Raja Ampat

Het verborgen pareltje van Indonesië

Stel je dit even voor: kraakhelder, turquoise zeewater, met palmbomen bezaaide witte zandstranden, magische zonsondergangen en een onderwaterwereld waar je u tegen zegt. Dat is het paradijselijke Raja Ampat, een eilandengroep gelegen in het nog onontdekte West-Papoea. De eilanden zijn zo afgelegen dat slechts een handjevol toeristen naar dit deel van Indonesië afreist. Het is wat moeilijker en duurder om naar Raja Ampat te gaan, maar toch kun je hier als backpacker prima een weekje blijven. Raja Ampat is zonder twijfel één van de mooiste eilandengroepen ter wereld en een echte bucketlistbestemming! Wil je meer weten over dit verborgen pareltje? Lees dan snel verder! 

De magische zonsondergang op Raja Ampat

Hoe kom je er? 

West-Papoea ligt helemaal in het oosten van Indonesië. Om op Raja Ampat te komen, vlieg je eerst naar de stad Sorong in West-Papoea. Er vertrekken vluchten naar Sorong vanaf Jakarta, Manado, Ambon, Jayapura en Makassar. Op zo’n 2,5 kilometer van de luchthaven van Sorong ligt een kleine haven, vanaf waar ferry’s vertrekken naar Waisai. Waisai is een kleine stad aan de zuidkust van het eiland Waigeo. Vanaf hier kun je doorreizen naar één van de eilanden van Raja Ampat. De ferry naar Waisai duurt 2 uur en kost ongeveer €6,50. De boottocht van Waisai naar één van de andere eilanden van Raja Ampat duurt gemiddeld nog 1 tot 3 uur, afhankelijk van het eiland waar je verblijft. 

De eilanden van Raja Ampat

Raja Ampat telt meer dan 1500 eilanden en op meerdere eilanden liggen accommodaties waar je kunt verblijven. Het kan dus best lastig zijn om te bepalen naar welk eiland je wilt gaan. Ik zou er bij deze keuze vooral rekening mee houden hoe ver het eiland van de haven van Waisai ligt. De boottochten van Waisai naar de omliggende eilanden zijn namelijk erg prijzig en voor transfers naar eilanden die ver van de haven liggen, betaal je meer dan voor transfers naar eilanden die wat dichterbij Waisai liggen. De eilanden Waigeo, Gam, Friwen en Kri zijn over het algemeen goed te betalen. Reken op ongeveer €15 tot €30. Ga je echter naar Batanta, Arborek, Mansuar, Misool of Pam Islands, dan kost de oversteek je minstens 1.000.000 rupiah, wat omgerekend zo’n €65 is. De prijs van de boottocht wordt verdeeld over het aantal passagiers dat mee reist. Echter is de kans groot dat – omdat er per dag niet zoveel mensen naar Raja Ampat gaan – je de enige bent die naar een bepaald eiland vaart en je alsnog het hele bedrag zelf betaalt. 

Overnachten op Raja Ampat

Hoewel er enkele resorts zijn op Raja Ampat, is het veel leuker én goedkoper om bij een homestay te verblijven. Je slaapt dan bij een lokale familie, die op één van de eilanden van Raja Ampat woont. Onwijs tof, want je slaapt vaak in hutjes die direct aan het strand liggen of op houten palen in het water staan! Je ontbijt, lunch en avondeten – vaak bestaande uit vers gevangen vis, groenten, rijst en fruit - worden door de familie van de homestay verzorgd. Verwacht overigens geen luxe bij de homestays. Je slaapt op een matras op de grond en douchen doe je met behulp van emmertjes koud water. Je moet dus niet vies zijn van een beetje avontuur en bereid zijn om helemaal back to basic te gaan. 

Houten hutjes direct aan het strand

De homestays boek je het makkelijkst via de website www.stayrajaampat.com. Deze organisatie biedt alle beschikbare homestays op Raja Ampat aan. Een homestay kost gemiddeld tussen de €25 en de €35 euro per persoon per nacht. Dit lijkt misschien veel, maar omdat deze prijs inclusief ontbijt, lunch en diner is, heb je verder nauwelijks kosten. Ik verbleef op het eiland Kri bij Byuk Beya Homestay en op het eiland Gam bij Yenanas Paradise. Bij beide had ik een fantastisch verblijf! In principe hoef je de homestay niet ver van te voren te boeken. Er zijn meer dan 100 homestays op Raja Ampat en er verblijven over het algemeen maar weinig toeristen. Ik was er halverwege oktober en boekte de homestays telkens pas één of twee dagen van te voren. 

