Meer dan 5500 jaar historie op Malta | Weflycheap

Malta smaakt naar meer!

Meer dan 5500 jaar historie op één eiland!

De geografisch strategische ligging van Malta zorgt voor een rijke culturele historie. Deze historie gaat terug tot zelfs 3600(!) voor christus. 

In de ruim 5500 jaar die volgden is Malta bewoond en bezet door een verscheidenheid aan bevolkingsgroepen. Beroemd is de veldslag waarbij de Maltesers heroïsch standhielden tegen een invasie van de Ottomanen. De Maltese krijgsmacht was compleet in de minderheid, maar hielden dapper de Ottomanen (uit het Ottomaanse Rijk ontstond later het huidige Turkije) van het eiland.

Ten tijde van Napoleon Bonaparte is het eiland onderdeel geweest van het machtige Franse Keizerrijk en later ook Groot-Brittannië. In de tweede wereldoorlog zijn er grote veldslagen geweest rond Malta, waarbij de Maltesers geholpen door de Britten de Italianen verslagen hebben. Dit is een bijzondere prestatie te noemen, aangezien je op een heldere dag Sicilië kan zien liggen, en de vijand dus wel erg dichtbij was.

Malta is schoon, erg schoon. Het voelt in alles als een georganiseerd eiland. De Britse invloeden hierin zijn erg zichtbaar. Meteen valt op dat iedereen links rijdt, wat een directe erfenis is van de Britse overheersing. Daarnaast spreekt iedere Maltees perfect Engels, wat de communicatie wel erg makkelijk maakt. Afval op straat heb ik niet gezien, het is dan ook een van de schoonste eilanden waar ik ooit ben geweest.

Malta; dat smaakt naar meer

Al deze geschiedenis op zo’n klein eiland zorgt ervoor dat Malta invloeden heeft uit verschillende culturen, zonder haar authenticiteit te verliezen. In het eten proef je veel Italiaanse invloeden, en ook de keukens van het Midden-Oosten zijn dichtbij. Zo vind je in bijna elk restaurant mezze (kleine gerechtjes uit de mediterrane keuken) als voorgerecht, is er natuurlijk veel zelf-gevangen vis, en ook gerechten met konijn is op veel menukaarten te vinden. 

ijsje in Malta
IJsje met bloemvorm in Malta (uiteraard is dit vooral heel toeristisch en niet typisch Maltees)

 

Tonijn uit de Middellandse zee
Tonijn uit de Middellandse zee

 

Een overheerlijke garnalen curry
Een overheerlijke garnalencurry

Voorgerecht met aubergine
Voorgerecht met aubergine

In Malta kan ik de volgende restaurants aanraden:

In Malta kan ik het volgene hotel aanraden:

In Gozo kan ik het volgende restaurant aanraden:

Gozo - het kleine zusje

De Republiek Malta bestaat uit een aantal eilanden, waarvan het hoofdeiland Malta en het kleinere zusje Gozo de grootste en bekendste zijn. Een (dag)-trip naar Gozo mag dan ook echt niet aan je reis naar Malta ontbreken. Dit kan gelukkig heel eenvoudig, er gaan alle dagen van de week ferries van en naar Gozo, gemiddeld vertrekt er elk half uur een ferry. De overtocht duurt slechts 20 minuten, dus je bent er vrij snel.

Gozo kan met recht het kleine zusje van Malta genoemd worden. Het eiland heeft namelijk rond de 30.000 inwoners, waar de volledige Republiek Malta meer dan 500.000 inwoners heeft. Dat wil niet zeggen dat het enorm achter loopt vergeleken met het hoofdeiland. Er zijn namelijk meerdere stadjes, overal verharde wegen, genoeg hotels en restaurants om te verblijven en daarbij genoeg bezienswaardigheden om je een of meerdere dagen te vermaken.

In Gozo is een bezoek aan de indrukwekkende Ġgantija tempels een must als je van historie houdt. De tempels staan nog fier overeind, heel bijzonder als je beseft dat dit de oudste nog uit zichzelf staande tempel ter wereld is. Toch wel heel bijzonder dat deze in Malta blijkt te staan. Het is nog steeds niet helemaal duidelijk hoe de Maltese voorvaderen de enorme stenen blokken hebben versleept, die stuk voor stuk duizenden kilo’s wegen. Volgens een plaatselijke legende zijn de tempels dan ook gebouwd door reuzen. Gezien het formaat van de stenen en tempels niet eens een heel gekke gedachte! De tempels werden vermoedelijk gebruikt als offerplaats voor de goden. De vrouwenbeeldjes die er zijn gevonden duiden erop dat het offeren van dieren (zoals geiten) was in het kader van een vruchtbaarheidscultus.

Meer lezen over Gozo, lees het in deze blog!

Gozo snorkelboot
Snorkelboot in de wateren bij GozoĠgantija tempels

 

Mis nooit meer een topdeal!