lombok gili trawangan

Lombok: Gili Trawangan

De ultieme bounty bestemming

Met onze reis door Bali maakten we een uitstapje naar Lombok. Om precies te zijn Gili Trawangan. Gili betekent eiland en Trawangan is het grootste van de drie eilanden van Lombok. Vanuit Bali vaarde de boot binnen 1,5 uur naar dit ware paradijs. Bij aankomst voelde ik meteen dat de vibe anders was dan op Bali. Vanaf de boot liep ik door het warme water het witte strand op. De koffers werden één voor één de boot afgedragen. Zelfs dit was al een unieke ervaring. Het resort verbleef aan de andere kant van het eiland, er waren twee opties of per voet of ter paard. We kozen ervoor om ter paard te gaan. De koffer werd in de kar gegooid en wij mochten er bij plaats nemen. Heel duidelijk was het dat er meerdere paard en wagens op het eiland reden, want om de zoveel minuten ging de hoorn van de kar als ze elkaar passeerden. 

Overnachten aan het strand van Gili Trawangan

Ons verblijf was echt één uit de boeken waar ik alleen van gedroomd had. We verbleven bij Le Pirate in een wit met blauw geschilderd huisje, uitkijkend op het strand en met mijn eigen hangmat. Wij hadden geluk dat we nummer 1 hadden en uitkeken op zee en het zwembad. De badkamer bevond zich in de buitenlucht, dit was ook eens anders dan anders. Onze koffers hadden we een plek gegeven onder het bed, anders stond het huisje meteen vol. Het is klein, maar je leeft hier vooral buiten dus zie dit absoluut niet als een negatief punt. Hier gingen we ons de aankomende 3 dagen wel vermaken. Nadat we alles een plekje hadden gegeven besloten we een lunch te nemen bij het zwembad. Van die gezellige tenten met rieten daken. Bij de één kon je in de zon eten en was de keuken buiten gevestigd. Bij de andere haalde je je lekkere cocktail of (een aanrader) een heerlijke smoothie en je kon zelfs de bel laten rinkelen voor een ijsje. Ook was er een kleine shop gevestigd. Nadat ik mijn loempiaatje op had was het tijd om verkoeling te zoeken bij het zwembad, hierbij kijk je uit over zee. De drankjes worden bij je gebracht langs de rand van het zwembad. Tegenover het resort staan nog wat gezellige blauwe strandstoelen op het strand en kan je zelfs chillen in één van de drie hangmatten. Ben je wat sportiever aangelegd dan kan je nog een potje volleybal doen. Zo maak je meteen nieuwe vrienden. Het valt me wel op dat er vooral Nederlanders zich in dit resort bevinden.

Le Pirate Gili Trawangan Lombok
Le Pirate Gili Trawangan Lombok

De zonsondergang op Gili Trawangan

Voor de mooiste zonsondergang moet je ook aan dit gedeelte van het eiland zijn. ‘s Avonds rond 6 uur verzamelen mensen zich op het strand om te genieten van de ondergaande zon. Zelfs als de zon achter de vulkaan van Bali verdwijnt blijft er een prachtige oranje gloed hangen om mooie foto’s te maken. Je kan er ook voor kiezen om te paard langs het strand te rijden en hier dan gave foto’s van jezelf te laten maken met de zonsondergang.

De zonsondergang op Gili Trawangan
De zonsondergang op Gili Trawangan

Filmavond op het strand van Gili Trawangan

3 keer per week kan je bij het hotel een filmavond op het strand bijwonen. Dit is op maandag, woensdag en vrijdag. Om half 8 begint de film en je kan zelfs iets bestellen vanaf de grill. Dit is wel een unieke ervaring om eens te doen. Op meerdere plekken op het eiland kan je een film op het strand kijken. Dus lijkt je de ene film niet leuk ga je gewoon naar de volgende strandtent.

Fietsen over het eiland

Een echte aanrader is het eiland per fiets verkennen. In 1,5 uur fiets je makkelijk over het eiland heen. De meeste resorts verhuren een fiets. Wij betaalden 4 euro per fiets voor 24 uur. Wij fietsten eerst langs het rustige gedeelte van het eiland. Je komt langs yoga scholen, waar je vroeg in de ochtend yoga op het strand kan doen. De verlaten schommels overal op het eiland wat de moeite waard is om een fotostop te maken en een klein marktje waar je leuke sieraden kan kopen met schelpjes. Zo doe je natuurlijk wel wat langer over de ronde over het eiland. Sommige stukken zijn wel een heel gehobbel en soms moet je even afstappen om door het zand heen te komen. Bij het drukke gedeelte vind je alleen maar gezellige strandtenten en winkels. Als je de winkels binnenloopt moet je wel eerst je slippers uitdoen.  Na half 7 ‘s avonds heb je hier een avondmarkt waar je je bord met eten kan volgooien en het zal je verbazen hoe goedkoop dit is. Geniet in de avonduren van de live muziek of ga op een zitzak bij het grote vuur op het strand zitten. Aan deze kant van het eiland is zeker meer bedrijvigheid dan aan de kant waar wij zitten en hier kan het dan ook doorgaan tot in de vroege uurtjes.

Zitzakken op het strand - Gili Trawangan
Zitzakken op het strand - Gili Trawangan

Moet je ’s avonds weer terug met de fiets? Kijk dan goed uit want straatverlichting kennen ze nagenoeg niet en de fietsen hebben ook geen verlichting. Wat er dan kan gebeuren is dat je gestrektin het stukje zand kan komen te liggen. Dat overkwam mij. Met de fiets door het mulle zand lukt niet en in het donker zie je dat ook niet aankomen.

Must do op Gili Trawangan: snorkelen en duiken

Een aanrader voor dit eiland is om zeker een excursie te gaan doen om te gaan snorkelen of duiken. Je vindt hier echt prachtig koraal met vissen en je kan zelfs met schildpadden zwemmen als je geluk hebt. Nog nooit gedoken? Ze leren je eerst duiken in een bassin aan de boulevard, als je er klaar voor bent ga je de zee in voor een unieke ervaring. Er zijn nog meer wateractiviteiten te doen zoals suppen en kajakken maar kijk wel uit voor de zee die soms heftig kan zijn met de golven en stroming.

Bezoek de eilanden Gili Air en Gili Meno

Vanuit Trawangan kan je makkelijk de andere eilanden bereiken, tijdsduur is ongeveer 15 min naar elk eiland. Je kan er altijd voor kiezen om dit als dagtrip te doen. Dat er op zo’n klein eiland zoveel te doen kan zijn en voor ieder wat wils. De party hardy’s tot in de vroege uurtjes of gewoon lekker genieten aan het zwembad en een filmavond mee pakken. Ik kan het je zeker aanraden om een paar dagen Bali te verlaten voor het paradijs Gili Trawangan.

Bestemmingen

Waanzinnige Indonesië deals

Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!