Doen op Raja Ampat

Duiken en snorkelen

Raja Ampat heeft de grootste onderwater biodiversiteit en één van de rijkste koraalrifecosystemen ter wereld. Duikers van over de hele wereld komen dan ook naar dit deel van Indonesië toe om de bijzondere onderwaterwereld te ontdekken. Maar ook snorkelend zie je gegarandeerd een grote verscheidenheid aan koraal, ontelbare vissen en bijvoorbeeld zeeschildpadden of kleine haaien. Je kunt een snorkeltrip boeken via je homestay, maar over het algemeen hebben de meeste homestays ook een indrukwekkend koraalrif voor de deur liggen. 

Piaynemo Island

Wat je ook echt niet over mag slaan op Raja Ampat is het eiland Piaynemo. Vanaf het hoogste puntje van Piaynemo heb je zicht op kleine, met regenwoud begroeide vulkanische eilandjes, die omringd zijn door turkooizen zee. Het meest indrukwekkende uitzicht wat ik ooit heb gezien! Het fijne is dat je dit niet met honderden andere toeristen hoeft te delen. Piaynemo ligt op zo´n 3 uur varen van de haven van Waisai en de boottocht is - omdat de benzineprijzen op Raja Ampat twee keer hoger liggen dan in de rest van Indonesie - niet goedkoop. Wij betaalden de eigenaar van onze homestay 2.000.000 rupiah, omgerekend zo’n €130, voor de boottocht van en naar Piaynemo Island. De kosten worden verdeeld over het aantal mensen in de boot, dus probeer met meerderen te gaan indien mogelijk. 

Het uitzicht vanaf Piaynemo Island

Lokale dorpjes bezoeken

Het is ook leuk om één van de kleine dorpjes te bezoeken waar de lokale bevolking van West-Papoea woont. Arborek en Gam zijn voorbeelden van eilanden waar zo’n lokaal dorpje te vinden is. Je kunt je hier gemakkelijk een keer met de boot heen laten brengen. De locals verwelkomen je al glimlachend en zwaaiend en laten je graag zien waar zij wonen en naar school gaan. Wees niet bang om contact met ze te maken! Je zult merken dat ze je graag meer van hun cultuur willen laten zien. Zo heb ik bijvoorbeeld een les Engels gegeven op de lokale school van het dorpje Yenbeser.

Praktische tips

Mobiel netwerk

Er is nergens wifi op Raja Ampat. Wel kan het zo zijn dat je op sommige eilanden enige vorm van netwerkverbinding hebt. Ik had een simkaartje van Telkomsel en had hier op heel Raja Ampat een prima verbinding mee. 

Betalen

Er is geen mogelijkheid om geld te pinnen op Raja Ampat. Zorg er dus voor dat je voldoende contant geld meeneemt! De dichtstbijzijnde geldautomaat is in het stadje Waisai, waar je met de ferry arriveert. Echter kun je vanaf de haven niet lopend bij de geldautomaat komen en moet je je door een local met een scootertje laten brengen. Handig dus om dit vooraf al geregeld te hebben. 

Reisvergunning

Voor Raja Ampat heb je een reisvergunning nodig. Deze kost 1.000.000 rupiah, wat omgerekend zo´n €65 is. De vergunning kun je bij de haven van Waisai aanschaffen en kan met creditcard betaald worden. Zorg dat je de reisvergunning tijdens je verblijf op Raja Ampat altijd bij je hebt, ook als je bijvoorbeeld gaat duiken. 

Malaria

West-Papoea ligt in malariagebied. Buiten het nemen van antimugmaatregelen, zoals het gebruik van DEET en een klamboe, moet je tijdens je verblijf dus malariapillen slikken. 

Veiligheid

Toen ik Raja Ampat halverwege oktober bezocht, werd reizen naar Papoea en West-Papoea afgeraden in verband met demonstraties. Raja Ampat was het enige gebied in Papoea en West-Papoea dat nog wel door toeristen bezocht mocht worden. Zelf heb ik niks van demonstraties gemerkt en tijdens mijn verblijf heb ik me niet onveilig gevoeld. Check wel altijd de veiligheidssituatie voor je een ticket boekt. 

Wil je graag meer weten over deze paradijselijke eilanden? Op www.morningbanana.nl staan meer artikelen met informatie en tips voor Raja Ampat! 

Mis nooit meer een topdeal!