Header afbeelding

Isla Mujeres

Het perfecte uitstapje vanuit Cancun

Ongeveer een jaar geleden lag ik heerlijk met m’n cocktail op het Mexicaanse eilandje Isla Mujeres. Dit eiland ligt recht voor de kust van Cancun en dat maakt Isla Mujeres het perfecte uitstapje vanaf Cancun. En aangezien de vluchten vanaf Nederland naar Cancun vaak erg goedkoop zijn, kun je Isla Mujeres al voor een redelijk acceptabel prijskaartje bezoeken. 

Mocht je nog wat overtuiging nodig hebben om nu direct je ticket te boeken, lees dan vooral verder. Want in deze post vertel ik je alles over waarom Isla Mujeres het perfecte uitsapje vanaf Cancun is en waarom je nu je ticket moet boeken. Je leert wat over de achtergrond van het eiland, redenen om Isla Mujeres te bezoeken en een uitleg over hoe je er kunt komen.

Achtergrond informatie over Isla Mujeres

Isla Mujeres betekent letterlijk vrouwen eiland. Dit heeft niks te maken met feminisme. En het betekent ook niet dat mannen niet welkom zijn op het vrouwen eiland. Er zijn twee theorieën over waar de naam vandaan komt. De eerste theorie heeft te maken met de standbeelden van vrouwen die je op het zuidelijke puntje van het eiland kunt bezichtigen. Meer over deze standbeelden en theorie lees je een stukje verder in deze post in het “redenen om Isla Mujeres te bezoeken” deel. 

De andere theorie zou zijn dat de Spanjaarden hier hun geliefden achterlieten voordat zij het vaste land gingen plunderen. Niet echt een mooi verhaal achter de naam. Dan vind ik de andere theorie van de standbeelden toch iets rooskleuriger. 

Isla Mujeres is een piepklein eilandje. Even ter vergelijking, Isla Mujeres is een oppervlakte van 4,2 km2 , Texel is 463,2 km2 . Maar het is wel een mooi eiland, met witte stranden, helder blauw water en heel veel strandbarretjes en Happy Hours. Als je zou willen, zou je hier elk uur naar een andere bar kunnen gaan om gebruik te maken van het Happy Hour. Het is dus vooral een eiland om te zonnen, relaxen en feesten, maar er zijn ook genoeg andere redenen om Isla Mujeres te bezoeken!

Redenen om Isla Mujeres te bezoeken

#1 Als je de massa toeristen in Cancun wilt ontlopen

Vluchten naar Cancun zijn erg goedkoop en vooral vanaf Amerika en Canada. Dus zoals wij Nederlanders met z’n allen naar de Franse, Spaanse en Turkse kusten gaan voor onze vakantie, komen zij met z’n allen naar Cancun. In Cancun vind je daarom ook veel grote all inclusive hotels, veel Amerikaanse ketens en kun je er zelfs met dollars betalen. Als ik heel eerlijk ben, heeft Cancun een beetje zijn Mexicaanse charme verloren. Dus als je op vakantie gaat naar Mexico, maar je bent in Cancun, dan moet je ergens anders heen om die Mexicaanse sfeer nog een beetje proeven. En laat er nou net een prachtig eilandje voor de kust van Cancun liggen.

De prachtige zonsondergang op Isla Mujeres

Isla Mujeres is nog steeds redelijk toeristisch, maar wel stukken minder dan Cancun. Het is er minder druk en al helemaal als je besluit om te overnachten op het eiland. Veel toeristen bezoeken Isla Mujeres slechts voor een dag en vertrekken ’s avonds weer terug naar Cancun. Dit is dan ook juist het moment waarop Isla Mujeres een stuk rustiger wordt en waarop jij in alle rust en vrede van je cocktail kunt genieten. Of de volgende ochtend in alle rust een goed plekje op het strand kunt uitkiezen. 

#2 Geen auto’s 

Ja, je leest het goed, geen auto’s. Oké het moet zijn: bijna geen auto’s, want er zijn er wel een paar. Maar over het algemeen zul je bijna geen auto’s tegenkomen op het eiland. Vervoer op Isla Mujeres gaat vooral met golfkarretjes! Lekker luchtig en super grappig! Het huren van een golfkar is dan ook één van de meest populaire dingen om te doen op Isla Mujeres. Isla Mujeres is 7 kilometer lang, dus met een golfkar kun je perfect beide uiteindes van het eiland zien. En als je daar dan toch bent, kun je meteen de volgende reden om Isla Mujeres te bezoeken afvinken.

De golfkarretjes op Isla Mujeres

#3 Cultuur snuiven in Punta Sur

Naast alle cocktails die je kunt drinken en de mooie stranden waarop je kunt relaxen, kan je op Isla Mujeres ook wat cultuur snuiven. Ga met je golfkar of fiets (het huren van een fiets is iets goedkoper dan een golfkar) naar het zuidelijkste puntje van het eiland, Punta Sur en leer hier waar de naam Isla Mujeres mogelijk vandaan komt. 

Punta Sur

Punta Sur is een soort openlucht museum met allerlei standbeelden en ruïnes van Ixchel. Ixchel is de godin van de vruchtbaarheid voor de Mayas. En volgens de Mayas was Isla Mujeres één van haar heiligdommen. Om haar te eren en tevreden te stellen, bouwden zij tempels op het eiland en brachten ze standbeelden van vrouwen. Dit is hoe het eiland aan haar naam is gekomen, want toen de Spanjaarden hier aan land kwamen en alle standbeelden van vrouwen zagen, werd het eiland gedoopt tot Isla Mujeres. Toch een iets leukere theorie dan het eiland waar de Spanjaarden hun vrouwen brachten voordat ze het vaste land gingen beroven?

