excuus om daarna weer die Italiaanse pizza, pasta of ander overheerlijk gerecht naar binnen te schuiven. Ik heb mij laten vertellen dat je met 17 minuten wandelen dat ene glaasje wijn verbrandt. Aan die 17 minuten komen we natuurlijk makkelijk in Milaan, dus “Una bottiglia di vino per favore!”.

Parco Sempione

Na al dat wandelen in de drukke stad kan ik me voorstellen dat je toe bent aan wat rust. Laat er nu toevallig een stadspark van maar liefst 47 hectare midden in de stad liggen: Parco Sempione. Een veelzijdig park waar je terecht kunt voor een picknick in de natuur, maar ook waar veel gesport wordt, er een heus aquarium is en ooit zelfs AC Milan haar thuiswedstrijden speelde in het oude stadion welke er nog steeds te bewonderen is. Tevens kun je het park verkennen door middel van een van de vele wandelroutes. Daarnaast zijn ook in Parco Sempione een aantal bezienswaardigheden te vinden.

Castello Sforzesco

Aan de zuidoostelijke kant van Parco Sempione ligt Castello Sforzesco, een kasteel dat stamt uit de 14 e eeuw. In het kasteel zelf hebben zich verschillende musea gehuisvest waar o.a. werk van Michelangelo en Leonardo da Vinci te zien is. Hier moet je echter wel voor betalen. Bespaar je dit geld liever om te shoppen – wat ik als vrouw goed kan begrijpen – dan heb ik hier een tip. De binnenplaatsen van het kasteel zijn namelijk gratis te bezoeken. Ook vanuit hier kun je het imposante kasteel bewonderen. Vaak zijn rondom Castello Sforzesco ook een aantal straatmuzikanten en -artiesten te vinden. Dat maakt het rondlopen meteen een stuk gezelliger. Straatartiesten vind je overigens op meerdere plekken in Milaan.

Arco della Pace

Aan de andere kant van Parco Sempione vind je Arco della Pace, oftewel Boog van de Vrede. Ik hoor je denken: “Hey, dat klinkt als de bekende boog in Parijs”. En ja, daar heeft Arco della Pace ook wel iets van weg. Gratis geschiedenislesje: Arco della Pace is ontworpen ter herinnering aan de overwinningen van Napoleon. Mocht je nu niet zo veel met geschiedenis hebben, het is ook gewoon op zichzelf mooi om te zien.

Torre Branca

In het park is ook Torre Branca te vinden, een grote ijzeren toren. Dat klinkt nu niet direct bijzonder en zo ziet het er ook niet per se uit, echter met zijn bijna 110 meter hoogte is het een populair uitkijkpunt in Milaan. Ga met de lift omhoog (ja de lift, geen trappen dus, i-de- aal) en geniet van het adembenemende uitzicht over de stad. Op een heldere dag kun je zelfs de Alpen zien. Ik raad je sowieso aan om op een heldere dag Torre Branca te bezoeken, want met bewolking ga je niet veel zien en dat is natuurlijk hartstikke zonde. Bij Torre Branca wordt overigens wel entree gevraagd, maar dat is het uitzicht dubbel en dwars waard.

Italië, Milaan, uitzicht Torre Branca

Uitzicht over Torre Branca in Milaan, Italië

De modehoofdstad van Italië

In dé modehoofdstad van Italië moet natuurlijk één ding absoluut gedaan worden: shoppen. Eerder heb ik het gehad over Galleria Vittorio Emanuele II. Maar dé modewijk van Milaan is toch echt gelegen in de wijk Monte Napoleone. De duurste en mooiste winkels van Milaan zijn te vinden in “Quadrilatero della Moda”, oftewel “de gouden vierhoek”. De grootste en bekendste designers hebben zich hier gevestigd. Van de prijzen ga je wel spontaan huilen, maar hey, window shopping is ook leuk toch?! En zo nu en dan eventjes binnen spieken kan ook geen kwaad, de gebouwen zijn immers prachtig. Om je man te overtuigen en mee te kunnen slepen, heb ik de gouden tip: dure auto’s in de straat, ik herhaal: dure auto’s in de straat. Kan hij ook zijn ogen uitkijken. De meer betaalbare mode is eigenlijk overal in Milaan wel terug te vinden. Veel winkels bevinden zich rondom Piazza del Duomo (het Domplein). Zelf ben ik vooral fan van de kleinere en exclusievere boetiekjes welke in de verschillende straatjes te vinden zijn.

