hotspots and geheime plekjes

Een weekend naar Praag

Hotspots & geheime plekjes

Een weekendje weg naar Praag is ideaal voor iedereen die er even tussenuit wil. Met nog geen anderhalf uur vliegen sta je in de prachtige, historische hoofdstad van Tsjechië. De sale van vliegtickets is al een tijdje bezig, hét moment om even dat goedkope retourtje te bemachtigen voor een ideaal weekendje weg.

In deze blogpost geef ik leuke en handige informatie over Praag:

  • Tips voor een weekend weg
  • Favoriete hotspots van locals
  • Geheime plekjes in Praag
  • Beste reistijd

De Moldau rivier

Uitzicht op de Moldau rivier

Tips voor een weekendje weg naar Praag

Een weekendje weg naar Praag is niet alleen makkelijk en verbazingwekkend dichtbij, het is ook nog eens goedkoop. Vliegtickets zijn er al vanaf 50 euro retour (goed zoeken en sales in de gaten houden) en een goed budget hotel is er al vanaf een paar tientjes per nacht. Daarnaast betaal je maar een paar euro voor het openbaar vervoer en eet je een maaltijd voor 10 euro.

Het hele jaar door gaan er meerdere vluchten per dag tussen Amsterdam en Praag. Ideaal als je maximaal wilt genieten van je weekendje weg. Of juist eerst nog even moet werken op de vrijdag voor vertrek.

Taal, geld en andere handige dingen

  • Openbaar vervoer

Eenmaal aangekomen in Praag is het goed om rekening te houden met een aantal dingen. Vanaf het vliegveld kun je met de bus in een uur in het centrum zijn. Koop voor het gebruik van het openbaar vervoer vooraf een kaartje en stempel deze af. Stempelen doe je bijvoorbeeld in de bus zelf.

TIP: Doe wat de locals doen!

Vergeet echt niet je kaartje te stempelen, want er zijn regelmatig controles. Ook al ben je een toerist en snap je niet helemaal hoe het Tsjechische systeem werkt, je krijgt een fikse boete. Genadeloos zijn ze.

TIP: Koop een kaartje voor 3 dagen. Die stempel je één keer af en is vanaf dan geldig.

Kijk voor alle manieren van vervoer op de site van Rome2Rio. Hier wordt de route weergeven met alle opties van vervoer en bijbehorende prijs. Ook als app verkrijgbaar. Deze site is al meerdere malen mijn lifesaver geweest.

  • Geld

Het mag dan wel goedkoop zijn in Praag, maar je hebt wel geld nodig. De Tsjechische kroon in dit geval. De euro heeft hier niet zijn intrede gedaan, dus dat betekent geld wisselen. Als je niet al thuis geld hebt gewisseld, haal dan een minimaal bedrag uit de automaat op het vliegveld van Praag. Hiermee kun je in ieder geval de bus of taxi en je eerste aankopen van betalen.

Op een vliegveld, waar dan ook ter wereld, heb je “pinkastjes” staan. Van die losstaande geldautomaten, het liefst drie op een rij. Probeer deze te vermijden en pin een minimaal bedrag als je geen andere keus hebt. Deze automaten rekenen namelijk een absurd hoge exchange rate. Probeer daarom altijd bij een “normale” bank te pinnen. Die vind je zodra je in de stad bent. En als ik dan toch bezig ben, wijs de exchange rate af.

TIP: Kies er altijd voor om in de lokale valuta in rekening gebracht te worden en vermijd verborgen hoge kosten.

  • Taal & religie

Tsjechisch is een Slavische taal, en ik zeg je, er is geen touw aan vast te knopen. Gelukkig spreken de meesten ook Engels. Bij de wat oudere bevolking kom je goed weg met handen- en voetenwerk.

Uitzicht op de Praagse Burcht

Uitzicht op de Praagse Burcht

Ondanks dat Praag een aantal mooie basilieken, kerken en een kathedraal heeft (erg populaire trekpleister, die St. Vituskathedraal) is het overgrote deel van Tsjechië niet religieus. Tijdens een tour naar de offbeat plekken van Praag, leerde ik dat Tsjechië in zijn geschiedenis vaak bezet is geweest door veel verschillende groeperingen. Hierdoor heeft het geloof simpelweg niet overleefd in dit land en behoort Tsjechië tot de minst religieuze landen ter wereld.

Favoriete hotspots van locals

Tijdens mijn weekendje weg naar Praag heb ik uiteraard een stop gemaakt bij de meest bekende trekpleisters, zoals de astronomische klok, de burcht en de Karelsbrug. Als ik over die laatste nog iets mag zeggen: het stikt hier van de toeristen. Mijn trip naar Praag was tijdens de zomer, één van de drukste periodes. Bussen vol toeristen. Ik heb liever wat meer personal space, dus kwam ik om 8 uur ‘s ochtends terug. De Karelsbrug bij zonsopgang, zonder toeristen. De verkopers en schilders waren zelfs nog hun plekje aan het opbouwen. Het is vroeg, maar wel genieten!

Tijdens de tour waar ik het eerder over had, ben ik met een jonge local in een klein groepje op pad gegaan. De minder bekende plekken van Praag werden bezocht en ik kreeg een shitload aan tips en informatie. Die heb ik verdeeld in ‘favoriete hotspots van locals’ en ‘geheime plekjes in Praag’.

