Header afbeelding

Kopenhagen

Must see bezienswaardigheden

Daar ging ik weer, op pad naar Scandinavië. Kopenhagen was dit maal aan de beurt om ontdekt te worden. Na een bijzonder vroege en vooral hete vlucht, ze waren enthousiast met de verwarming in het vliegtuig, arriveerde ik op Copenhagen Airport. Dit is echt een enorme airport, en ik arriveerde op de allerlaatste gate. Hierdoor moest ik bijna 20 minuten door de airport lopen om eindelijk bij de uitgang te komen. Ik wist dat mijn geliefde Max daar op mij stond te wachten. Mooi niet dus, ik moest met de trein. Iets waar wij allebei als stel hilarisch slecht in zijn. We weten NOOIT welke kant we op moeten, welk perron en of we wel de juiste ticket hebben gekocht, dus dit zorgt er bij ons altijd voor dat we wat te lachen hebben. Zo was het mij dus compleet onduidelijk welke trein ik moest hebben, want ALLES stond door elkaar op het bord, of de trein nu naar Zweden of Denemarken ging. Heel leuk, dus ben ik voor de zekerheid het even na gaan vragen aan een medewerker. Gelukkig spreekt iedereen hier gewoon Engels! Dat pakte allemaal goed uit en zo was ik op weg naar de hoofdstad van Denemarken; Kopenhagen! Ik heb hier twee dagen doorgebracht, verschillende dingen gezien en mij uiteraard enorm vermaakt in het gezelschap van Max, die deze week nog in de stad blijft voor een conferentie.

Bezienswaardigheden Kopenhagen:

1. Tivoli 

Tivoli is het pretpark in het midden van Kopenhagen vlakbij het stadhuisplein. Zoals ik eerder al heb gezegd ben ik niet echt een pretparken liefhebber. Nu is het wel bijzonder dat Kopenhagen twee van de oudste pretparken ter wereld binnen de stad heeft. Zo is Tivoli al sinds 1843 open, wat je ook kan zien aan de prachtige oude muur en de poort die om het park staat. Er wordt gezegd dat Walt Disney dit park ooit zelf heeft bezocht om hier inspiratie op te doen voor zijn eerste Disneyland park. Het park heeft seizoenen waarin het open is, van april tot september en van november tot december. Op dit moment was het park dus helaas gesloten, maar toch was de buitenkant alvast leuk aangekleed voor Halloween.

2. Christiania 

Christiania is een semi-onafhankelijke enclave in Kopenhagen. Een echte beleving en dus ook bezienswaardigheid die hoog op mijn lijstje stond. Je kunt de wijk binnentreden door verschillende poorten. Ze hanteren hier een zelfbestuur en lokale politie heeft geen vrije ingang tot Christiania, dus lees goed de borden met Do’s en Don'ts die je bij de ingangen vindt! Zo is het bijvoorbeeld strikt niet toegestaan om foto’s te maken in Christiania en word je daarop erg goed in de gaten gehouden. Er wordt op de bekendste en grootste straat ‘Pusherstreet’ in onder andere softdrugs gehandeld in verschillende kraampjes. Er staan verschillende interessante gebouwen die allemaal zelf gerenoveerd of in elkaar gezet zijn. Andere gebouwen zijn jaren geleden gekraakt bij het ontstaan van Christiania en zijn tevens zo interessant om te zien. Hier zitten bijvoorbeeld kunst tentoonstellingen of kleine winkeltjes in. Verder vind je op straat ook veel versieringen, muurschilderingen, live muziek en een skatepark. Ik was vooral erg onder de indruk hoe deze mensen van eigenlijk allerlei materialen wel iets kunnen maken. Toen ik Christiania binnen liep zat er een man met een hoop rommel naast zich, verschillende stukken hout en metaal, waar hij wat mee probeerde te maken. Toen ik weer naar buiten liep had hij er al bijna een hele tafel meegemaakt. Je kunt er ook rondleidingen krijgen over alles wat er te doen is en de geschiedenis van Christiania.