Het standbeeld van Ixchel

Entree voor het openlucht museum is erg goedkoop, slechts 30 peso’s (1,40 euro). Vanaf Punta Sur, heb je ook mooie uitzichten, dus zelfs als je niet geïnteresseerd bent in cultuur, is het een bezoekje waard. Je kunt dan even lekker een stukje fietsen met een mooi uitzicht als beloning. 

#4 Het enige onderwater museum van Mexico vind je bij Isla Mujeres

Nu we dan toch op de culturele tour zijn, ga ik nog even door. Een andere reden om Isla Mujeres te bezoeken is namelijk voor het onderwater museum dat vlak bij het eiland in het water ligt. Het Museo Subacuática de Arte (MUSA) bestaat uit een aantal standbeelden in zee. Aangezien de standbeelden al een tijdje onderwater liggen, begint het onderwaterleven er nu overheen te groeien, wat het een dramatisch, maar ook mooi effect geeft. 

Er zijn verschillende manieren waarop je MUSA kunt bezoeken. Je kan er overheen varen met een boot met glazen bodem. Of als je de standbeelden liever van dichterbij wilt bekijken, kun je ook een snorkel of duik trip regelen. Prijzen lopen uiteen van 40 USD tot 140 USD, afhankelijk van hoe je het museum wilt bezoeken.

#5 Je kunt walvishaaien spotten

Als je geluk hebt en je bezoekt Mexico tussen juni en september dan kun je vanaf Isla Mujeres walvishaaien spotten. Je kunt zelfs met ze zwemmen, hoewel ik mijn twijfels heb over hoe diervriendelijk dat soort tours zijn. De ervaring om deze enorme beesten alleen al te zien vanaf een boot, is denk ik al gaaf genoeg. Walvishaaien kunnen tot wel 12 meter lang worden, en zijn één van vriendelijkste reuzen van de zee. De prijzen voor walvishaai tours kunnen nogal wat uiteenlopen. En als je goed kan onderhandelen, dan valt er zeker veel winst te behalen hier. Om je een beetje een idee te geven, zou ik uit gaan van 100 USD. 

#6 Bezoek een zeeschildpadden opvang

Zeeschildpadden worden nog steeds met uitsterven bedreigd. Ze stikken in de plastic soep in de oceaan, hun eitjes worden in sommige culturen nog steeds als lekkernij beschouwd en toeristen stappen per ongeluk op schildpadden nesten op het strand. Om de schildpadden rondom Isla Mujeres een handje te helpen, is Tortugranja opgericht. Zij sporen de nesten op de stranden op en brengen de schildpad eitjes naar een veilige plaats, zodat ze niet worden platgelopen door toeristen. Voor slechts 30 peso’s kun je de Tortugranja bezoeken. Het geld wordt gebruikt voor de opvang en bescherming van de schilpadden, dus het gaat zeker naar een goed doel. Daarnaast kunnen de werknemers van de opvang je alles over de zeeschildpadden vertellen. Een super leuke en leerzame activiteit dus. Als je geluk hebt, bezoek je de opvang op het moment dat ze de schildpadden vrij laten en kan je helpen om een baby schildpad zijn weg terug naar de zee te laten vinden.

Het bezoek aan een schildpaddenopvang

Hoe kom je op Isla Mujeres?

Vanaf Cancun kun je vier verschillende ferry’s naar Isla Mujeres nemen. De goedkoopste optie is de ferry vanaf Puerto Juarez. Puerto Juarez is de naam van de opstapplaats. Elke taxi weet waar dit is, dus je hoeft enkel de naam te zeggen en je komt er wel. Er gaan ook genoeg bussen vanaf Cancun stad en de luchthaven naar de ferry. Je kunt dan het beste aan een lokaal iemand vragen welke bus je precies moet hebben. Het is ook mogelijk om een all inclusive dagtrip te maken met een catamaran!

Op Puerto Juarez neem je de Gran Puerto Cancun (Ultramar) ferry. De boot vertrekt elk half uur tussen 5.00 en 21.30 en daarna elk uur. Genoeg opties om de boot te halen. De oversteek duurt ook maar 15 minuten, dus je bent er zo. 

Als je in de hotel zone van Cancun verblijft, hoef je niet eens een bus te nemen om naar Isla Mujeres te komen. Je kunt gewoon opstappen op één van de drie opstap plaatsen in de hotel zone. Dit zijn Playa Tortugas, EL Embarcadero en Playa Caracol. Let er wel op dat deze ferry iets minder regelmatig vaart en ook wat prijziger is. Maar als je toch deze route wilt nemen, dan kun je de wedstrijd van Ultramar Ferry raadplegen voor de laatste informatie over vertrektijden en kosten. 

Ik hoop dat je na het lezen van mijn post overtuigd bent om je ticket naar Mexico te boeken en om Isla Mujeres nu zelf te gaan ontdekken! 

Bestemmingen

  1. Home
  2. blog
  3. mexico isla mujeres
Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!

Door je in te schrijven bevestig je dat je de nieuwsbrief van weflycheap wil ontvangen in je inbox en ga je akkoord met de voorwaarden.