Marrakech | Weflycheap

Marrakech

Waar het soms lijkt alsof je een dagje in de Efteling bent

Een bijzondere stad

Wanneer we geland zijn valt ons op hoe modern het vliegveld is en ook onderweg naar ons hotel is alles verassend modern. In de stad is het erg druk, maar dat komt vooral door de vele brommers die je zelfs in de smalste steegjes nog tegenkomst. Omdat we buiten het hoogseizoen gaan, valt het aantal toeristen en de wachttijden heel erg mee. De Arabische verkeersborden en straatnaamborden vallen meteen op. Door een park met een grote fontein lopen we naar het centrum. Daar komen we langs de Koutoubia-moskee. Deze kun je als toerist niet van binnen bekijken. Achter de moskee ligt Djemaa el Fna, het grote centrale plein. Hier is volop eten, muziek en er zijn zelfs slangen. Nadat we het plein bij daglicht hebben bekeken, besluiten we om iets te eten bij een restaurant met dakterras en uitzicht over het plein. Het eten is erg lekker en mooi opgediend. De prijzen vallen vergeleken met de prijzen bij ons heel erg mee. We genieten nog even van de bijzondere sfeer op het plein als het donker is. Voor goedkope vliegtickets naar Marrakech kijk je hier.

Stad Marrakech

Highlight: de Saadi-tombes

De volgende dag starten we buiten het centrum. Daar ligt de Majorelletuin die lange tijd eigendom van modeontwerper Yves Saint Laurent was. De blauwe decoraties zijn erg mooi en je komt er echt tot rust. In het stadscentrum ligt nog een tuin die een bezoekje waard is, Le Jadin Secret. Onderweg stoppen we even voor een beker versgeperst granaatappelsap. In de tuin beklimmen we ook de toren met een gids en genieten van het uitzicht en de uitleg. Wanneer we verder lopen door de stad zien we voor één van de paleizen in de stad 5 wachters staan, allemaal in een ander uniform. Later horen we dat dit erop wijst dat de koning in dit paleis is. Een van de highlights in de stad is voor ons de Saadi-tombes, waar ruim 4000 leden en 60 generaties van de Saadi-familie begraven liggen! Het is erg mooi en alles is ontzettend rijk gedecoreerd. 

Saadi-tombes Marrakech

Verder genieten we van alle kleuren en geuren om ons heen. Op de soek verkopen ze onder andere aardewerk, muiltjes en specerijen. Afdingen is hier onderdeel van de cultuur en wanneer je dit niet doet betaal je veel te veel. Je kijkt je ogen uit en het eten is echt heerlijk! We drinken Aladdin juice (bestaande uit gemengd fruitsap) en eten onder andere salade, couscous en tajine. Alles is lekker op smaak zonder dat het erg pittig is. We bekijken ook twee paleizen: het El-Badipaleis en het Bahiapaleis. Beide zijn erg groot en bij de eerste zijn meerdere ooievaars te zien. Het tweede paleis is veruit het mooiste, er worden dan ook volop foto's gemaakt. Maar beide zijn zeker een bezoekje waard. In de stad is alles erg groen, zeker als je bedenkt hoe warm en droog het hier kan zijn.

Het Atlasgebergte

We doen twee excursies, waarvan de eerste naar het Atlasgebergte gaat. We starten met een ritje op een dromedaris en krijgen daarvoor eerst traditionele kleding aan (erg leuk voor de foto’s!). Daarna rijden we verder en stoppen om te bekijken hoe Arganolie wordt gemaakt. Hier kunnen we ook een aantal dingen proeven. Onderweg stoppen we nog een paar keer en krijgen we de gelegenheid om foto's te maken. Even later komen we aan bij de bergen en ontmoeten we onze gids. Via een flinke klim gaan we steeds hoger. Het is erg mooi te zien hoe groen alles blijft naast de rivierbedding, zelfs wanneer daar al maanden geen water meer stroomt. Het is wel warm, maar niet extreem warm gelukkig. Over een paar maanden ligt hier waarschijnlijk sneeuw, dat is nu haast niet voor te stellen. 
Onderweg wijst de gids ons op een aantal dingen en zien we onder andere een irrigatiekanaal en een waterval, waar we een aantal foto's maken. Dan volgt er een kleine stop voor een kopje Marokkaanse thee met lokale gemengde noten. Daarna beginnen we aan de afdaling en genieten we van een uitgebreide Marokkaanse lunch (met onder andere Tajine). Daarna drinken we nog meer thee in het huis van onze gids. In de kamer waar we plaatsnemen hangt een foto van de koning, die hangt in bijna elk huis in Marokko. Vele indrukken rijker keren we begin van de avond weer terug naar ons hotel.

Filmdecors

De andere excursie is een stuk verder, op 3 tot 4 uur rijden. We zijn met een grote bus en hier bezoeken we Ouarzazate en Aït-Ben-Haddou. Onderweg zien we een grote gier zitten. Er is natuurlijk weer thee ;) en een uitgebreide lunch. Ouarzazate is het authentiek stadje waar we door de smalle steegjes met lemen huizen lopen en zien hoe traditionele tapijten gemaakt worden. Na de lunch rijden we langs een enorme filmstudio. Een bezoek is wel mogelijk, maar behoort helaas niet tot deze excursie. 
Aït-Ben-Haddou is echt de moeite waard! Met alle torentjes ziet het er prachtig uit wanneer we er over de droge rivierbedding naar toe lopen. Een paar kamelen of een man met een ezel op de voorgrond zorgen voor de perfecte foto. Ook hier zijn veel bekende films opgenomen, onder andere The Mummy en Gladiator. Hier maken ze met saffraan en suiker ook bijzondere kunstwerken. Eerst wordt het mengsel aangebracht op het papier en is het nog onzichtbaar (erg lastig om te maken dus…). Daarna wordt het boven een campinggaspitje gehouden en komt de beige en bruine kleur tevoorschijn en zie je wat het wordt. Meestal is het een aanblik van de stad met op de voorgrond een kameel. We kopen er een om thuis bij de vakantiefoto’s te voegen. We maken veel foto’s in deze bijzondere stad en beginnen dan aan de terugweg. De volgende dag gaan we winkelen en zitten we nog even bij het zwembad voordat onze vlucht vertrekt. Minder dan 24 uur later vieren we bij ons thuis alweer een verjaardag.

Wij willen graag nog eens terug om meer van Marokko te zien!

Mis nooit meer een topdeal!