Magisch Marrakesh: eerste dagen in de rode stad | Weflycheap

Magisch Marrakesh: eerste dagen in de rode stad

Magisch Marrakesh: eerste dagen in de rode stad

De rode stad

Het is alweer ruim een jaar geleden, maar ik herinner me het als de dag van gisteren: Marrakesh. Eén van de vier koningssteden in Marokko, vlakbij het Atlasgebergte. De mysterieuze plek wordt ook wel de Rode Stad genoemd omdat de stadsmuren en de meeste huizen van rode leem gemaakt zijn, waardoor het net lijkt alsof je in een grote terracotta winkel bent beland.

marrakeshmarrakesh

Duizend-en-een-nacht

Als klein meisje maakte ik via Disney voor het eerst kennis met de Arabische cultuur. Ik was meteen gefascineerd door Aladin en de mooie prinses Jasmine. Gretig verslond ik verhalen van de Duizend-en-een-nacht sprookjes over Sinbad de Zeeman en Ali Baba en de veertig rovers. Later zag ik in de Efteling een fakir op een vliegend tapijt en wist ik het zeker: op een dag ga ik ook naar dat magische land. Vorig jaar was het eindelijk zover! In deze blog lees je meer over mijn eerste dagen in Marokko.

marrakesh

Mierzoete Marokkaanse muntthee

Omdat we ons volledig willen onderdompelen in oosterse sferen, boeken we een kamer in de historische kern van de stad: de medina. Deze stadskern wordt omgeven door rode muren en de gebouwen zijn er niet hoger dan een palmboom. Geheel in stijl slapen we in een riad: een traditioneel Marokkaans huis met een binnenin gelegen tuin of binnenplaats. Onze gastheer is ontzettend vriendelijk en verwelkomt ons met een kopje mierzoete Marokkaanse muntthee, dat op traditionele wijze wordt ingeschonken (hij begint laag met schenken maar houdt zijn arm steeds hoger, zodat er een soort waterval ontstaat). Het glazuur valt bijna van mijn gebit, zoveel suiker zit erin. Maar ik ben de beroerdste niet dus drink het netjes op. Ik ben tenslotte te gast in een ander land en vind dat je je dan een beetje moet aanpassen.

blog-1-foto-6-mierzoete-marokkaanse-thee

marrakesh

Opvallende verschijning

Na de thee gooien we snel onze spullen op de kamer om de medina te verkennen. Met mijn eenmetertachtig en lange blonde haar val ik nogal op in de menigte: de mensen komen ongeveer tot mijn tepellijn. Mijn moeder is iets kleiner dan ik maar met haar Zweedse roots nóg blonder, dus we trekken behoorlijk de aandacht wanneer we ons een weg banen richting het hoofdplein van Marrakesh: Djemaa el Fna. Iedereen probeert ons iets aan te smeren en al gauw begint dat behoorlijk irritant te worden, maar goed, hier waren we op voorbereid, dus we proberen vriendelijk te blijven. We zijn er tenslotte nog maar net en hebben nog alle tijd voor ruzie met de lokale bevolking. Nee, we hoeven geen henna tattoo. Oh, en ik heb al een paar gekleurde leren pantoffels thuis. Gut en nee, de schapenhersens voor diner sla ik ook even over, ik heb echt nét gegeten.

marrakesh

Acrobaten en slangenbezweerders

Op het plein begint het aardig te lijken op de verhalen waar ik als klein meisje van hoorde. We zien slangenbezweerders hun trucjes doen met zogenaamd gevaarlijke slangen (waarvan de giftanden waarschijnlijk allang getrokken zijn), acrobaten en mannen die aapjes kunstjes laten doen in ruil voor geld. In het echt is het eigenlijk een stuk minder leuk dan in de sprookjesboeken of de verhalen over Aladin en zijn aapje Abu. Zeker wanneer je ziet dat de arme dieren misbruikt worden en domme toeristen daar nog voor betalen ook, waardoor ze die mishandeling in stand houden. Ik word boos wanneer ik zie dat een man een aap met een luiertje om wil slaan, en gauw trekt mijn moeder me weg. Waarzegsters doen nog wat kansloze pogingen om me tot klant te maken, maar ik ben te verontwaardigd vanwege het aapincident om daar aandacht aan te schenken.

marrakesh

Slakken en geitenballen

Uiteindelijk lukt het alleen de aardige knul van eetstalletje 426 op het plein om ons wat te verkopen. We slaan de slakken en geitenballen over voor het diner, couscous is ons cultureel genoeg. En eerlijk is eerlijk, het eten smaakt hier fantastisch! Voor maar een paar euro wordt onze tafel volgeladen met versgeperste jus d’orange, allerlei exotische groenten, verse salades en malse spiesen met allerlei soorten vlees. Overigens ruikt het in de hele stad naar heerlijke kruiden zoals saffraan en koriander. Nu heb ik van mezelf naast een sportverslaving ook een behoorlijke obsessie voor lekker, gezond en vooral veel eten, dus mijn zintuigen staan op scherp. Overal zie ik bakken vol gedroogd fruit, vijgen, dadels, noten en stápels kruiden in alle kleuren van de regenboog. De marktwaren op het plein worden constant aangevuld met karren die door ezels en paarden worden getrokken. Wat dat betreft lijkt het alsof de tijd hier heeft stilgestaan...

marrakesh

Ben je benieuwd naar mijn verdere ervaringen in Marokko? Lees dan mijn volgende blog, waarin ik de drukte van de stad ontvlucht en het Atlasgebergte ontdek per kameel.

Mis nooit meer een topdeal!