Medellin, stad van hoop
medellin

Medellin, stad van hoop

Medellin, stad van hoop

Nog niet eens zo heel lang geleden stond Medellin bekend als moordhoofdstad van de wereld. Nu richt de stad zich vooral op de toekomst. De bewoners denken liever niet meer over de geschiedenis na. Niet omdat ze het verleden willen vergeten, maar omdat ze zich liever op positieve onderwerpen focussen. Dit zie je op verschillende plekken in de stad terug.

foto 1 (1)

Comuna 13 escalator

Comunca 13 was ooit een van de meest gewelddadige wijken van de stad. Omdat de wijk op een steile helling ligt, was de wijk alleen te bereiken via een trap. De wijk was geïsoleerd van de rest van de stad, dat zorgde ervoor dat de wijk overheerst werd door guerilla. Ook was er veel drugsverkeer. Om het leven in de wijk te verbeteren, zijn er roltrappen in de wijk aangelegd. De roltrappen hebben het leven in de wijk sterk verbeterd. Door de trappen zijn de inwoners verbonden met het openbare vervoer en kunnen ze in zes minuten boven zijn. De trap heeft niet alleen het leven verbeterd maar ook de aanblik van de wijk is mooi geworden. De trap heeft een oranje dak en rondom de trap hebben veel grafitti artiesten de muren versierd. De muren zijn versierd met tropische vogels, kleurrijke gezichten en andere dieren. Het is erg bijzonder om te zien, een roltrap midden in een wijk. En het is prachtig om te zien, dat het zo’n positieve impact heeft gehad.

foto 2
foto 3 (1)

Naast deze roltrappen is Medellin ook voorzien van een metro. Met deze metro reis je makkelijk en snel van de ene naar de andere wijk. Om andere onder ontwikkelde wijken ook met deze metro te verbinden, is de stad voorzien van twee kabelbanen. Het maakt Medellin erg innovatief en het heeft de stad veel goed gedaan. Des te meer redenen voor de inwoners om positief te zijn.

foto 4 (1)

Real City Free Walking Tour

Op aanraden van andere reizigers meldden we ons aan voor de Free Walking Tour door het centrum van de stad. Iedereen vond het meer dan de moeite waard en de vier uur zouden voelen als twee. Daar was geen woord van gelogen. Onze gids was steengoed en onze hele groep hing aan haar lippen. Op verschillende plekken in de stad vertelde ze met behulp van storytelling alles over de geschiedenis, de politiek, de Paisas (de inwoners uit Medellin en omgeving) en het eten. De gids had zelf ook zware dingen meegemaakt, maar ook zij was ondanks alles enorm positief. Ze liet ons zo veel meer begrijpen waarom sommige mensen in Nederland je soms raar aankijken als je ze verteld dat je naar Colombia gaat. Er zijn in Colombia wrede dingen gebeurd. Maar mede door haar verhaal willen wij alleen maar liever een positief verhaal over Colombia vertellen, want dat is wat het land en de mensen verdienen.

foto 5 (1)

Ik zelf had echt het gevoel dat ik iets aan deze tour heb gehad. Het leerde me veel over het land, maar zorgde er ook voor dat ik de Colombianen nog leuker ging vinden. Toen ik twee jaar geleden in Nicaragua was, kon ik er helemaal gek van worden om iedere keer Gringo te worden genoemd. Onze gids leerde me dat als een local ons zo noemde we gewoon leuk terug konden reageren. Dat leverde me veel blije mensen en leuke gesprekjes op en dat maakte mij nog veel blijer.

Mis nooit meer een topdeal!