Tips tegen de honger

Van al dat gewandel krijg je natuurlijk ontzettende honger. En als iemand weet wat lekker eten is, dan zijn het de Italianen wel. De keuze is echter reuze, dus ik zal je alvast een handje helpen.

Via Dante

Een bekende straat in Milaan waar je gegarandeerd doorheen zult wandelen, is Via Dante. Ik raad je echter aan om hier vooral doorheen te blijven wandelen en niet te stoppen om een hapje te eten. Wij hebben hier een avond gegeten en de lasagne smaakte alsof hij de dag ervoor al gemaakt was en enkel even snel opgewarmd was. Niet lekker zeg ik je, althans niet wat je verwacht in Italië. Deze straat is vooral erg toeristisch en de werknemers zullen hunuiterste best doen om je naar binnen te lokken. Niet doen dus.

Navigli

Waar je daarentegen juist wél moet gaan eten, is in de wijk Navigli. Dit is by far de sfeervolste wijk van Milaan. Rondom de grachten welke kenmerkend zijn voor Navigli, zijn hier tal van restaurants, terrasjes, bars en clubs te vinden. Het eten is er heerlijk én divers. Van de traditionele Italiaanse keuken tot de Griekse of Aziatische keuken: er is voor elk wat wils. Daarnaast is het er ook ’s avonds ontzettend gezellig en zijn er vele kraampjes op straat te vinden.

Italië, Milaan, Navigli

Navigli in Milaan, Italië

Panzerotti

Een traditionele Italiaanse specialiteit is de Panzerotti. Dit is een gefrituurd dubbelgevouwen broodje met een vulling naar keuze. Zowel hartige als zoete varianten. De meest traditionele Panzerotti is die met mozzarella en tomaat, en ik kan je vertellen: hij is overheerlijk. Gevalletje moet je echt gegeten hebben. Panzerotti is op verschillende plekken te verkrijgen, maar de lekkerste haal je toch echt bij bakkerij Luini. Deze ligt in de buurt van de Dom en de rij die er staat geeft al aan hoe erg dit de moeite waard is. Lang wachten hoef je er overigens niet, want de rij is zo voorbij.

Ambachtelijk Italiaans ijs

Bij Italië hoort ambachtelijk Italiaans ijs. In Milaan krijg je niet alleen het allerlekkerste, maar ook het allermooiste ijs. En met allermooiste bedoel ik die voor het perfecte plaatje, want het oog wil ook wat. Ik heb het over het ijs van Gelateria Amorino, vlak bij de Dom. Het ijs wordt in de vorm van een roos op een heerlijk knapperig wafelhoorntje geserveerd. Voor dat beetje extra kun je er ook nog voor kiezen om er een overheerlijke macaron bij te pakken. Je staat eventjes in de rij, maar ook hier is het wachten het dubbel en dwars waard. Het eten van een ijsje was nog nooit zo leuk (en lekker natuurlijk).

Italië, Milaan, ijs

Ambachtelijk Italiaans ijs in Milaan, Italië

Met deze tips hoop ik dat je dé modestad van Italië verlaat met een volle maag, nieuwe outfit (en
lege portemonnee) en vele mooie herinneringen, want die blijf je tenslotte altijd koesteren.
Op zoek naar meer reisinspiratie? Bekijk en volg dan mijn Instagrampagina: @wanderlicioustraveling

 

Bestemmingen

  1. Home
  2. blog
  3. milaan de modehoofdstad van italie
Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!

Door je in te schrijven bevestig je dat je de nieuwsbrief van weflycheap wil ontvangen in je inbox en ga je akkoord met de voorwaarden.