kerstmarkt essen

Kerstmarkt Essen

lichtjes, lichtjes en nog eens lichtjes

Nu Sinterklaas alweer ruim een week geleden het land verlaten heeft, is het eindelijk tijd voor kerst. En dat is ook wel te merken. De Christmas station is weer begonnen, de kerstbomen staan in huis, de huizen zijn versierd met lichtjes en al het seizoen gerichte eten ligt weer in de schappen. Niet te missen dus! Wil je nog last minute een dagje weg tijdens de mooiste tijd van het jaar? Kies dan voor de kerstmarkt in Essen.

De kerstmarkt in Essen staat er alweer voor de 46ste keer. Met meer dan 250 sfeervolle kraampjes behoort deze kerstmarkt tot één van de mooiste in Duitsland.

Essen Industriestad 

Essen bevindt zich in het Ruhrgebied en heeft geen historisch centrum. Deze had de stad wel, maar tijdens de Tweede Wereldoorlog is het centrum zwaar gebombardeerd. Toch groeide de stad snel weer en werd zij vooral bekend om de grote industrie. Hierdoor heeft het centrum, naast de vele winkels, niet zoveel te bieden. Denk je aan Essen, dan denk je aan theaters en museums. En niet te vergeten, de oude kolenmijn Zeche Zollverein, die sinds 2001 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.  Niet echt een shop stad dus, maar wél een heleboel andere interessante dingen. Om het centrum wat op te leuken in de kerstperiode is er al 46 jaar een kerstmarkt.

kerstmarkt Essen
kerstmarkt Essen

Uit alle landen, voor alle leeftijden

De kerstmarkt pakken ze groot uit in de stad, want er komen markthandelaren uit wel twintig verschillende landen. Houtsnijwerk, grappige cadeautjes en zilveren sieraden. Ze nemen gevarieerde producten mee zodat er voor alle leeftijden iets nieuws is, maar er ook iets traditioneels bij zit!

Terug in de tijd

Wie fan is van alles wat met de middeleeuwen te maken heeft, moet op de Flachsmarkt zijn. Hier zijn de kraampjes én de producten helemaal in stijl. Neem een kijkje in de wereld van de middeleeuwen. Van aardewerk en edelstenen tot etenswaren van recepten uit de kasteelkeuken. Hier vind je ook mooie, uit hout gesneden producten zoals keukengerei, een zwaard en een kinderkrukje.

Volg de lichtjes

Tijdens de ‘Essener Lichtweken’ kun je genieten van een gezellig wandeling in de stad. Van het ene naar het andere plein word je geleid door de lichtjes. Langs de Willy-Brandt-Platz staan veel verlichte bomen en kerstbomen. Maar het spektakelstuk is toch wel het verlichte net met 450.000 lampjes die boven het grootste gedeelte van de markt hangen. Nu het ’s avonds sneller donker wordt is het natuurlijk het mooiste om je bezoek naar de kerstmarkt later op de dag te plannen. Dan zul je alle lichtjes het beste kunnen zien en is je bezoek pas écht betoverd.

Lichtjes kerstmarkt Essen

Over lichtjes gesproken… op deze markt vind je ook reuzenrad Bellevue van wel 56 meter hoog. Het is daarmee het grootste mobiele reuzenrad ter wereld. Erg leuk vanwege de gekleurde lichtjes die dat deel van de kerstmarkt weer een andere sfeer geven.

reuzenrad kerstmarkt essen
reuzenrad Bellevue

Bereikbaarheid kerstmarkt Essen

De kerstmarkt in Essen is dit jaar van vrijdag 15 november tot maandag 23 december geopend van 11:00 tot 22:00 uur. De route van de markt loopt van Hauptbahnhof tot Am Porschplatz. Het bekendste plein is Kennedyplatz. De winkels zijn op zondag gesloten, maar kom je op een andere dag in het weekend of doordeweeks ga dan langs de Limbecker Platz, dit is het winkelcentrum. Hier bevindt zich ook de grootste Primark van Duitsland met zes verdiepingen.

Parkeren is meestal niet gratis in Essen. Let goed op de bordjes met P1 tot P9. Deze parkeergarages zijn dichtbij het centrum en dus de markt. Kies op je routebeschrijving voor Innstadt Essen. Met de auto is Essen goed te bereiken. Van Utrecht sta je er binnen twee uur (187 km). Een milieusticker is verplicht in de stad, deze is voor €12,50 inclusief verzendkosten online te bestellen.

Wat vond ik ervan?

Ik was nog nooit in Essen geweest, maar dat deze stad onderdeel was van de industrie is wel duidelijk als je er binnen rijdt. Er hangt dan altijd een bepaalde sfeer en het gevoel van gezelligheid is dan ver te zoeken. Ik bezocht de markt op een zondag en op die dag zijn altijd alle winkels gesloten in Duitsland. Zelfs het winkelcentrum waar we de auto onder hadden geparkeerd was helemaal dicht. De winkelcentrums in Duitsland zijn meestal mooi versierd en verlicht en dan kom je meteen al in de kerstsfeer. Nu was ik al teleurgesteld en ik moest de markt nog op! Gelukkig ging dat gevoel snel voorbij toen we bij de kleine middeleeuwse markt begonnen. Een originele markt met vooral veel uit hout gesneden producten voor kinderen. Knap gemaakt en erg mooi. De markthandelaren waren, natuurlijk hoe kan het ook anders, verkleedt in dezelfde sferen. Als je het rondje om deze kleine kerstmarkt loopt kom je een soort van kampvuur tegen waar je even kan gaan zitten om weer warm te worden. Heel slim bedacht en het zag er gezellig uit. 

kerstversiering kerstmarkt Essen
Kerstversiering Essen

De grote markt op het bekende plein Kennedyplatz bestaat vooral uit een mix van traditionele etenskraampje (met alle geuren door elkaar) én ambachtelijke producten. Precies zoals je gewend bent van een kerstmarkt, maar toch weer anders door de aankleding van de winkeltjes/kraampjes. En dan heb ik het nog niet eens over het net met lichtjes boven de kramen gehad. Soms is het overdreven als er wordt gesproken over ‘magisch’, maar man dit was echt magisch. Ik kon maar niet stoppen met naar boven kijken en foto’s maken (niet slim, want ja, er lopen mensen voor je benen). Ik raad je echt aan om hier pas te gaan lopen als het buiten donker is geworden of later terug te komen zoals ik deed. Het is echt prachtig om te zien! Zoals ik al zei was ik er op een zondag. Dan zijn de winkels dus dicht en ik vind dat je dan wel een stukje sfeer mist (die etalages zijn zo mooi versierd!). Maar het positieve daarvan was dat het voor een kerstmarkt bezoekje erg rustig was. Pas later in de avond, toen de sfeer door de lichtjes ook toenam, werd het drukker. Mocht je echt alleen voor de markt willen komen en de winkels je niet zoveel uit maken, dan is een zondag de perfecte dag. De kerstmarkt in Essen heeft alles wat je nodig hebt voor een gezellige dag in kerstsferen, het is echt een bezoekje waard.

Mocht je toch langer in Essen blijven en er een weekendje weg van maken, bekijk hier goedkope hotelovernachtingen in Essen.

Voor meer kerstinspiratie lees ook mijn andere blog

Bestemmingen

Waanzinnige Duitsland deals

Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!