Header afbeelding

De jungle van Ecuador (deel 1)

Een indrukwekkende tocht met overnachting!

In mijn vorige blog zijn een aantal leuke kustplaatsjes in Ecuador aan bod gekomen. Ecuador is een heel veelzijdig land: van leuke surfersdorpjes aan de kust naar vulkanen in het binnenland, van “the island life” op Galapagos naar de jungle in de Amazone. In deze blog zal een tocht naar de jungle van Yasuní beschreven worden.

Welke jungle tocht ga ik kiezen?

Als je geïnteresseerd bent in een tocht naar de jungle in Ecuador is het goed om te weten dat er meerdere plekken zijn waar je terecht kan. In deze blog wordt Yasuní besproken, maar ook Cuya Beno en Tena zijn bekende plekken als het om het Ecuadoriaanse oerwoud gaat. Er zijn een hoop organisaties die tours aanbieden in de jungle. Je kunt het zo bont en luxe maken als je wil, maar je kan ook voor primitievere (en goedkopere) opties kiezen. Alles hangt af van wat jouw verwachtingen en wensen zijn. Doe van tevoren goed onderzoek naar de verschillende opties en kies er eentje waar jij je goed bij voelt. Check ook altijd het actuele nieuws over het gebied waar je heen wil reizen, dit kun je het beste doen bij de handige app: “Reisapp Buitenlandse Zaken”.

De reis naar Yasuní

Het is nog niet zo eenvoudig om in Yasuní te komen. Vanuit Quito pakten wij een bus die ons richting een dorpje aan een rivier zou brengen. Via die rivier reisden wij per boot richting de dichte jungle van Yasuní. Dit is een onderneming die heel wat tijd inneemt. Wij hebben (ik weet het niet precies meer) zo’n 6-10 uur in de bus gezeten en daarna nog 6 uur op een klein, dun bootje gespendeerd (in de stortregen, helaas!). Dit klinkt niet zo prettig, maar om eerlijk te zijn was het wel een bijzondere ervaring. Oké, de bus was vooral even doorbijten en de regen was ook niet fijn. Maar vooral om in zo’n dunne, kleine boot te glijden over een rivier die door de dichte bebossing kringelt was erg indrukwekkend. Na elke bocht is er weer een nieuw, schilderachtig uitzicht die lijkt op de vorige maar toch opnieuw je adem wegneemt.

Met een langwerpig bootje de rivier op

Na zes uur op het water te hebben gedobberd zien we in de verte een dorpje verschijnen. We varen er iets langs en daar staat een houten, grotendeels open huisje. De reisleider geeft aan dat dit ons onderkomen wordt het aankomende weekend. Dat is trouwens wel goed om even uit te leggen: we hebben gekozen voor een 3-daagse tour waarbij we slapen bij een gezin dat in de jungle woont. Dit gezin is onderdeel van een klein dorpje (community) midden in het oerwoud. De vader van het gezin zal samen met een van zijn zoontjes ons gedurende het weekend verschillende dingen laten zien.

Prachtige uitzichten langs de kronkelige rivier

Aankomst

We meren aan en stappen op het vaste land. We worden hartelijk ontvangen door een aantal van de kinderen van het gezin. Vader en moeder hebben maar liefst 8-9 kinderen en de volgende is aan de zwangere buik van de moeder te zien op komst! Ik probeer contact te leggen met de twee kindjes die enthousiast op me af komen stormen. Het meisje biedt mij direct een stukje van haar suikerklontje aan, wat ik dankbaar aanneem. We spelen en beetje en ze laten me een grote vlinder in de struikjes zien. Wanneer ik mijn mobiel pak om een foto te maken gaan ze helemaal door het dolle heen. Verwonderd tikken ze op mijn scherm en we maken een paar selfies. De moeder van het gezin heeft een lunch voor ons voorbereid en nodigt ons uit om aan de houten tafel in het huis te gaan zitten. Het huis staat op een verhoging, gebouwd met houten pilaren en planken. We krijgen een maaltijd die bestaat uit rijst en groenten. We hebben best wel trek gekregen na de hele reis dus de rijstmaaltijd gaat er goed in.

 

Het huis van het gezin & ons onderkomen voor dit weekend

De eerste avond

Na de maaltijd staat onze eerste jungle tocht op de planning. Het is ondertussen donker geworden. We trekken lange broeken en regenjassen aan en stappen opnieuw in het dunne bootje. We worden meegenomen naar de overkant van de rivier. Hier stappen we uit. Ik ben best een beetje nerveus want ik weet dat er jaguars in het oerwoud leven. En naast jaguars zijn er ook slangen, spinnen en schorpioenen te vinden. We lopen een rondje maar zien nog niet zoveel dieren. Hmm… misschien morgen beter. 

