Mijn Kaapstad avontuur

De andere kant van de wereld

Op 27 februari stapte ik het vliegtuig in; op weg naar de andere kant van de wereld. Dit was rond de periode dat de eerste coronabesmetting werd geconstateerd in Duitsland, net over de grens met Nederland. Nu ik zo terug denk aan mijn dag van vertrek, verbaast mij het wel een beetje dat ik gewoon, zonder enige aarzeling, ben vertrokken. De avond voor mijn reis kocht ik nog even snel wat mondkapjes en handgel, maar daar bleef het bij. Toen wist ik totaal niet hoe de volgende maanden eruit zouden gaan zien. Nu realiseer ik me dat ik wel degelijk ontzettend veel geluk heb gehad. Geluk om terug te kunnen keren naar Nederland aan het einde van mijn reis, maar zeker ook geluk dat ik deze reis nog heb kunnen maken voordat het echt te laat was en de situatie onzeker werd.

Het begin van mijn avontuur

Zuid-Afrika, Kaapstad, strand

Zonsondergang op het strand bij Kaapstad, Zuid-Afrika

Vorig jaar ontmoette ik via een uitwisselingsprogramma een aantal meiden uit Kaapstad. Het klikte zo goed en we zijn echt vriendinnen geworden in de korte periode dat zij in Nederland waren. We besloten dat het na een jaar tijd werd om elkaar weer eens te zien. Voor dat ik het wist hadden we plannen gemaakt; over een paar maanden zou ik afreizen naar Zuid Afrika om hun weer te zien! Een dream come true voor mij! Ten eerste kon ik niet wachten om mijn long distance besties weer te zien en ten tweede was ik ontzettend nieuwsgierig naar dit land dat een erg populaire reisbestemming is.

Na een vlucht van ongeveer 12 uur liep ik de CPT aankomsthal in en werd ik heel hartelijk ontvangen door een van mijn vriendinnen en haar ouders (inclusief een ‘welcome’ poster en ballonnen, die mijn vriendin per ongeluk los had gelaten en dus tegen het plafond aan zaten, (oops!). Ik voelde me meteen thuis en kon niet wachten om te zien wat de volgende 10 dagen mij zouden brengen!

Mijn local ervaring

Zuid-Afrika, Kaapstad, giraffe

Giraffe in Kaapstad, Zuid-Afrika

Doordat ik bij de gezinnen van mijn vriendinnen kon verblijven tijdens mijn reis, heb ik het land echt door hun ogen ervaren. Ik deed dingen die ik anders nooit had gedaan en kwam op plekken die ik anders nooit zou hebben bezocht als ik hier geen locale mensen kende. Juist dit maakte de hele ervaring zo bijzonder.

Misschien wel het meest bijzondere wat ik heb gedaan tijdens deze reis, is het bijwonen van lessen op een middelbare school in Stellenbosch. Stellenbosch is een stadje dat bekend staat als een echte scholieren- en studentenplek. Het is ongeveer 45 minuten rijden vanaf Kaapstad zelf. Al mijn vriendinnen gaan naar een middelbare meisjesschool in dit stadje. Het was zo speciaal om hier als Nederlander tussen alle meiden (in uniform!) te lopen. Ik ben al eens eerder naar een meisjesschool in Engeland geweest, dus ik wist wel een beetje wat ik kon verwachten, maar het grote contrast tussen Nederlandse scholen en scholen zoals deze blijft mij verbazen!

Stellenbosch is een enorm leuk en trendy stadje om een middagje naartoe te gaan. Daarnaast staat het ook bekend om de talloze wijngaarden die de meest beroemde wijnen wereldwijd voortbrengen. Hoe fantastisch is het om een zomerse avond door de brengen op een wijngaard en de meest verfijnde wijnen van Zuid Afrika te proeven terwijl je geniet van het landschap om je heen?

Doordat ik bij mijn vriendinnen verbleef, heb ik ook heel wat meegekregen van de lokale eetcultuur. Zuid Afrikanen zijn over het algemeen echte ‘meat lovers’, dus voor mij als vegetariër vielen velen lokale gerechten helaas af. Mijn vriendinnen waren echter ontzettend inventief en vervingen veel vleeswaren voor vegetarische opties, zodat ik de gerechten toch nog kon proeven. Mijn absolute favoriete diner is ‘braai’. ‘Braai’ is een ontzettend bekend begrip onder de Zuid Afrikanen. Het is eigenlijk een soort van barbecue, maar dan op een grote gril in het huis of buiten. Er wordt van alles ‘gebraaid’ (ja, het wordt ook echt vaak als werkwoord gebruikt!): van vlees tot groenten. ‘Braaibrekkies’ vond ik het allerlekkerste! Dit is een soort van tosti gegrild op de ‘braai’, met chutney, tomaat en ui; yum!

What to do in Kaapstad en omgeving

Doordat mijn vriendinnen allemaal rondom Kaapstad en Stellenbosch wonen, heb ik best veel van de Westerse Kaap gezien terwijl ik aan het reizen was. Er zijn veel mooie kustroutes die zeker de moeite waard zijn om eens te rijden. Het landschap in Zuid-Afrika is erg divers; er zijn veel bergen, maar ook veel weilanden. Sommige gedeeltes lijken zelf een beetje op een woestijn, terwijl je zojuist de kust gepasseerd bent! Dit maakt het de ideale mix voor een roadtrip.