TIP: Zo’n tour met een local is echt een aanrader. Zeker als je alleen reist. Je ontmoet meteen nieuwe mensen! Wel zou ik altijd gaan voor een food tour of eentje die wat ongewoner is, zoals de off the beaten path tour die ik heb gedaan. Die highlights van een stad die vind je zelf ook wel.

Cross Club

Cross Club

Cross Club

Cross Club is een multicultureel centrum en gemakkelijk te bereiken met de tram. De culturele sfeer zie je echt overal in terug, van de design tot aan het wisselende programma van kunst en muziek. Ook zit er een café waar het gebruik van natuurlijke materialen in terugkomt. De mix tussen verschillende culturen en genres zorgt voor een hele chille vibe. ‘s Avonds verandert het in een club.

Náplavka markt

Zelf ben ik gek op boerenmarkten, daar is de Náplavka markt geen uitzondering op. Op zaterdag (niet tijdens de koude wintermaanden) stallen de locals hun producten uit in hun stalletjes aan de oever van de Moldau (Vltava in Tsjechisch). Alles van fruit tot keramiek is hier te krijgen. Ik ging hierheen om een lekker ontbijtje te halen en deze aan de oever op te eten, in het zonnetje. Ach, je doet wat de locals doen.

Náplavka markt

Náplavka markt

Letná Beer Garden

Met een kleine wandeling de heuvel op kom je terecht bij de populairste biertuin van Praag: Letná Beer Garden. En met een goede redenen. Vanaf hier heb je een te gek uitzicht over Praag. Overal staan er lange picknicktafels waar je kunt aanschuiven. Er zijn een aantal kraampjes en tentjes waar je een biertje of een traditionele Tsjechische snack kunt halen. ‘s Avonds gaan de lichtjes tussen de bomen aan wat zorgt voor extra sfeer.

TIP: Mocht je tijdens een warme dag de heuvel op willen gaan, doe dit dan niet op het heetst van de dag. En altijd met een flesje water bij je. Ik heb ze zien sneuvelen onderweg.

Stadsstrand

Praag is ingesloten door land, van een zeestrand is dus geen sprake. Wel heeft de stad tijdens de zomerperiode een urban beach. Of eigenlijk meer dan één. Zlute Lazne is gratis toegankelijk en Smichov Beach vraagt zo’n 2 euro entree. Beiden hebben een tof programma met muziek en activiteiten. Soms is er zelfs een kunstmatig zwembad! Iets uit het centrum kun je ook terecht bij één van de vele meren die Praag heeft.

Geheime plekjes in Praag

Je moet het maar net weten, dé plekken. Soms staan ze niet in een gids of misschien heb je wel een overload aan informatie en weet je niet meer naar welke je wel en niet moet gaan. Mijn favorieten zijn in ieder geval deze:

U Prince Rooftop

Ik ben dus een sucker voor rooftops. Maakt niet uit waar, als ik maar dat uitzicht krijg. Sla in Praag daarom het dakterras van het U Prince hotel niet over. Het hotel heeft hier een restaurant en bar met uitzicht op het oude centrum en de astronomische klok. Uitzicht gegarandeerd.

Dlouha Street

‘s Nachts is deze straat alle gekheid op een stokje met alle cafés en clubs. Overdag is dit een straat met de fijnste eettentjes. Net achter het toeristische oude plein vind je Dlouha Street. Van ontbijt tot aan iets lekkers voor bij de borrel. Tijdens mijn weekendje weg naar Praag ontbeet ik bij Sisters, ging ik goed op de Vietnamese Bahn Mi van Bahn Mi Ba en maakte ik een stop bij Lokal. Ga ook zeker even langs bij Nase Maso en de kaaswinkel Mám rádi sýr.

John Lennon Wall

Een bekendere, maar leuke, hotspot om te bezoeken in Praag is de John Lennon Wall. Het begon in de jaren tachtig met grafitti geïnspireerd op John Lennon en the Beatles. Kort na de moord op Lennon werd deze muur een symbool. Ondanks dat er niets meer te zien is van de originele grafitti (ook de overheid heeft meerdere malen de muur geprobeerd weer wit te verven), staat het nog steeds symbool voor vrede en vrijheid, en vreedzame protesten.

John Lennon Wall

John Lennon Wall

Beste reistijd voor een stedentrip naar Praag

De beste reistijd voor een weekendje weg naar Praag is voor en na de zomerperiode. De maanden mei, juni en september hebben een fijne temperatuur. In juli en augustus kun je je voorbereiden op megaveel toeristen. Ook zijn dit de warmste maanden.

In de winter kan het tussen de 5 graden en het vriespunt komen. Tijdens een citytrip ben ik graag buiten. Zo liep ik in een weekend zo’n 25 kilometer door deze stad. Met deze kou zou ik dat toch minder snel doen.

Persoonlijk trek ik me weinig aan van, zelfs, mijn eigen reisadvies. Zo ging ik een keer in hoogzomer. Gelukkig kan ik tegen de warmte en is er (met geluk) een kunstmatig zwembad. Wel moet je weten hoe je de rest van de toeristen moet ontwijken.

Hoi, ik ben Dani en ik heb een ontembare drang naar avontuur en reizen. Meer zien en lezen over de avonturen van deze female adventure reiziger? Check dan mijn foto’s, verhalen en reistips op @cocodeewanderlust of op Coco Dee Wanderlust.

Bestemmingen

Waanzinnige Praag en Tsjechië deals

Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!