Kopenhagen Christiana
Kopenhagen Christiana

3. Nyhaven 

Nyhaven is wellicht de bekendste plek in Kopenhagen. De haven met de mooie gekleurde huisjes is het eerste wat je ziet als je online gaat kijken voor een tripje naar Kopenhagen. Het voldeed voor mij aan alle verwachtingen die ik ervan had. Het was er druk, indrukwekkend en mooi. Het is leuk om de bootjes te zien die in de haven liggen en even iets te drinken op een van de terrasjes aan de haven. Ook is er een soort pier waar je de rest van Kopenhagen kunt zien. De kleine zeemeermin is een van de belangrijkste toeristische attracties in Kopenhagen. Gemaaktnaar het sprookje van Hans Christian Andersen, wat wij allemaal kennen. Het koperen beeld kijkt uit over de zee en is makkelijk te bereiken. Opvallend vond ik dat het beeld duidelijk twee benen heeft die eindigen in twee vissenstaarten. Dit symboliseert naar mijn idee het sprookje heel mooi. Het beeld is ook in 2010 tentoongesteld op de Wereldtentoonstelling. Andersen boulevard is de belangrijkste weg in Kopenhagen. Vernoemd naar, je raadt het al, Hans Christian Andersen. De sprookjesschrijver die ik hierboven ook al noemde. Deze weg loopt langs Tivoli waar zijn kasteel ook stond en langs de beroemde Radhuspladsen, waar onder anderen het Hardrock hotel te vinden is. Aan de weg is ook een standbeeld van hem te vinden. Ik verbleef zelf in een hotel aan de Andersen boulevard wat ideaal was qua locatie!

Nyhavn Kopenhagen
Nyhavn Kopenhagen

Eten & uitgaan Kopenhagen

Vergeleken met de rest van Scandinavië is het in Denemarken een stuk goedkoper om alcohol te drinken. Dit wordt ook door heel de stad gepromoot met bordjes bij de cafés. Denk aan; 10 shotjes voor 5 euro aanbiedingen ect. Dit was voor mij wel opvallend, want ik ben Zweden gewend waar alcohol een overheid monopolie is. Qua eten varieerde het erg. Je kan overal het echte Deense roggebrood krijgen, maar er zijn ook Franse, Italiaanse en sushi eettentjes te vinden door heel de stad. Ik heb heerlijk aan de Nyhaven gegeten voor ongeveer 20 euro. Gezellige locatie met prima bediening was het zo genoemde ‘Nyhavnscafeen’. Originele naam of niet?

De stad is ’s avonds ook mooi verlicht en veel terrassen hebben gezellige kleurrijke lampjes die het er verwelkomend uit laten zien. We hebben bij de Brewpub nog een laatste biertje gedronken voordat we terug gingen naar ons hotel. Ik verbleef in het CitizenM hotel. Leuk, hip en modern vooral. Met een self-check in wat ik al meerdere keren ben tegen gekomen. En niet te vergeten werd de kamer bestuurd door een Ipad die je in de kamer kon vinden. Werkelijk alles (tv, ramen, verlichting, gordijnen en zelfs een wekservice) kan je hiermee doen. Max en ik hebben ons hier denk ik een half uur mee vermaakt om gewoon alles uit te proberen. De kamer was schoon en comfortabel met een groot bed en de iPad was natuurlijk een vermakelijke plus. Dit hotel is helemaal goedgekeurd door mij. Om de hoek van het centraal station is ook een perfecte ligging.

Kopenhagen was een ontzettend leuke stad met een heerlijke relaxte sfeer. De mensen zijn rustig, behulpzaam en vriendelijk op straat. Ik heb erg genoten van de verschillende aspecten van de stad en wil zeker nog een keertje terug! Wil je alles live meemaken of benieuwd wat mijn volgende bestemming is? Volg mij op instagram! @joyketel

Bestemmingen

  1. Home
  2. blog
  3. kopenhagen must see bezienswaardigheden
Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!

Door je in te schrijven bevestig je dat je de nieuwsbrief van weflycheap wil ontvangen in je inbox en ga je akkoord met de voorwaarden.