Na mijn eerste dag op school, reisde ik in noordwestelijke richting om het weekend te besteden aan de kust. Ik verbleef bij een van mijn vriendin in het vakantiehuis van haar ouders, op 100 meter van het strand! In februari/maart is het ongeveer 27 graden en het was dus heerlijk om iedere dag een wandeling te maken langs het strand en te genieten van het kristalheldere water. In de omgeving van Kaapstad zijn ook erg veel baaien met een soort van ‘tropische look’. Je kunt enorm veel watersport-activiteiten doen in deze regio, ik raad je dus zeker aan om een van de velen opties te proberen: zo ging ik een middagje suppen. Ook een Catamarantocht is een echte aanrader; je kunt relaxen op het dek en drankjes bestellen aan de bar!

De dag daarna was ik onderweg naar een ‘Game Drive Park’. Dit park verzorgt safaritours, want let’s be honest:, ben je wel echt naar Afrika geweest als je geen wilde dieren hebt gespot?! Het was een hele speciale ervaring om zo dichtbij buffels, giraffen, springbokken en nog veel meer andere dieren te komen.

Na een aantal dagen op school was het tijd om echt naar het centrum van Kaapstad te gaan. Na een ritje langs de kust zag ik de beroemde Tafelberg en Lion’s Head berg voor het eerst: wat een magisch moment! Ik dronk een cocktail bij een beachclub samen met mijn vriendin terwijl we de zon onder zagen gaan en de lucht zagen veranderen in een mix van roze, oranje, rood en geel.

Toen het eenmaal donker was, was het tijd om naar het grootste winkelcentrum van de stad te gaan; Waterfront! Hier deden we wat ‘windowshopping’ en haalden we popcorn. TIP: in de grote hal op de begane grond bevindt zich een heerlijk Aziatisch restaurant waar je fantastisch kunt eten na een tijdje winkelen!

Mijn hoogtepunten van Kaapstad

Zuid-Afrika, Kaapstad, uitzicht op Lion's Head

Uitzicht vanaf de Tafelberg op de Lion's Head in Kaapstad, Zuid-Afrika

Kaapstad is een echte droom en bijna alles is leuk aan deze stad. Toch heb ik een paar favoriete bezienswaardigheden die je zeker niet mag missen. Ze zijn misschien een tikje toeristisch, maar ik heb een aantal tips om de drukte te omzeilen ;).

De tafelberg is een van de meest bekende bergen ter wereld, het is dan ook niet zo gek dat veel toeristen dit zevende natuurwonder met eigen ogen willen aanschouwen. Op een vrijdagavond, rond 18:30 uur, besloot ik samen met een vriendin het kabelbaantje naar de top van de berg te nemen. Eenmaal boven werd ik betoverd door het prachtige uitzicht over de stad. Ik kon Robbeneiland, het grote stadion van Kaapstad, Lion’s Head waar je prachtig bovenop keek en zelfs Kaap de Goede Hoop (in de verte) zien. Zodra je in de kabelbaan stapt lijkt het misschien een beetje druk, maar boven op de Tafelberg merk je daar erg weinig van. Ik ben zo blij dat ik ’s avonds ben gegaan; niet alleen is het dan minder druk, ook kon ik het uitzicht bij daglicht, tijdens zonsondergang en in het donker bewonderen! Zo heb ik Kaapstad in alle soorten licht van boven gezien en fantastische foto’s kunnen maken! Boulders Beach is ook zeker een bezoekje waard tijdens je verblijf in Kaapstad. Op dit leuke stukje strand lopen honderden pinguïns rond; zo cute! Ik ben zelf via de Boulders Beach
entree naar binnen gegaan en heb de pinguïns in hun natuurlijke habitat vanaf de promenade gezien. Daarna liep ik ook nog even het strand naast het officiële Boulders Beach op en besefte toen dat dit stukje nog meer de moeite waard was: hier stonden geen duizenden toeristen voor je neus en je kon veel dichterbij de pinguïns komen én lekker zwemmen (het water was wel ijskoud, dus misschien dat je het liever laat bij het kijken naar de pinguïns en pootjebaden)!

Zuid-Afrika, Kaapstad, pinguinstrand

Pinguïns op het strand bij Kaapstad, Zuid-Afrika

Ik denk dat ik wel kan zeggen dat deze reis naar Kaapstad mij altijd bij zal blijven door de vele fantastische plekken die ik heb gezien en de ervaringen die ik heb opgedaan met mijn vriendinnen. Zuid-Afrika is een geweldig land, met enorm vriendelijke mensen en een bijzondere geschiedenis die nog altijd voelbaar aanwezig is wanneer je door de stad loopt. Een andere bezienswaardigheid, die ik overigens niet heb bezocht, is Robbeneiland. Ik heb wel erg veel goede verhalen gehoord over dit fascinerende eiland waar Nelson Mandela ooit gevangen gehouden werd, ik had alleen net niet genoeg tijd om zelf op de boot naar dit eiland te stappen. Nóg een reden waarom ik zeker weer terug wil naar deze mooie locatie, zodra de situatie weer rustiger is en het weer toegestaan is om te reizen. In de tussentijd dagdroom ik nog af en toe over de mooie witte huisjes tegen de bergen van Kaapstad en de blauwe zee… Ik kan niet wachten om op een dag weer terug te gaan!

Mis nooit meer een topdeal!