hoe haal je het meeste uit je reis

Stedentrip naar Athene

Hoe haal je het meeste uit je reis?

De Griekse eilanden zijn mij op het lijf geschreven: de smalle, gezellige straatjes, het lekkere eten en de Griekse muziek geven mij het ultieme vakantiegevoel. Toen er dan ook een ticket voor Athene voorbij kwam twijfelde ik geen moment: hier wilde ik graag naartoe! Maar is deze stad te vergelijken met de Griekse eilanden? En is het een bezoekje waard?

Stadsversiering

Toen we ‘s avonds laat naar ons hotel struinden, dachten we even dat we in een achterbuurt beland waren. Rolluiken waren helemaal beklad met graffiti. 2,5 dag in Athene leert ons echter dat je goed moet zoeken naar een graffiti vrij gebouw. Zó jammer, dit doet namelijk zo’n afbreuk aan de algehele sfeer die er hangt. Naast de graffiti, zijn er ook veel bedelaars en zwervers door de hele stad. Gelukkig is er ook mooie graffiti/streetart te vinden. Ga eens op zoek naar de tekeningen van Sonke, zwart-wit vrouwen met rode lippenstift. Ik durf met zekerheid te zeggen dat je er een paar zult spotten!

athene art
Tekening van Sonke

O jee reizen met het ov

In de stad is het heel gemakkelijk gebruik te maken van het uitgebreide ov-netwerk. Wij kochten een 3 dagen pas en konden hiermee onbeperkt gebruik maken van bus, metro, tram inclusief 1 retour trip naar het vliegveld. Let hier wel een beetje mee op, wij hadden de pech dat er op onze laatste dag gestaakt werd in het OV (lijkt Nederland wel!) waardoor we alsnog een taxi moesten pakken naar het vliegveld. Wij hebben dus niets aan onze 3e dag onbeperkt ov gehad. Toen ik wat ging Googelen, zag ik dat deze stakingen met enige regelmaat plaatsvinden. Houd dit dus goed in de gaten! De metro was wel een van de redenen dat we uitkwamen bij het Olympisch Stadion. Toen we aankwamen deed dit me erg denken aan Ciutat de les Arts i les Ciències in Valencia. Naast wat skaters en mensen die aan het skeeleren waren was het er redelijk uitgestorven. Dit is zo’n mooie plek waar ze echt iets van kunnen maken! Al kon je er maar ergens wat te drinken kopen of lekker op een terrasje neer ploffen.
 olympisch stadion

Olympisch stadion

Griekse oudheid vs hippe eettentjes

Mensen komen natuurlijk naar Athene voor de Akropolis, gebouwd in de Griekse oudheid. Een kaartje voor het terrein kost €10,-. Ben je jonger dan 25? Lucky you, je kan gratis naar binnen! Het is een hele klim naar boven, maar in ruil daarvoor krijg je wel een mooi uitzicht over de stad. Aangezien dit dé bezienswaardigheid van de stad is, kan het er ook erg druk zijn. Loop na je bezoek aan de Akropolis meteen de wijk Plaka of het kleine wijkje Anafiotika in. Als je ooit op een van de Griekse eilanden bent geweest zal dit zeker een belletje doen rinkelen. Smalle straatjes en gezellige eettentjes, maar ook tal van souvenirwinkeltjes. Als foodie kun je je hart hier zeker ophalen! Naast de Griekse specialiteiten als gyros, souvlaki, tzatziki zijn er ook genoeg mogelijkheden om iets lekker zoets (een ijsje, wafel, pancake) te scoren. Fijn pluspunt: overal zijn de porties gróót! Brunch en diner waren voldoende om de hele dag een vol gevoel te hebben (ondanks het vele lopen).

Tips voor leuke plekjes:

  1. Cookie Land, laat van je favoriete ijssmaak een milkshake maken en bestel gelijk wat andere zoetigheden
  2. The Brunch Factory, hier heb je voor ieder wat wils; naast talloze eiergerechten in allerlei vormen heb je er pancakes/wafels met allerlei mogelijke toppings
  3. Tot slot een budgettip: The Greco’s Project, dit restaurant vind je op meerdere plekken in de stad en ze hebben een uitgebreide kaart. Uiteraard gingen wij voor een typische Griekse maaltijd: Pita Gyros/Souvlaki. Voor een kleine €20 hebben we heerlijk gegeten.

Vrijwel alle bezienswaardigheden en eettentjes zijn te vinden in de buurt van het Syntagmaplein, het Monastiraki plein en de wijk Plaka. Dit zijn tegelijkertijd ook de meest drukke/meest levendige plekken van de stad.

huisje

Huisje in Anafiotika

Train your Brain

Hoeveel tijd je nodig hebt in Athene zal voor iedereen verschillen. Een echte museumliefhebber kan zich hier zeker wel een week vermaken. Het enige museum dat ik bezocht heb, is het Museum of Illusions. Deze zit overigens in meer steden. Het is een interactief museum waarbij je allerlei optische illusies tegen komt. Je kunt proberen (met nadruk op proberen) diverse puzzels te maken en daarnaast leuke foto’s maken waarbij er grote hoogteverschillen ontstaan tussen jou en je medebezoekers. Het museum is niet heel groot en de entree is €9,- (met studentenkaart €7,-). Kijk van tevoren wel even of het er druk is, want bij grote drukte is het een stuk minder leuk. Als er bij de ingang al een wachtrij staat, zou ik het niet aanraden om naar binnen te gaan.

Tip: boek je andere activiteiten in Athene eenvoudig  hier!

Hoewel mijn vliegticket naar Athene niet het goedkoopste vliegticket was wat ik ooit op de kop heb kunnen tikken, was mijn stedentrip naar Athene verrassend goedkoop. Voor 2,5 dag was ik in totaal zo’n €200,- kwijt. Dit is inclusief ticket, hotel, eten/drinken, entreegelden. Hiermee is dit denk ik een van mijn goedkoopste stedentrips (op Krakau na)! De tickets naar Athene zijn overigens wel een stuk goedkoper dan de tickets naar de Griekse eilanden. Ga één dag de stad verkennen en vertrek vervolgens vanuit de haven van Athene naar je favoriete Griekse eiland. Vanuit de haven (Piraeus) is het mogelijk te vertrekken naar álle eilanden.

Bestemmingen

Waanzinnige Griekenland en Athene deals

Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!