Iedereen van ons groepje is vermoeid dus we gaan naar bed toe. Of nou ja, bed… We slapen in tenten die op de houten grond van het huis staan. Ons bed is het zijl van de tent. Geen matrasjes helaas. Ook geen matjes. Geen dekens want daar is het veel te warm voor. Ik moet zeggen dat dat wel een van de minder comfortabele dingen was van het weekend. Ik was ook bang dat ik geen oog dicht zou doen, maar dat valt enorm mee! Ik slaap best redelijk maar wordt wel compleet stijf wakker. Ik beloof mezelf dat de volgende keer dat ik een jungle tocht ga doen ga ik toch voor iets meer luxe. Dan maar een paar honderd euro meer betalen. Deze primitiviteit was voor nu heel cool om te ervaren, maar niet voor herhaling vatbaar, haha.

Jungle tocht dag 2

We worden onthaald met een lekker ontbijtje en de kinderen klimmen direct bij ons opschoot. Na het ontbijt gaan we opnieuw de jungle in, dit keer hopelijk met meer succes wat betreft het zien van dieren! We varen opnieuw een stukje in de langwerpige bootjes. Ditmaal een andere kant op. We stappen uit en lopen een klein stukje. We moeten goed oppassen waar we onze voeten plaatsen, je wilt niet dat een slangenstaart onder je schoenzool belandt want dat eindigt vaak met een beet. De vader laat ons een meertje zien waar we schildpadjes kunnen zien zonnebaden. De vader klimt op een boomstam om een piranha te gaan vangen met een hengel. Kraaaakkkk! horen we en we zien hoe de vader met een plons in het water belandt. We slaken een gilletje van schrik maar we kunnen het ook niet helpen dat we een beetje moeten lachen. De vader kan er gelukkig ook een klein beetje om lachen en zegt dat dit kan gebeuren. Een eindje verderop probeert hij het opnieuw en met succes! Hij heeft een piranha te makken. Uiterst voorzichtig laat hij hem aan ons zien en demonstreert hij de scherpte van zijn tanden door hem in een plantenstengel te laten bijten. Als vlijmscherpe messen snijden de tanden van de piranha de stengel doormidden. We zijn erg onder de indruk en mogen zelfs een foto van de piranha maken. Daarna laat de vader de piranha weer vrij in het water. Dat vind ik wel fijn, het is toch altijd een beetje een sneu gezicht zo’n vis op het droge.

De piranha met zijn vlijmscherpe tandjes

We lopen verder de jungle in. Onderweg laat de vader ons verschillende planten en bomen zien. Sommige planten of bomen hebben een medicinale werken, legt hij uit. Vol verwondering volgen we elke voetstap van de man en hangen we aan zijn lippen. Hij laat ons een eeuwenoude boom zien. Deze boom schijnt erg bijzonder te zijn. Waarom kan ik me, om heel eerlijk te zijn, niet helemaal meer herinneren. Maar prachtig is ‘ie wel!

Na deze jungletocht staat er nog iets op de planning: we gaan een grot in. Hiervoor moeten we een behoorlijk stukje klimmen. We klauteren via modderige paadjes omhoog waarbij we ons optrekken aan bomen en struiken. De vader en het zoontje bieden ook een helpende hand. Op een gegeven moment kom ik even niet omhoog en strekt het kleine ventje zijn hand uit. ‘Ik weet niet zeker of je dat houdt,’ zeg ik in mijn beste Spaans, maar ik wil het wel eens zien dus ik geef hem mijn hand. Hoppakee, hij trekt me zo een eind omhoog! Wat een kracht voor zo’n klein ventje. Hij zal amper 10 jaar zijn! Het jochie grinnikt trots en loopt daarna onverstoord verder.

Eeuwenoude boom

We komen bij de grot aan en we mogen in tweetallen naar binnen. Ik vind het doodeng want ik ben een beetje claustrofobisch. Maar ik moet van mezelf de grot in. Ik wacht even totdat een paar van mijn vrienden me zijn voorgegaan. ‘Het is een beetje klam en donker, maar niet zo eng,’ vertellen ze mij. Ik raap alle moed bij elkaar en kruip de grot in. Er vliegt een vleermuis over mijn hoofd heen naar buiten. Ik schrik me kapot, maar blijf kruipen. Ik kan niet rechtop staan, daar is de grot te klein voor. De vader laat met zijn zaklantaarn een paar grote grotspinnen zien. Nope! Daar stopt het voor mij. Ik ben als de dood voor spinnen en deze exemplaren zijn niet de huis-tuin-keuken spinnetjes die je in Nederland gewend bent (waar ik ook al benauwd van wordt, kun je nagaan…). Ik bedank de vader en klim zo snel mogelijk de grot weer uit… Genoeg avontuur gehad voor vandaag.

De volgende keer

Ons jungle avontuur stopt hier nog niet! Er is nog meer te vertellen. In de volgende blog bezoeken we de community en leggen we de reis terug naar Quito af (wat nog een hele opgave bleek te zijn)! Stay tuned ;-) 

Bestemmingen

  1. Home
  2. blog
  3. jungle ecuador yasuni
Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!

Door je in te schrijven bevestig je dat je de nieuwsbrief van weflycheap wil ontvangen in je inbox en ga je akkoord met de voorwaarden.