Gehoord van Nikko in Japan?

Een prachtig praaldorp in de groene heuvels

Wanneer je op rondreis naar Japan gaat, zou ik het dorp Nikko zeker hoog op mijn lijstje plaatsen. Je vind hier het bijzondere Tosho-gu complex uit de 17e eeuw. Op zo’n anderhalf uur reizen vanaf Tokyo ligt het tempeldorpje Nikko. Het is dus prima als een dagtrip vanuit Tokyo te bezoeken, maar nog beter is om er één of twee nachten te blijven. Het dorp zelf stelt niet zoveel voor maar de prachtige tempels, gelegen in groene bossen zijn een bezoekje meer dan waard. Daarnaast is er in de omgeving nog genoeg te zien en doen, denk aan spectaculaire watervallen, bergmeren, uitzichtpunten en toffe wandelingen.

De Tempels

In Japan vind je maar weinig plaatsen waar zoveel prachtige tempels bij elkaar staan als in Nikko. Ik zal de mooiste tempels hieronder kort beschrijven.

Taiyuin-byo heiligdom

In 1653 werd het mausoleum van Tokugawa leyasu voltooid. Wij vonden dit heiligdom het mooiste en meest indrukwekkende van heel Japan! De meeste (dagjes)toeristen beperken zich tot een bezoek aan het Tosho-gu heiligdom en slaan de Taiyuin-byo over. Hierdoor liepen wij soms helemaal alleen door dit prachtige complex. Het ligt in een mooie vallei tussen reusachtige bomen. Er staan diverse rijk versierde poorten tot je uiteindelijk bij de binnenste schrijn uitkomt waar lemitsu ligt begraven. We kwamen hier even helemaal tot rust na de drukte in Tokyo.

Tosho-Gu heiligdom

Dit is het bekendste heiligdom van Nikko en staat op de UNESCO werelderfgoedlijst. De oprichter is kleinzoon Tokugawa lemitsu die zijn best deed om te imponeren met het mausoleum voor zijn opa Tokugawa leyasu, welke het Tokuwaga shogunaat heeft opgericht. De tempel stamt uit de Edo periode en is rond 1617 gebouwd. Wij bezochten dit prachtig gekleurde tempelcomplex aan het eind van de middag (het is van april t/m oktober va 08:00 tot 17:00 open en van november t/m maart van 08:00 tot 16:00). Dit bleek een verstandige keuze te zijn, omdat de meeste dagjestoeristen toen al klaar waren met de rondleiding en terug richting hun hotel reisden. Het was er daarom niet meer overdreven druk met andere toeristen. Wanneer je een tempel in wilt, is het de bedoeling dat je je schoenen uit doet en op je sokken (of blote voeten) naar binnen gaat. Het kan daarom handig zijn om schoenen aan te trekken die je snel ook weer uitkrijgt. Je kijkt je ogen uit en het ene gebouw is nog mooier en indrukwekkender versierd dan het andere. Neem lekker de tijd om alle pracht en praal in je op te nemen.

Rinnoji tempel

Dit is de oudste tempel welke in 766 werd gesticht. Binnen in de zaal staan drie grote boeddha’s. Toen wij hier in mei 2019 waren stond de tempel helaas deels in de steigers. Ze zijn tot en met 2020 diverse tempels aan het renoveren. We konden gelukkig wel naar binnen en hoefden deze keer niet op onze sokken. Achter de Rinnoji tempel bevind zich nog een mooie tuin en vijver.

De meest gefotografeerde brug van Japan

 

Toegeven, het is ook echt een plaatje om te zien. De shinkyobrug vind je bij de in- en uitgang naar de tempels. Als je op de brug wilt staan moet je betalen. Deze knalrode brug stamt uit 1636 maar is helaas verloren gegaan tijdens een overstroming. De huidige brug die je nu kan bekijken komt uit 1907. Wij vonden het leuk om er even langs te wandelen (je komt er van zelf langs op weg naar de tempels) maar om nou te betalen om op een brug te gaan staan vonden we niet de moeite waard. De beste foto maak je buitenom de openingstijden van de brug (dan staan er geen mensen op de brug wanneer jij je foto wilt schieten).

Akechidaira Ropeway, Lake Chuzenji en de Kegon waterval

Kegon waterval Japan
Kegon waterval Japan

Op de tweede dag van ons bezoek aan Nikko reisden we met de bus naar de Kegon waterval en Lake Chuzenji welke in het nationaal park van Nikko liggen. Vanaf het Tobu Nikko Station namen we de bus. Het duurt zo’n 50 minuten voordat je bij Lake Chuzenji en de Kegon waterval aankomt. De busrit is zeker geen straf want je reist over mooie slingerwegen door de bossen met af en toe een doorkijkje de diepte in. We gingen steeds hoger en hoger en zijn eerst uitgestapt bij het uitzichtpunt om de kabelbaan te nemen, de Akechidaira Ropeway. Helaas hadden wij wat pech met het weer die dag en zaten we al snel in de wolken. We konden nog net een glimp opvangen van de Kegon waterval en Lake Chuzenji. Ik raad het je zeker aan om dit uitzichtpunt mee te pakken wanneer je helder weer hebt, het uitzicht is dan spectaculair!

