Manchester | Een échte voetbalstad | Travelstamps | Weflycheap

Manchester, een échte voetbalstad

Maar heeft het ook meer te bieden?

Onze eerste stappen in Manchester waren richting Old Trafford. Hét thuis van Manchester United FC. All inclusive waren de clubliederen, een koude wind, dronken mensen en een knoflookgeur waar je U tegen zegt. Voor ons was de uitslag van de wedstrijd niet wat wij gehoopt hadden, maar bij ‘een bezoek aan Old Trafford’ kan een check op onze bucketlist. Na afloop van een wedstrijd is het super leuk om terug te reizen naar het centrum. Dit kan gemakkelijk met het openbaar vervoer, maar er rijden ook Ubers. In het centrum zijn veel leuke, gezellige kroegjes waar je de winst (of je verdriet) kan wegdrinken.

Old Trafford

Goodmorning! Onze dag begonnen bij Cafe North! Aanrader! Ready voor een dagje sightseeing! Als we deze dag in één woord moeten samenvatten, dan zou het "regen" zijn. Man man man, de hemel huilde vandaag. Na de heerlijk verlate brunch zijn we door de stad gaan wandelen en kwamen al gauw uit bij een gigantische shoppingmall, helemaal in de kerstsferen. Een aantal souvenirs rijker vervolgden wij onze weg naar Afflecks. Dit is een 'indoor market', met allerlei marktkraampjes, boetiekjes en enkele gelijkenissen met de kringloopwinkel. We traden de regen weer tegemoet om bij Tokyo te lunchen. Een belevenis op zich, want naast de stokjes was de -pittige- taste een grote uitdaging. Om toch Manchester te bezichtigen, maar het doorweekte level te beperken bedachten we om met de free bus een rondje door de stad te rijden. Je kan zowel bus 1, 2 als 3 nemen om een ander deel van de stad te zien. Wij verblijven in Arena Black Lion. Een simpel hostel met een gezellige bar. Hier kan je ook een hapje eten ’s avonds én voor de liefhebber: happy hour van 5 – 7 a.m.

Een nieuwe dag! De wandeltocht richting het meetingpoint voor de free walking tour (te boeken via internet) bracht ons bij een écht Engels thee huis: Richmond Tea Rooms. De carrotcake scoorde een 7/10.

Megan was onze tourguide van vandaag. Een geadopteerde MCR, maar wel een échte Engelse. Alternatief gekleed en vol enthousiasme. Dit vertaalde zich naar ontzettend veel verhalen, inclusief een heel (lees: echt héél) koude wind en af en toe een buitje. Hierbij een korte samenvatting: Manchester bestaat uit 4 soorten Manchester. Tijdens deze walkingtour heeft Megan vooral verteld over "Industrial Manchester" en "Math Manchester". Manchester is een regenachtigste stad zou je denken en bij den lijve hebben ondervonden. Echter staan ze niet in de top 10 van Engeland. Met het aantal dagen regen per jaar scoort Manchester zeker wel een plek in de top 3. De drie belangrijke rivieren en alle regen zorgen voor een snelle in- en afvoer. Daarnaast is Manchester industrieel gezien een snel ontwikkelde stad. Dit maakt dat het in het verleden een succesvolle stad was voor werkgelegenheid in de kunst en katoen. Veel Nederlanders en Belgen zijn mede daarvoor naar Manchester gekomen. Aangezien de industrie later heel erg achteruit is gegaan, staan nu veel grote, mooie warenhuizen leeg. Er zijn veel mensen die door lage lonen op straat beland zijn. Het grijpen naar alcohol is hierdoor een makkelijke optie. Daarnaast is het gemakkelijk om aan drugs te komen. Het sluiten van de kroegen om 2.00 uur a.m. is een poging van de regering om dit tegen te gaan. Helaas heeft dit niet het gewenste effect: wat wil jij als je om 2.00 uur op een feestje staat en de volgende dag nergens voor op hoeft te staan?

Schuilen voor het weer

Manchester is geen stad waar je heen gaat voor de mooie gebouwen of rijke historie. Een voetbalwedstrijd, culturele uitjes, referendums, goedkope vluchten of studie zijn redenen om Manchester te bezoeken. De Universiteiten van Manchester staan hoog aangeschreven en kennen veel winnaars voor bijvoorbeeld de nobel. Bij het monument voor VIMTO hebben we het drankje geproefd en een liedje met hierin de beschreven historie geluisterd. Bij een perkje met een appelboom vertelde Megan het verhaal over een Engelsman (Alan Turing) die verliefd is geworden op een man (vroeger strafbaar) en een keuze kreeg voorgelegd: gevangenisstraf of chemisch gecastreerd door middel van een experimentele hormoonkuur. Het werd optie 2. Een jaar later kwam Turing om het leven door een cyanidevergiftiging. Jaren later bleek dat het zelfmoord was... is de appel (waar al reeds een hap uit was) die hij destijds in zijn hand had, hier schuldig aan geweest? Waar zullen wij voortaan aan denken bij het Apple teken? De bij is het symbool geworden van Manchester. Waarom? In 2017 is er een aanslag gepleegd bij het concert van Ariana Grande. Enkele dagen later deed een tattoo artist een oproep; zij zou voor een donatie van 50 pond een bijentattoo zetten. De volgende dag deden zeer veel tattoo artiesten hieraan gehoor. De bij staat als teken van verbondenheid en verzet. Deze tour duurde ruim 3,5 uur. Wij vonden dit lang, zeker omdat de weersomstandigheden ons geen behaaglijk gevoel gaven.

Tip: andere tours in Manchester boek je eenvoudig hier!

Full Manchester experience: Salford City FC - Exeter (League two). We wanen ons voor 90 minuten in een stadion dat lijkt op de Alkmaarder hout. Het is een club die in handen is van aantal oud bekende Manchester United spelers, zoals: Beckham, Scholes, Giggs en de gebroeders Neville. Ze zijn de laatste jaren een paar keer gepromoveerd en spelen dus nog niet zo lang profvoetbal. De wedstrijd was koud, maar verrassend genoeg in handen van Salford. Wij ontmoette een echte Engelse voetbalfan. Hij vliegt/ reist ieder weekend heel Europa rond om voetbalwedstrijden van verschillende kalibers te bezoeken. Dit is volgens hem de reden dat hij en zijn vrouw al 50 jaar bij elkaar zijn. Uiteindelijk trok Exeter aan het langste eind: 0-1 eindstand.

voetbal

Salford City FC - Exeter

Na de wedstrijd zijn wij teruggegaan naar het centrum van Manchester. Hier was inmiddels heel Manchester uitgerukt! Heel bijzonder om enerzijds zoveel mensen in Kersttruien met kerst attributen te zien, maar anderzijds heerlijk Engels en h e l e m a a l over de top. De mooie verlichting en kerstmarkten (er is een leuke wandelroute langs alle pleinen) brachten een gezellige sfeer. Bij de meeste restaurants was de wachttijd meer dan een uur (TIP: reserveer iets van tevoren). Een avondwandeling, biertje toe, veel gezelligheid en een spelletje spelen: Manchester je was leuk!

Instagram: @mevrouwmolenaarx2

Mis nooit meer een topdeal!