Internationale baan โ€“ mijn ervaringen met reizen als vrouw alleen | Weflycheap

Internationale baan โ€“ mijn ervaringen met reizen als vrouw alleen

Internationale baan – mijn ervaringen met reizen als vrouw alleen

Inmiddels weten jullie wel dat ik veel reis voor mijn werk én voor mijn plezier. In mijn blog over Roemenië schreef ik al over wat ik doe voor werk en in mijn blog over Zambia kan je lezen hoe mijn werkweek eruit ziet. Meer dan eens krijg ik de vraag of mijn werk wel veilig is voor een vrouw alleen, dus bij deze een blog over hoe ik reizen als vrouw alleen ervaar.

Angst

Nederland is één van de veiligste landen ter wereld. Een ander land is dus al snel onveiliger dan Nederland. Met de media van tegenwoordig wordt je plat gebombardeerd (no pun intended) met slechte berichten. Hierdoor verschuift je wereldbeeld het negatieve in. Iedereen kent altijd wel iemand die een vriend had die daar ook naar toe is gegaan en toen is beroofd/aangerand/overvallen/aangereden/verdwenen/vermoord. Het rare is, mensen kennen ook altijd zo iemand in Nederland die is beroofd/aangerand, etc maar dat vergeten ze dan ineens zomaar. Ik wil natuurlijk niet het gevaar in het buitenland bagatelliseren, want dat is er wel degelijk op sommige plaatsen, maar de wereld is echt niet zo’n enge plaats als anderen je willen doen geloven. 

  vrouw-alleen-5

Heb ik dan nooit iets vervelends mee gemaakt?

Zeker wel. Maar dat was voornamelijk in Nederland. Vechtpartijen tijdens het uitgaan. Bedreigingen in de nachtbus. Agressieve bestuurders die je niet hadden gezien en je bijna dood rijden. Inbrekers, zakkenrollers, ik heb ze in Nederland allemaal voorbij zien komen. Dus ja, in het buitenland gebeurt ook wel eens zoiets. Eén keer had ik echt een onveilig gevoel en dat was in Johannesburg. Ik kwam midden in de nacht aan en kon mijn hotel niet vinden. Ik reed de verkeerde wijk in en zag van beide kanten mannen op de auto aflopen. Ik heb geen seconde getwijfeld en ben door rood het kruispunt over geschoten. De rest van mijn tijd in Zuid Afrika was trouwens fantastisch en ik heb me niet één keer meer onveilig gevoeld.

Eenzaamheid

Veiligheid maak ik me bij mijn trips eigenlijk nooit zorgen over. Als ik iets moet opnoemen wat negatief is aan al dat reizen voor mijn werk, dan zijn het de  uren in een vliegtuig. 14 uur naast een vreemde in het vliegtuig is toch minder fijn als in slaap vallen op de schouder van je vriend. Of heel moe zijn en honger hebben is minder handig alleen dan wanneer een vriend een broodje voor je haalt of je tas even in de gaten houdt. Maar die paar minder leuke momenten wegen bij lange na niet op tegen het alternatief, namelijk elke dag naar dezelfde collega, op hetzelfde kantoor, in dezelfde straat, met hetzelfde uitzicht kijken.

vrouw

Tips voor vrouwen alleen

Dus wat doe ik dan allemaal voordat ik naar zo’n “onveilig” land ga?

  • Ik check altijd de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Daar staat het laatste nieuws uit de regio en daar staan ook de gebieden omschreven die ernstig afgeraden worden.
  • Als ik naar een hele avontuurlijke regio ga, meld ik me bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken aan voor deze reis. Je maakt een account en kunt telkens aangeven in welke periode je in een bepaald land bent. Mocht daar dan onverwachts de pleures uitbreken, dan weten ze in ieder geval wie ze allemaal terug moeten halen.
  • Als ik alleen reis in de meer “avontuurlijke” landen (Afrika of het Midden Oosten bijvoorbeeld), dan spreek ik met iemand in Nederland af dat ik elke 24 uur iets van me laat horen (smsje, email, bellen).
  • Straal vertrouwen uit. Vrouwen die angstig om zich heen kijkend, hun tas onder hun arm klemmend, schichtig over straat schieten zijn het perfecte slachtoffer voor iemand die je portemonnee wil hebben.
  • Ja, in Nederland kun je topless zonnen, maar dat kan niet in landen als Yemen. Ook niet omdat jij nou eenmaal vind dat het allemaal maar moet kunnen ;)
  • De meest cliché tip van allemaal; gebruik je gezond verstand!

vrouw

 

vrouw

 

Mis nooit meer een topdeal!