Kopenhagen | De gelukkigste mensen

corona info! lees hier alles over omboekgaranties en welke bestemmingen (straks) weer te boeken zijn

kopenhagen

Kopenhagen | De gelukkigste mensen

Kopenhagen | De gelukkigste mensen

Kopenhagen, daar wonen toch de gelukkigste mensen van Europa? Een vraag waar ik met de volle 100% ‘’ja’’ op durf te zeggen na mijn tripje naar deze prachtige stad.

Hygge

Naast dat de Denen die in Kopenhagen wonen de gelukkigste mensen in Europa zijn, zijn ze ook nog eens het vriendelijkste volk dat ik tot nu toe heb meegemaakt. Ik hoefde maar even als een onwetende toerist te kijken naar het scherm van de treintijden en ik werd al zonder het te vragen door  verschillende Denen geholpen. Tijdens mijn trip in Kopenhagen werd ik zelf ook ontzettend gelukkig, van de mensen, de huizen en de hele sfeer die er hing rondom de stad. De fijne sfeer heeft waarschijnlijk veel te maken met de term ‘hygge’ waar iedere Deen me enthousiast over wilde vertellen. Het Deense Hygge is een levensstijl, en een speciale sfeer waar de Denen erg trots op zijn. En zoals mij uitgelegd werd is het woord hygge iets wat je bijna overal voor kunt gebruiken, net als het Nederlandse ‘’gezellig’’. Ga je mee wat drinken? Ja, hygge! Zullen we samen een film kijken? Natuurlijk! Hygge!

Kopenhagen 4
Kopenhagen 5

Nyhavn

Nyhavn, wat de ‘’nieuwe haven’’ betekent is het bekendste haventje in Kopenhagen. Het is het haventje met de kleurrijke huisjes die je op alle foto’s ziet als je Kopenhagen intypt op Google. Je kijkt écht je ogen uit door de mooi gekleurde huizen, en het is niet te vergeten een perfecte plek om foto’s te maken. Een leuk feitje is dat sommige huizen die er staan al meer dan 300 jaar oud zijn, met het aller oudste huis op nummer 9 die gebouwd was in 1681. Mijn gids vertelde mij verder ook dat Nyhavn niet altijd zo populair was als nu. Vroeger was Nyhavn namelijk een plek waar zeelieden de nodige alcoholische dranken naar binnen werkten en het niet alleen bij het ‘’kijken’’ naar mooie vrouwen hielden. Vandaag de dag is dat natuurlijk niet meer zo en is het een plek geworden waar toeristen, maar ook de Denen zelf, kunnen genieten.

Kopenhagen 1

Papier eiland

PapirØen, wat ‘’papier eiland’’ betekent, is een klein eilandje in Kopenhagen dat op een te gekke wijze een warenhuis tot een food paradijs heeft omgetoverd. Je kijkt je ogen uit als je naar binnen loopt. Overal staan de bekende foodtrucks die allemaal overheerlijk eten aanbieden. Elke foodtruck bied eten aan van een ander land, van de Marokkaanse keuken tot de populaire sushi uit Japan. Dus ben je op zoek naar een lekkere lunch of een machtig tussendoortje dan moet je zeker weten een bezoekje brengen aan deze street food market!

Christiania

Christiania ligt in de buurt van Christianshavn, en het is een onafhankelijke buurt dat niet tot de EU behoort. Als je Christiania dan ook verlaat zie je op de borden staat: ‘’you are now entering the EU again’’. Deze buurt is erg populair in Kopenhagen en is het zeker ook waard om een bezoekje aan te brengen. De buurt is ontstaan in 1970 toen een groepje hippies de verlaten militaire kazerne ‘’Bådsmandsstrædes Kaserne’’ kraakte. De Deense regering heeft een tijd geprobeerd deze buurt tegen te gaan, wat uiteindelijk niet was gelukt waardoor Christiania algemeen geaccepteerd werd in Kopenhagen. Het is nu een buurt waar mensen hun eigen regels hebben en ook  flink wat drugs dealen. Maar naast dat is het ook een mooie artistieke wijk met veel kunstwerken en graffiti. De sfeer in de wijk is heel interessant om mee te maken, maar pas op dat je geen overduidelijke foto’s maakt van de mensen die er wonen want dan laten ze je duidelijk merken dat ze dat niet waarderen.

Kopenhagen 3

Kopenhagen zit vol met wijken waren je uren door heen kunt dwalen en kunt genieten van de architectuur, vintage cafeetjes en de fijne Denen die er wonen. Spreekt dit jou ook aan? Dan is Kopenhagen zeker een stad voor jou!

Kopenhagen 2

Mis nooit meer een topdeal!