Na onze stop bij de kabelbaan reisden we verder naar het mooie Lake Chuzenji. Het wordt omringd door groene bergen. Je kan hier een stuk langs het meer wandelen, een bootje huren of meegaan op een rondvaart over het meer. Wij zijn een stuk langs het meer gewandeld, helaas begon het te regenen en zijn we om gedraaid. Bij Lake Chuzenji zijn diverse toeristenwinkels en enkele restaurantjes te vinden.

De Kegon waterval is 96 meter hoog en is één van de bekendste watervallen van Japan. Je kan naar de voet van de waterval met een lift dwars door de berg heen. Het is erg leuk om vanaf daar de waterval te bekijken. De lift gaat lekker snel en het is er niet al te druk met andere toeristen. Zeker een aanrader!

Vervoerstip: Je kan het beste een 2-daagse buspas tussen Nikko en Lake Chuzenji kopen voor € 16,-. Je kan dan 2 dagen onbeperkt de bus gebruiken.

Een toffe wandeling langs de rivier

Wanneer je al dat tempelgeweld even wilt vermijden en nog 1 a 2 uur over hebt kan ik je deze korte wandeling aanraden. Toen we met de bus vanaf Lake Chuzenji terug naar Nikko reisden en nog wat uurtjes overhadden hebben we deze wandeling gemaakt. Stap uit bij de Nikkoshokubutsuen bushalte en loop vanaf daar richting de brug over de Daiya rivier terug richting Nikko. Je loopt door de Kanmangafuchi Abyss kloof. Deze kloof is zo’n 7000 jaar geleden ontstaan door de uitbarsting van de Nantai Vulkaan. Deze vulkaan is sindsdien niet meer actief.

Nadat je een stuk langs de rivier bent gewandeld kom je uit bij allemaal beelden met rode mutsen en sjaals om. Deze beelden kijken allemaal uit op de rivier en worden ook wel Jizo genoemd. De Jizo wordt als beschermer van kinderen gezien en is erg populair in Japan. Het verhaal gaat dat er zo’n 70 beelden staan, maar dat dit aantal steeds veranderd als je ze opnieuw telt. Wij hebben ze maar niet geteld en gewoon genoten van deze fotogenieke omgeving. Je loopt vrijwel alleen langs de rivier en komt af en toe een enkele andere slimme toerist tegen die even de rust opzoekt. Geniet van de prachtige natuur, vooral in het voorjaar staan veel planten en bomen in bloei.

Waar verblijven?

Nikko is behoorlijk toeristisch er is daarom ook voldoende keuze uit verschillende hotels in diverse prijscategorieën. Wij verbleven in het Nikko Station Hotel ll op 150 meter van het trein en bus station. Het voordeel van dit Hotel is dat het vlakbij de twee treinstations en busstation van Nikko ligt. Daarnaast zijn er op loopafstand diverse restaurantjes. Hou er wel rekening mee dat de meeste restaurants vroeg (lees rond 18:00 uur) dicht gaan. Ze zijn vooral ingesteld op de dagtoeristen en wanneer die weer naar huis gaan sluiten ze hun winkel of restaurant. Vlakbij het Nikko Station Hotel ll ligt een grote lokale supermarkt waar je prima boodschappen kunt doen. Het nadeel van dit hotel is dat je wat verder moet lopen (ruim 20 minuten) naar de tempels. Wij vonden het echt de moeite waard om in Nikko te overnachten en ik zou je dan ook aanraden om er minimaal 2 nachten te blijven. Je kan daardoor eind van de middag nog een tempel bezoeken of juist de volgende dag vroeg in de ochtend waardoor het nog heerlijk rustig is.

Hoe kom je er?

Nikko ligt ongeveer 125 KM van Tokyo. Het is ongeveer 1,5 uur reizen met de trein vanuit Tokyo. Veel mensen bezoeken Nikko dan ook als een dagtrip vanuit Tokyo. Er gaan vanuit Tokyo 3 verschillende treinen richting Nikko, namelijk de Tobu-lijn, de JR Nikko Expresstrein en de Tohoku Shinkansen. Wij hadden een Japan Rail Pass aangeschaft voor onze rondreis door Japan en konden daardoor gratis met de JR Nikko Expresstrein of de Tohoku Shinkansen. De shinkansen is uiteraard iets sneller, maar dan moet je wel een keer overstappen op de JR Nikko lijn in Utsunomiya. Beide treinen gaan maar een aantal keer per dag. Je kan dit makkelijk checken via de site of app van hyperdia.

 

Wil je verder lezen over Japan of ben je op zoek naar een voorbeeld route van 3 weken? Check dan mijn blog www.marlouopreis.nl

 

Mis nooit meer een topdeal!