mexico costa maya cozumel

Mexico, bijzondere Maya tempels & een prachtige kust

Mexico, Mexiiiiiico

Nadat we met de cruise Cuba, Belize en Honduras hebben aangedaan bezoeken we met onze boot nog twee plaatsen in Mexico: Costa Maya en Cozumel/Playa del Carmen.

Costa Maya

Onze eerste bestemming is Costa Maya. Samen met een Nederlands echtpaar waarmee we 's avonds dineren gaan we naar de Chacchoben tempel in de jungle. Buiten de cruiseterminal nemen we een taxi, voor minder dan de helft van het kosten als daarbinnen. Het enige verschil is dat we nu geen gids hebben, maar die kun je ook bij de tempel regelen als je dat graag wil.Zoals de meeste tempels bestaat ook deze tempel uit meerdere gebouwen die verspreid liggen. De tempels variëren van vorm en grootte en zijn erg mooi! Halverwege staan een aantal toeristen omhoog te kijken en zien we een aap in de boomtop. In de shop maken we nog een grappige foto met een sombrero en kopen we een miniatuur tempeltje voor in ons souvenirrekje thuis.

Grote blauwe Ara's

Daarna brengt de taxichauffeur ons naar het rustig strandje waar we burritos en nacho’s eten met onze voeten in het zand. We lopen nog een stukje langs de prachtige kust tot aan de vuurtoren en nemen een taxi terug naar de cruiseterminal. Hier staat een bordje dat je vogels kunt voeren. Terwijl de rest op mij wacht, mede omdat we niet zo heel veel tijd meer hebben krijg ik twee bakjes met verschillende soorten zaadjes. Wat we geen van allen hebben gezien is dat er boven het winkelgebied compleet met groot openlucht zwembad een heel parcours is met loopbruggen en daartussen wel zeker 6 ruimtes waar je verschillende soorten vogels kunt voeren.Sommige vogels gaan op mijn hand zitten en andere op mijn schouder. Omdat ik geen idee had dat het zo groot zou zijn ren ik over de loopbruggen waarbij ik gelukkig geen last heb van mijn hoogtevrees. Ik stop onderweg nog even om een foto te maken. Aan het einde zijn er twee grote blauwe Ara's die heel langzaam en voorzichtig een zonnebloempit uit mijn hand pakken en deze op eten. Erg leuk en zeker een aanrader!

Maya tempel Tulum

Onze boot ligt aangemeerd voor Cozumel, een eiland voor de kust van Mexico. Op het moment dat wij er zijn liggen er maar liefst 6 cruiseschepen. Thuis hadden we al een excursie geboekt naar Tulum. Deze excursie is alleen haalbaar als je deze vooraf boekt ivm de reistijd (eerst naar het vasteland en dan over land). Ook heb je dan de garantie dat de boot op je wacht. Zonder stress is het hier namelijk al benauwd genoeg ;)Met een ferry worden we al vroeg naar Playa del Carmen gebracht. Daarna krijgen we onderweg in de bus uitleg over de fascinerende Maya cultuur die zijn tijd ver vooruit was. Tulum is de enige Maya tempel aan het water en daardoor extra bijzonder.

In de hitte (met een gevoelstemperatuur rond de 40 graden, door de hoge luchtvochtigheid) krijgen we uitleg bij een aantal bijzondere gebouwen en resten daarvan. Bijzonder is ook dat de meeste gebouwen een of meerdere felle kleuren hebben gehad. Via een ingekleurde afbeelding op een bordje kun je je toch een voorstelling maken hoe het geweest moet zijn. Daarna krijgen we de tijd om zelf rond te lopen en foto's te maken. Daar maken we goed gebruik van. We zien ook een aantal bijzondere vogels, veel leguanen en een aantal rode neusberen (deze lijken een beetje op een wasbeer).

Daarna blijft er nog een korte tijd over om te shoppen en we zien nog een aantal bijzondere vissen in het heldere water. We hebben in Mexico dus twee heel verschillende Maya tempels gezien. Gebruind door de zon en voldaan vliegen we een paar dagen later weer terug naar huis!

Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!